Начало
 
 

Какво ни завеща Стефан Брезински

20.01.2018 /16:31 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ сме публикували около стотина текста на проф. Стефан Брезински през 2009-2014 г.

Разделихме се с него преди десетина дни. И думи за тоя мъж се появиха и във вестници, и във Фейсбук, и на сайта на СБЖ. От хора, с които бе работил, но най-вече – от негови някогашни студенти.

А те, ние – сме десетки хиляди.

И почти всеки сподели как е минал изпитът му по „Журналистическа стилистика“, какви шеги е правил преподавателят с този интересен псевдоним, какви примери за едно или друго ни даваше... За тавтологии, за алитерация, за оксиморони...

За важното: как не трябва да се пише 

А той – родом от Златарица  (оттам е и професор Филип Панайотов) - знаеше как трябва да се говори. Да се говори вярно и точно. И тъй и да се пише. Защото много, много години в учебниците по български език авторите им отбелязваха, че книжовният изговор е този, който цари в търновския край. А Златарица е тъкмо там.

Та още от Университета Стефан Брезински не се уморяваше да ни учи как умно да докосваме думите, да другаруваме с тях, а не да враждуваме, да са първите приятели в работата ни. Да бягаме като от чума от щампите, от повторенията, от недомислиците, от флиртовете с чуждиците. Защото – инак – вестникарят става проповедник на незнанието. А призванието му е тъкмо обратното.

Учеше ни да мислим. И тогава да пишем 

Да се мисли и по време на писането. Да се мисли и редактира и подир писането. За да става стореното за показ пред хора. Да се мисли и когато се говори. Да се чете и да се слуша внимателно. И никога да не бъдат отминавани с безразличие нелепиците. Да не се свиква с тях, защото те това и чакат, за да избуяват като бурен.

Много години – и след пенсионирането си – той поддържаше езикови рубрики във вестник „Труд“. А и в „Преса“, в „Дума“. И там остана верен на себе си.

Днес борците за чист български редеят. А и мнозина гледат на тях като на Донкихотовци. Като на старомодни люде, като на наивници, обрекли се на нещо, което тъй и няма да се сбъдне.

Ала Дон Кихот и днес е жив. И щом е тъй, жива е и надеждата за опазването на чистия, благ и звънък български.

Свързани:   Отиде си проф. Стефан Брезински

На 11 януари, само два дни след 86-ия си рожден ден, ни напусна бащата на българската журналистическа стилистика проф. Стефан Брезински. СБЖ отправя поклон пред светлата му памет и изразява съболезнования на близките му
Дата: 15.01.2018

А ето как пишеше: Проф. д-р Стефан Брезински: Коварни са глаголите

Защо да отдаваме такова значение на изговора на глаголите? Безспорно те са един огромен клас думи във всеки език. А в езиковите контакти - частни или масови - глаголите сякаш повече отколкото други части на речта характеризират по свой начин говорещия.
Дата: 01.09.2013


 

Сподели в
 

Известният журналист международник получи висшето отличие на СБЖ за цялостния си принос към българската журналистика. Връчи му го Снежана Тодорова, председател на СБЖ, точно преди да започне представянето на неговата нова книга „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана".

21.03.2019/20:01

Известният радиожурналист Петър Пунчев гостува в града с новата си творба по покана на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.03.2019/16:20

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

19.03.2019/14:05

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

18.03.2019/06:09

Ярки фотоси от Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, правени от рано напусналия ни голям учен, изтоковед и ерудт, разкриват неговия дълбок, човешки поглед към необятната източна култура и нейния хуманизъм. Експозицията е подредена в Галерията-книжарница на „София Прес”, на ул. „Славянска” 29

12.03.2019/21:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки