Начало
 
 

„Непознатият фотограф Георг Волц“ – книга памет за един уникален творец

27.06.2021 /15:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В клуб „Журналист“ в СБЖ се състоя представянето на едно уникално издание, посветено на живелия и творил в България в началото на ХХ век фотограф Георг Волц.

Събралите се да уважат премиерата на това полиграфично бижу, каквото е книгата „Непознатият фотограф Георг Волц“, посветена на един от най-талантливите фотографи от началото на ХХ век и разкриваща непознатите страници от живота и творчеството  на този майстор на обектива, приветства Ивайло Диманов.

Кой е Георг Волц и с какво той е по-различен от другите свои колеги фотографи говори преподавателят по философия в СУ „Св.Климент Охридски“ Андрей Захариев. Според него фотографиите на Волц са благодатни за тълкуване и анализиране, поради тяхната многопластовост. А от друга страна поради това, че Андрей Захариев се занимава и с археология на мисленето, той сякаш е и най-подходящият да поднесе на читателите на книгата своите размисли,защото „какво друго е фотографията ако не изкуство, което ни дава материал за археология“.

„А нима ние не правих археология щом се занимаваме с един непознат Георг Волц – каза Андрей Захариев. – Ние също го изравяме в момента.“ Според Захариев книгата, а също и изложбата, която е в галерия „Синтезис“, показват нещо изключително, каквото е творчеството на Волц. Той сподели своите ключови възприятия и впечатления от фотографиите на Георг Волц. За Захариев едно от най-големите неща при фотографа са, че той е поразително концептуален автор, който сякаш е изпреварил с десетилетия тенденциите във визуалните изкуства.

Една от знаковите фотографии на Волц е атаката при Чаталджа, където се очаква да е изцяло репортажно документална снимка, да е максимално реалистична, показвайки битката, както и обективистки дистанцирана. В своята фотография от това събитие той дава израз на експресия, в която иска да извади смисъла, да внуши на зрителите чрез символиката това, което е видял на фронта. В този дух, анализирайки отделни фотографии на Георг Волц, Андрей Захариев успя по един твърде поетичен и емоционален начин да изгради образа за фотографа.

За това как е бил открит фотографа и неговото творчество разказа Биляна Карастоянова, имаща привилегията да обработи фотоархива на Георг Волц. Тя е успяла да обработи над1000 плаки, като на всяка една се вижда професионализма на фотографа.

На въпрос на сайта на СБЖ как Биляна Карастоянова е попаднала на архива на Георг Волц тя сподели: „Всичко се случи през 2017 г. след смъртта на неговата внучка Франсоаз Мари Волц. Съпругът ѝ се свърза с мен с молба да направя книга-албум с фотографиите, които семейството притежава − много интересни снимки от Балканската война, за жалост почти без никакво описание. Ставаше въпрос за снимки не повече от 180 броя, но когато тръгнах да обработвам нещата се разбра, че се знае твърде малко за Георг Волц и може би неслучайно пътят ме отведе до друг негов внук инженер Иван Терзиев, живеещ в къщата, в която е било ателието на фотографа, където в два сандъка седяха, може би от сто години непипнати фотографски плаки. Изключително интересно беше те да се обработят и да се види какво има на тях. Бяха загънати в оригиналната хартия и аз,вадейки ги не знаех какво има на тях.“       

Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ е събрала голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход. В изданието са

включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа. А уводните думи са написани от доц. Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев.

Заснетото от Георг Волц фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Трето българско Царство.

Настоящата книга албум е един всеобхватен опит да се направи монографичен портрет на тази колоритна личност. Георг Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Той е автор на множество от популярните студийни портрети и непринудени фотографии на царското семейство.

Документирал е едни от най-значителните кадри от бойните действия през Балканската война. Запазеният семеен архив на фотографа, включва репортажни кадри от важни събития като обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица. Волц заснема възхитителни панорамни фотографии на България, направени от аероплан, каето го превръща в един от пионерите в тази област.

Благодарение на неговите безценни кадри от София и цяла България, съвременния човек може да придобие ясна представа за тогавашния бит и живот на хората.

Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.

Снимки на Биляна Карастоянова

Сподели в
 

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки