Начало
 
 

Какво ни завеща Стефан Брезински

20.01.2018 /16:31 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ сме публикували около стотина текста на проф. Стефан Брезински през 2009-2014 г.

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

А те, ние – сме десетки хиляди.

И почти всеки сподели как е минал изпитът му по „Журналистическа стилистика“, какви шеги е правил преподавателят с този интересен псевдоним, какви примери за едно или друго ни даваше... За тавтологии, за алитерация, за оксиморони...

За важното: как не трябва да се пише 

А той – родом от Златарица  (оттам е и професор Филип Панайотов) - знаеше как трябва да се говори. Да се говори вярно и точно. И тъй и да се пише. Защото много, много години в учебниците по български език авторите им отбелязваха, че книжовният изговор е този, който цари в търновския край. А Златарица е тъкмо там.

Та още от Университета Стефан Брезински не се уморяваше да ни учи как умно да докосваме думите, да другаруваме с тях, а не да враждуваме, да са първите приятели в работата ни. Да бягаме като от чума от щампите, от повторенията, от недомислиците, от флиртовете с чуждиците. Защото – инак – вестникарят става проповедник на незнанието. А призванието му е тъкмо обратното.

Учеше ни да мислим. И тогава да пишем 

Да се мисли и по време на писането. Да се мисли и редактира и подир писането. За да става стореното за показ пред хора. Да се мисли и когато се говори. Да се чете и да се слуша внимателно. И никога да не бъдат отминавани с безразличие нелепиците. Да не се свиква с тях, защото те това и чакат, за да избуяват като бурен.

Много години – и след пенсионирането си – той поддържаше езикови рубрики във вестник „Труд“. А и в „Преса“, в „Дума“. И там остана верен на себе си.

Днес борците за чист български редеят. А и мнозина гледат на тях като на Донкихотовци. Като на старомодни люде, като на наивници, обрекли се на нещо, което тъй и няма да се сбъдне.

Ала Дон Кихот и днес е жив. И щом е тъй, жива е и надеждата за опазването на чистия, благ и звънък български.

Свързани:   Отиде си проф. Стефан Брезински

На 11 януари, само два дни след 86-ия си рожден ден, ни напусна бащата на българската журналистическа стилистика проф. Стефан Брезински. СБЖ отправя поклон пред светлата му памет и изразява съболезнования на близките му
Дата: 15.01.2018

А ето как пишеше: Проф. д-р Стефан Брезински: Коварни са глаголите

Защо да отдаваме такова значение на изговора на глаголите? Безспорно те са един огромен клас думи във всеки език. А в езиковите контакти - частни или масови - глаголите сякаш повече отколкото други части на речта характеризират по свой начин говорещия.
Дата: 01.09.2013


 

Сподели в
 

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

Не, няма грешка в заглавието, уважаеми колеги. Доживяхме времето, в което една медия не търси журналисти, а с публичен кастинг предлага на студентите работа като сервитьор(к)и или секретар(к)и. И това е не някоя жълта медия или новоизлюпена интернет телевизия. Това е Националната студентска телевизия „Алма Матер“, която има статут на национална обществена телевизия , политиматиечн канал с лиценз за национално излъчване.

08.11.2018/21:18

В Хасково излезе от печат първият брой на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”, в което членуват поети, писатели, журналисти от областите Хасково и Кърджали.

07.11.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки