Предизвикателствата пред СЕМ, БНР и избора на нов генерален директор
  • 08.08.2021 11:58

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

На какво ни научи скандалът „Пегас"
  • 05.08.2021 18:13

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

Журналистът Саболч Пани: Всеки в Унгария може да бъде следен
  • 25.07.2021 15:31

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

Велислав Минеков: Има телевизии, които се хранят от всички министерства, министри си купуват тишина
  • 08.07.2021 16:33

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

Доц. Жана Попова: ТВ „Алма матер“ е огромен, публичен ресурс. Проблемът е къде са студентите
  • 03.07.2021 11:35

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

Пети отказ за „домашен арест" на обвинения за смъртта на Милен Цветков
  • 24.06.2021 20:45

Заради тежестта на повдигнатото му обвинение Софийският градски съд за пети път отказа по-лека мярка за неотклонение на 23-годишния Кристиан Николов. Той е в ареста от миналия Великден, когато причини тежкия пътен инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков.

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната
  • 20.06.2021 15:57

Русенската телевизионна кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали.

Подкаст поредицата на БНТ за медийна грамотност „МеГра“ с нов сезон
  • 18.06.2021 17:37

Аделина Радева, Христина Христова, Татяна Йорданова и Милена Кирова ще са панелисти във втори сезон на поредицата, в която продължават да се разглеждат различни аспекти на медийната грамотност.

Журналистика някога и сега, фалшификатите и промените на времето
  • 18.06.2021 15:25

„Някога журналистиката е била благородна професия. Нейни светила са Макгахан и Кронкайт. После нещата се променят…” Този коментар от Фейсбук ме накара да се замисля. Не ми се ще да изпадам в излишна идеализация на миналото, но в него има много истина, пише авторката Ирини Зикидис, цитирана от e-vestnik.bg.

Мианма освободи американски журналист, арестуван през март
  • 15.06.2021 16:05

Американски журналист, арестуван през март в Мианма, бе освободен. Това съобщи за Франс прес неговият адвокат.