Начало
 
 

„Непознатият фотограф Георг Волц“ – книга памет за един уникален творец

27.06.2021 /15:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В клуб „Журналист“ в СБЖ се състоя представянето на едно уникално издание, посветено на живелия и творил в България в началото на ХХ век фотограф Георг Волц.

Събралите се да уважат премиерата на това полиграфично бижу, каквото е книгата „Непознатият фотограф Георг Волц“, посветена на един от най-талантливите фотографи от началото на ХХ век и разкриваща непознатите страници от живота и творчеството  на този майстор на обектива, приветства Ивайло Диманов.

Кой е Георг Волц и с какво той е по-различен от другите свои колеги фотографи говори преподавателят по философия в СУ „Св.Климент Охридски“ Андрей Захариев. Според него фотографиите на Волц са благодатни за тълкуване и анализиране, поради тяхната многопластовост. А от друга страна поради това, че Андрей Захариев се занимава и с археология на мисленето, той сякаш е и най-подходящият да поднесе на читателите на книгата своите размисли,защото „какво друго е фотографията ако не изкуство, което ни дава материал за археология“.

„А нима ние не правих археология щом се занимаваме с един непознат Георг Волц – каза Андрей Захариев. – Ние също го изравяме в момента.“ Според Захариев книгата, а също и изложбата, която е в галерия „Синтезис“, показват нещо изключително, каквото е творчеството на Волц. Той сподели своите ключови възприятия и впечатления от фотографиите на Георг Волц. За Захариев едно от най-големите неща при фотографа са, че той е поразително концептуален автор, който сякаш е изпреварил с десетилетия тенденциите във визуалните изкуства.

Една от знаковите фотографии на Волц е атаката при Чаталджа, където се очаква да е изцяло репортажно документална снимка, да е максимално реалистична, показвайки битката, както и обективистки дистанцирана. В своята фотография от това събитие той дава израз на експресия, в която иска да извади смисъла, да внуши на зрителите чрез символиката това, което е видял на фронта. В този дух, анализирайки отделни фотографии на Георг Волц, Андрей Захариев успя по един твърде поетичен и емоционален начин да изгради образа за фотографа.

За това как е бил открит фотографа и неговото творчество разказа Биляна Карастоянова, имаща привилегията да обработи фотоархива на Георг Волц. Тя е успяла да обработи над1000 плаки, като на всяка една се вижда професионализма на фотографа.

На въпрос на сайта на СБЖ как Биляна Карастоянова е попаднала на архива на Георг Волц тя сподели: „Всичко се случи през 2017 г. след смъртта на неговата внучка Франсоаз Мари Волц. Съпругът ѝ се свърза с мен с молба да направя книга-албум с фотографиите, които семейството притежава − много интересни снимки от Балканската война, за жалост почти без никакво описание. Ставаше въпрос за снимки не повече от 180 броя, но когато тръгнах да обработвам нещата се разбра, че се знае твърде малко за Георг Волц и може би неслучайно пътят ме отведе до друг негов внук инженер Иван Терзиев, живеещ в къщата, в която е било ателието на фотографа, където в два сандъка седяха, може би от сто години непипнати фотографски плаки. Изключително интересно беше те да се обработят и да се види какво има на тях. Бяха загънати в оригиналната хартия и аз,вадейки ги не знаех какво има на тях.“       

Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ е събрала голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход. В изданието са

включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа. А уводните думи са написани от доц. Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев.

Заснетото от Георг Волц фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Трето българско Царство.

Настоящата книга албум е един всеобхватен опит да се направи монографичен портрет на тази колоритна личност. Георг Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Той е автор на множество от популярните студийни портрети и непринудени фотографии на царското семейство.

Документирал е едни от най-значителните кадри от бойните действия през Балканската война. Запазеният семеен архив на фотографа, включва репортажни кадри от важни събития като обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица. Волц заснема възхитителни панорамни фотографии на България, направени от аероплан, каето го превръща в един от пионерите в тази област.

Благодарение на неговите безценни кадри от София и цяла България, съвременния човек може да придобие ясна представа за тогавашния бит и живот на хората.

Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.

Снимки на Биляна Карастоянова

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки