Лили Маринкова пред БТА: За да се чува гласът й, журналистиката все по-често залага на скандали
  • 27.05.2024 13:09

В този космос от суета и алчност за известност журналистиката е спътник със затихващи сигнали. Заглушават я слухове и съмнителна информация. За да се чува все пак гласът й, журналистиката все по-често залага на скандали. Това каза пред БТА журналистката Лили Маринкова, която отбелязва 70-ата си годишнина днес.

Директорът на Театър „Българска армия“ Мирослав Пашов за единствените по рода си награди „Аскеер“ и културните мостове
  • 24.05.2024 06:06

Тази година на най-светлия български празник 24 май за 33-и път ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“. "Аскеер" са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават "от артисти - за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

Нейка Кръстева за „рицаря на музиката” Илия Темков и за отиващата си журналистика
  • 21.05.2024 14:35

В новата си книга известната журналистка Нейка Кръстева разказва увлекателно за изключителния музикант и човек Илия Темков, а освен всичко друго открива, че той е бил и журналист – дописник и главен редактор на първия вестник за музика „Музикален живот“. В специално интервю за сайта на СБЖ Нейка Кръстева споделя и неутешителното си мнение за отиващата си от днешния объркан свят журналистика.

86 години от рождението на проф. Веселин Димитров
  • 19.05.2024 19:43

Днес, на 19 май, се навършват 86 години от рождението на проф. д-р Веселин Димитров (19.05.1938-25.06.2009) – ярък български журналист, радиоводещ, университетски преподавател, доктор на науките и патрон на Музея за история на радиото в България.

Връчването на стипендиите „Радостина Константинова” се превърна в откровен разговор за журналистиката
  • 17.05.2024 18:50

На 16 май в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в СУ Фондация „Радостина Константинова” връчи своите тазгодишни студентски стипендии. Те се присъждат от жури, преценяващо представени разработки на студенти от факултета. Стипендии получиха Елеонора Дъбова от магистърска програма „Спортна журналистика“ и Славяна Сечкова от 3-ти курс на специалност „Журналистика“. Събитието стана повод и за равносметка за днешното състояние на журналистиката.

Проф. Маргарита Пешева за „Като две капки вода”: „хапка българска гордост”
  • 14.05.2024 13:49

Уважаваният медиен експерт проф. д-р Маргарита Пешева предложи на сайта на СБЖ следната нейна рецензия на телевизионното шоу „Като две капки вода”, чийто 12-ти сезон вчера приключи с впечатляващ спектакъл на „Арена София”.

Лирични отстъпления от една изложба за ФЖМК: 50 години не стигат
  • 13.05.2024 20:57

От 10 до 13 май Централното фоайе на Ректората в Софийския университет бе домакин на изложбата „50 години Факултет по журналистика и масова комуникация“. В нея бяха представени десетки снимки и документи с ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите във ФЖМК през тези пет десетилетия. По този повод двама от някогашните възпитаници на ФЖМК – Антония Мечкова и Иван Тодоров, събраха спомени и от личните си студентски фотоархиви, за да насърчат и други колеги към същото, особено в навечерието на свикваната от ФЖМК среща на бивши възпитаници на 20 май от 18 ч.

Здравка Димитрова посрещна 90-годишнината си с нова книга
  • 11.05.2024 07:30

„Зачеркнати хроники 3” е третата книга от вече утвърдената поредица под същия надслов на известната журналистка и писателка Здравка Димитрова, която тя подари на читателите по случай достолепния си 90-ти рожден ден. Здравка е родена навръх 1 май, Деня на труда, през 1934 г. И явно от самото си рождение е орисана на неуморен вдъхновен и вдъхновяващ труд, за радост на многобройните почитатели на яркото ѝ и плодовито перо.

Христодул Сичан-Николов – двойникът на Константин Фотинов
  • 01.05.2024 10:00

Сигурно сте виждали един портрет на първия български журналист Константин Фотинов из интернет – мъж слабичък, с очилца, с мустаци, с фес. И аз съм добавяла рисунката за илюстрация на текст за началото на нашия периодичен печат преди години. Само че това не е Фотинов, а друг, също толкова велик самоковец – Христодул Костович Сичан-Николов. Родолюбец, учител, книжовник и журналист, когото с повече въображение бихме определили като дубльор или двойник на Фотинов.

Проф. Маргарита Пешева: Журналистиката в предизвикателствата на изкуствения интелект
  • 30.04.2024 15:38

На 29 април СБЖ проведе дискусията „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”, участниците в която направиха интересни и задълбочени изказвания по актуални аспекти на темата. На сайта на СБЖ ще бъде публикуван подробен репортаж от събитието, включващ всички изказвания. Сега предлагаме отделно експозето на проф. Маргарита Пешева, което повдига особено сериозен проблем за медийната и обществената среда и което предизвика оживен интерес по време на дискусията.