Начало
 
 

Какво ни завеща Стефан Брезински

20.01.2018 /16:31 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ сме публикували около стотина текста на проф. Стефан Брезински през 2009-2014 г.

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

А те, ние – сме десетки хиляди.

И почти всеки сподели как е минал изпитът му по „Журналистическа стилистика“, какви шеги е правил преподавателят с този интересен псевдоним, какви примери за едно или друго ни даваше... За тавтологии, за алитерация, за оксиморони...

За важното: как не трябва да се пише 

А той – родом от Златарица  (оттам е и професор Филип Панайотов) - знаеше как трябва да се говори. Да се говори вярно и точно. И тъй и да се пише. Защото много, много години в учебниците по български език авторите им отбелязваха, че книжовният изговор е този, който цари в търновския край. А Златарица е тъкмо там.

Та още от Университета Стефан Брезински не се уморяваше да ни учи как умно да докосваме думите, да другаруваме с тях, а не да враждуваме, да са първите приятели в работата ни. Да бягаме като от чума от щампите, от повторенията, от недомислиците, от флиртовете с чуждиците. Защото – инак – вестникарят става проповедник на незнанието. А призванието му е тъкмо обратното.

Учеше ни да мислим. И тогава да пишем 

Да се мисли и по време на писането. Да се мисли и редактира и подир писането. За да става стореното за показ пред хора. Да се мисли и когато се говори. Да се чете и да се слуша внимателно. И никога да не бъдат отминавани с безразличие нелепиците. Да не се свиква с тях, защото те това и чакат, за да избуяват като бурен.

Много години – и след пенсионирането си – той поддържаше езикови рубрики във вестник „Труд“. А и в „Преса“, в „Дума“. И там остана верен на себе си.

Днес борците за чист български редеят. А и мнозина гледат на тях като на Донкихотовци. Като на старомодни люде, като на наивници, обрекли се на нещо, което тъй и няма да се сбъдне.

Ала Дон Кихот и днес е жив. И щом е тъй, жива е и надеждата за опазването на чистия, благ и звънък български.

Свързани:   Отиде си проф. Стефан Брезински

На 11 януари, само два дни след 86-ия си рожден ден, ни напусна бащата на българската журналистическа стилистика проф. Стефан Брезински. СБЖ отправя поклон пред светлата му памет и изразява съболезнования на близките му
Дата: 15.01.2018

А ето как пишеше: Проф. д-р Стефан Брезински: Коварни са глаголите

Защо да отдаваме такова значение на изговора на глаголите? Безспорно те са един огромен клас думи във всеки език. А в езиковите контакти - частни или масови - глаголите сякаш повече отколкото други части на речта характеризират по свой начин говорещия.
Дата: 01.09.2013


 

Сподели в
 

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

Не и не! И досега не мога да приема, че Величко Скорчев напусна тихомълком, както и скромно и ненатрапващо себе си живя, този наш объркан свят, който сякаш изведнъж опустя без неговата заразителна усмивка, сърдечно, умно и точно слово или шега, искрено приятелство и безкомпромисен професионализъм, с който по човешки близо и доверително общуваше с безкрайно многото си телевизионни почитатели през телевизионния екран.

11.01.2019/13:41

Репортер и фотограф от L’Espresso станаха обект на агресия от страна на ултрадесни активисти. Главният редактор на списанието негодува за вялата реакция на вътрешния министър Матео Салвини и му напомня, че италианската конституция е антифашистка

10.01.2019/19:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки