Поети и бардове се събират за Световния ден на поезията и музиката в Клуб "Журналист"
  • 01.10.2022 17:01

По традиция 1 октомври, Световния ден на поезията и музиката, ще бъде отбелязан тази вечер с поезия и музика в едно от утвърдените софийски духовни средища - Клуб "Журналист" на СБЖ

В Клуб "Журналист" на СБЖ ще бъдат отбелязани юбилеи на Виктор Хара и Виолета Пара
  • 30.09.2022 16:40

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организират съвместно вечер под надслов „Виктор Хара, Виолета Пара и честните песни от Чили до България” по повод 90-годишнината от рождението на легендарния чилийски поет, певец и режисьор Виктор Хара и 105-годишнината от рождението на вдъхновителката на движението „Нова чилийска песен” Виолета Пара. Събитието ще се състои на 3 октомври 2022 г., понеделник, от 19.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1.

Историите на 7 разследващи журналисти, събрани от Ани Заркова в „Свободни в словото“
  • 27.09.2022 19:00

В последно време рядко в нашия си журналистически свят се случва нещо, което да ни развълнува заради това, че наш колега взел, та написал похвално за някой от гилдията. Това направи Ани Заркова, която представи своята поредна нова книга „Свободни в словото. 7 разследващи журналисти и техните истории“.

Фоторепортерът Христо Христов разказва за своите срещи със световни звезди
  • 23.09.2022 11:01

В Съюза на българските журналисти беше открита изложба на фоторепортера и дългогодишен фотокореспондент в Москва Христо Христов. Неслучайно мотото на изложбата е „Моите срещи“, защото в нея той е подредил фотографии, на които са запечатани моменти от негови срещи с големи световни имена от киното, операта, литературата. Този път преобладават работи на негови колеги, заснели Христо по време на интервюта и разговори с известни личности.

Висша китайска дипломатка гостува в СБЖ
  • 21.09.2022 20:19

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова се срещна със специалната представителка на външното министерство на Китай Н. Пр. Дзян Йю. Делагация от високопоставени представители на китайското МВнР посети България по повод 10-годишнината от стартирането на Механизма за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

95 години от рождението на Стефан Продев
  • 15.09.2022 19:55

На 15 сеп­тем­ври се навър­ш­ват 95 години от рож­дението на един от най-големите бъл­гар­ски пуб­лицисти — Стефан Продев. Съюзът на българските журналисти също е имал честта да бъде оглавяван от него - от 1990 до 1992 г.

Исак Гозес посрещна рождения си ден с нова книга
  • 15.09.2022 13:26

Седмица преди днешния си рожден ден известният журналист и жизнерадостен приятел на мнозина в колегията Исак Гозес представи в Полски Тръмбеш новата си книга "Живея в светлина", посветена на големия художник Никола Манев.

Жан Соломонов показва и с новата си книга как в живота смехът и сълзите вървят заедно
  • 14.09.2022 09:47

Тази житейска истина е актуална откакто свят светува. Отново я доказа представянето на новата книга на нашия колега Жан Соломонов, което се състоя в клуб „Журналист“ в сградата на СБЖ. Радостно и вълнуващо беше, че Жан избра специално тази локация да представи „Вкусът на унгарската целувка“ и да събере приятели и колеги на този така вълнуващ негов празник.

11 години без Милен Вълков. Светла да е паметта му!
  • 13.09.2022 15:22

11 години изминаха от онзи жесток 13 септември 2011 г., когато скоропостижно загубихме тогавашния председател на УС на СБЖ Милен Вълков. Неговият висок професионализъм и човещина продължават силно да липсват в колегията и до днес.

Журналистът Жан Соломонов и „Вкусът на унгарската целувка“
  • 09.09.2022 19:26

Един колега от отбора на незабравящите се журналисти, живеещ във Франция, написа книга за България и своите любопитни преживявания като репортер. Още отивайки към мястото на събитието, той все е орисан да попада в епицентъра на интересни и забавни случки - потвърждение на приказката, че репортерството е дело благодатно, защото то винаги може да ти даде рамо я да напишеш мемоари, я да сътвориш нова и будеща любопитство информация.