Начало
 
 

Уникален многоезичен паралел между историята на България, Англия и Германия

25.11.2019 /13:21 | Източник: СБЖ/Аз-буки Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Две българки, работещи в наши училища зад граница, заедно с издателство „Аз-буки”, създадоха „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV” век и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век”

Знаете ли кой е Пипин Къси, или какво се е случвало в Германия и Англия по време на Цар Симеон? Кога са покръстени трите държави и каква територия са заемали през Средновековието?

С нелеката задача да направят сравнителна „времева линия“ и да покажат в паралел историята на някои от най-големите европейски държави са се заели две българки, работещи в наши училища зад граница - д-р Валентина Александрова, преподавател по история в БУ „Иван Станчов“ в Лондон (Великобритания) и Маргарита Русинова - ръководител на БУ „Васил Левски“ във Франкфурт (Германия).

В резултат на проучванията им са създадени две уникални исторически издания: „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV век” на немски и български език и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век” на български и английски език.

С помощта на Национално издателство „Аз-буки“ двете издания бяха създадени като красиво и богато илюстровани помагала, които позволяват да се види как се е развивала и през какви препятствия е минавала всяка от страните, също така и да се упражнява и изучава чужд език. По идея на авторите изданията са оформени като цветни дипляни, които да станат част от обучението на деца в различни държави.

Ето някои от фактите, събрани в изданията:

„Римската армия напуска Британия след 400 г. от Новата ера, малко след това териториите са завладени от германските племена англи и сакси. Горе-долу по същото време германски племена завземат Рим и слагат края на Западната римска империя, а българите установяват първите си контакти с Византия и славянските племена южно от река Дунав.

За по-любопитните ще издадем също, че по времето, когато се е създала българската държава, англосаксоните и местните племена все още „строят“ отделни кралства, които враждуват помежду си, а Германия е била под управлението на „ленивите крале“, по чието време се отслабва ролята на франкските крале и се засилва влиянието и властта на дворцовите управители – майордомите.

Германия приема християнството през 496 г. През 597 г. Августин - пратеник на Римския папа, пристига в Англия и англосаксоните приемат католическата деноминация, а българите се покръстват през 864 г. по време на царуването на Борис I. А през IX век в Европа е имало три големи държави – Франкската империя, Византия и България.”

А ето мнението за двете уникални издания, изразено от Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ):

„Изключително сме признателни на Валентина Александрова и Маргарита Русанова за огромното старание. Благодарение на тях българските училища в чужбина ще могат да разполагат с още едно прекрасно средство за обучение на учениците. Ще имаме грижата всяко училище зад граница да получи като подарък по един брой. Това помагало би трябвало да присъства във всеки дом и е чудесен подарък както за ученици, така и за възрастни.“

Идеята е по същия начин да се направят такива двуезични съпоставки на френски, испански, руски, италиански и други езици. За целта ще се разчита на доброволния труд на преподаватели от различни държави - това е от изключително значение за всички, съобщиха от АБУЧ.

Сподели в
 

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

Историческият музей в Свиленград утре открива изложба „Благодетелите на Свиленград за наука и книжнина от епохата на Възраждането до средата на ХХ в.“.

16.09.2020/14:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 50 гости

Бързи връзки