Израелски танков огън е убил журналист на "Ройтерс" и ранил шестима репортери в Ливан
  • 09.12.2023 11:29

Разследване на "Ройтерс" установи, че израелски танков екипаж е убил журналист на "Ройтерс" и е ранил шестима репортери в Ливан на 13 октомври т.г., като е изстрелял от Израел два снаряда в бърза последователност, докато журналистите са снимали трансграничен обстрел.

Историческо споразумение: В ЕС е постигнато съгласие за закона за изкуствения интелект
  • 09.12.2023 10:52

Представители на държавите членки на Европейския съюз и на Европейския парламент постигнаха споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуствения интелект, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, предадоха световните агенции.

Израел убива не само жени, деца, но и журналисти в Газа, каза турският президент Ердоган
  • 09.12.2023 10:33

Израел атакува не само жени и деца в Газа, но и журналисти, които се опитват да работят при трудни условия, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Стотици работещи във в. „Вашингтон пост“ стачкуват за „достойни заплати“
  • 08.12.2023 16:42

Стотици журналисти и служители на вестник „Вашингтон пост“ стачкуваха вчера, за да бъдат чути от ръководството на престижния американски всекидневник, след година и половина трудни преговори за споразумение по трудовите договори, предаде Франс прес.

Швейцарската медийна група "Рингие" уволни ръководството на румънския в. "Либертатя"
  • 08.12.2023 08:37

Ръководството на румънския вестник „Либертатя“ бе уволнено от собственика - швейцарската медийна група „Рингие“ (Ringier), съобщава румънската редакция на Радио Свободна Европа. Преди месец „Рингие“ спря издаването на хартия на най-стария румънски спортен вестник "Газета спортурилор", който също е собственост на медийната група.

Водеща на Би Би Си показа среден пръст в ефир по време на новините
  • 07.12.2023 20:52

Мариам Мошири, една от главните водещи на новините на Би Би Си, показа среден пръст в ефир - в началото на обедната емисия в сряда.

В Белград гостува изложба на Международния конкурс за фотожурналистика „Андрей Стенин“
  • 07.12.2023 12:46

За първи път сръбската столица е домакин на фотоизложбата на творбите на победителите за 2023 г. в Международния конкурс за фотожурналистика „Андрей Стенин“.

В Китай за пети път се събра Световната медийна среща на върха
  • 07.12.2023 11:06

В китайския град Гуанджоу, столица на южната китайска провинция Гуангдонг, на 3 декември беше открито петото издание на Световната медийна среща на върха. Темата на форума е „Изграждане на глобално доверие, насърчаване на развитието на медиите“.

“Мета” ще криптира съобщенията във “Фейсбук” и “Инстаграм”, пише “Уолстрийт джърнъл”
  • 07.12.2023 10:54

Технологичният гигант "Мета" ще започне да криптира от край до край съобщенията в платформите "Фейсбук" и "Инстаграм", написа в сряда в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на източници, запознати с темата.

Проучване „Журналистите в Германия” показва къде работят те и какво ги мотивира
  • 06.12.2023 16:40

Традиционните печатни медии все още са най-важните работодатели за журналистите в Германия. Освен това повечето редактори имат академична степен. В тази професия по-голямата част са мъже. Това са първите резултати от цялостно проучване, проведено от проф. д-р Вайбке Лоозен и нейните колеги от Института за медийни изследвания в Лайбниц. Онлайн списанието kress pro отразява подробно проучването в настоящия си брой, пише newsroom.de.