Да се поклоним пред словото и паметта на Вапцаров!
  • 23.07.2022 08:00

80 години след разстрела на големия ни поет антифашист дългът ни е да сме достойни за заветите на плеядата наши творци, покосени именно заради честното си слово, да помним историята, написана с кръвта им, да следваме високия им човешки морал.

Иде Европейска анти-SLAPP конференция - против съдебни дела, тормозещи журналисти
  • 21.07.2022 17:59

Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) и Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE) подготвят Европейска анти-SLAPP конференция, която ще се състои през октомври в Страсбург. Тя ще е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Съвета на Европа. Онлайн и присъствената регистрация започва на 8 август. СБЖ твърдо подкрепя всички анти-SLAPP инициативи и подготвя своя кампания против тормоза на журналисти и саботирането на работата им чрез съдебни дела.

Г-жа Бориславова да каже всичко за „4-хилядниците”, ако наистина има такива!
  • 06.07.2022 18:02

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

Срамната „съпътстваща щета” – свободният достъп до информация
  • 07.06.2022 18:49

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

Поклон пред Ботев и героите на свободата ни! Да не губим светлината им по пътя си!
  • 02.06.2022 08:00

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

СБЖ кани колеги и приятели на 24 май в 11.00 ч. пред паметника на Св. св. Кирил и Методий
  • 23.05.2022 15:54

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

Не на насилието срещу журналисти!
  • 15.05.2022 12:40

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

Свободата на словото се мери със свободата на журналистите. Имаме ли я?
  • 03.05.2022 16:03

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

За достоен труд, трудови права и мир!
  • 01.05.2022 09:30

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

УС на СБЖ свиква Общо събрание на 18 юни
  • 15.04.2022 10:00

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.