Защо корпоративните медии се страхуват от Джулиан Асанж
  • 04.02.2023 18:08

Съгласявайки се с очернянето му, журналистите могат да избегнат да мислят за разликата между това, което прави Wikileaks, и това, което правят те, смята британският журналист Джонатан Кук.

Докога партийни креатури ще ограничават свободата на журналисти
  • 03.02.2023 18:56

Винаги се настройвам подозрително, когато партийци започнат да се месят в работата на журналистите. По принцип, ако някой журналист боде очите на някой политик, то това е комплимент за журналиста. Така са ни учили, че това са правилата в този занаят, който не е за ангели. Още по-малко за сугинаж на политиците.

Международната федерация на журналистите зове Украйна да ревизира новия си медиен закон
  • 13.01.2023 18:00

„Изключително сме обезпокоени от авторитарния уклон на украинското правителство спрямо медиите и журналистите. Не може да има демокрация без независима журналистика,” заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже.

Пиер Рамбер: Къде умира свободата на словото?
  • 10.01.2023 19:13

ДОСЕГА всичко си беше наред. Изведнъж обаче Илон Мъск извърши непоправимото: в четвъртък, на 15 декември, човекът, който купи Twitter за 44 милиарда долара, за да възстанови свободата на словото там, временно спря личните акаунти на девет американски журналисти с обвинението, че са разпространявали информация за местоположението му в реално време ‒ твърдение, което засегнатите отричат.

Възпоменание и почит за професорите Георги Боршуков и Филип Панайотов
  • 08.01.2023 17:30

Двама университетски преподаватели - професорите Георги Боршуков и Филип Панайотов - дадоха "исторически хоризонт" на хиляди български журналисти, пише в свое възпоменание за тях някогашната възпитаничка на Факултета по журналистика в СУ "Св. Кл. Охридски" Антония Мечкова.

Христо Ботев: Излечима ли е нашата болест
  • 06.01.2023 06:32

По повод 175-годишнината от рождението на гениалния поет, публицист и революционер Христо Ботев припомняме неговата уводна статия от в. „Знаме“, г. I, брой 11 от 16 март 1875 г.

Енчо Господинов и Дебора Коен за смъртта на професията чужд кореспондент
  • 28.12.2022 20:32

„Изпратено от един приятел от Арлингтън”. Така известният международник и дипломат Енчо Господинов анонсира линка, който пуск в своя Фейсбук, към статия в magazine.northwestern.edu на историчката от американския Северозапазен университет проф. Дебора Коен, озаглавена „Случаят с чуждестранните кореспонденти”.

Христо Грозев се бои, че от "Вагнер" ще го убият. Какво коментират известни наши журналисти за него?
  • 28.12.2022 15:35

Какви мнения се разменят сред колегията относно обявяването на Христо Грозев за издирване от Русия? Какво каза самият той в две свои телевизионни интервюта от необявено място извън Европа?

МК мълчи защо Иван Вукадинов е нарекъл „Чили” своя нашумяла напоследък картина от 1973-та
  • 20.12.2022 20:20

Удивително е защо при всички събития от последните месеци около творбата на големия български художник, предадена на Ватиканските музеи лично от министър Минеков, зее пораждаща въпроси празнина относно повода, по който тя е създадена

Стела Асанж: САЩ съдят Джулиан Асанж за публикации, за които ЕП го е номинирал за награда
  • 20.12.2022 20:05

Съоснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж беше един от тримата финалисти в номинациите на Европейския парламент за наградата "Сахаров" - наградата, която ЕП присъжда всяка година на активисти в областта на правата на човека. Преди 12 години Джулиан Асанж загуби свободата си след публикуване на изтекли секретни документи на администрацията на САЩ, разкриващи скрити истини и военни престъпления в Афганистан и Ирак. От името на Джулиан Асанж, който в момента се намира в британски затвор, в ЕП беше съпругата му Стела Асанж.