СЕМ отказа поисканата от Александър Велев промяна в лиценза на Радио „България”

06.06.2017 /22:17 | Източник: СБЖ/БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генералният директор на БНР не уважи днешното заседание на регулаторния орган, който реши да го повика на сбирката си на 27 юни. Работещите в нароченото за закриване от Велев Радио „България” вече получават от него писма с предложения за прекратяване на трудовите им договори срещу 6 заплати

Няма условия за изменение на лиценза на излъчващото за чужбина на чужди езици Радио „България”. С такова юридическо становище излезе Съветът за електронни медии (СЕМ) след заседанието си на 6 юни.

Генералният директор на БНР Александър Велев беше поискал от медийния регулатор изменение на лиценза, което да остави само програмите на турски в ефир, а за останалите чуждоезикови програми да закрепи завареното положение - излъчването им само в интернет. Но с днешното си решение СЕМ му отказа.

Ако искането му беше утвърдено, това

щеше да създаде двусмислено положение,

тъй като регулаторните функции на Съвета се разпростират само върху продукция в ефира, но не и в интернет. Това също така би дало възможност на генералния директор безконтролно и единолично да решава какво да пуска и какво да спира в интернет.

Велев още на 30 юни обяви намерението си да ликвидира Радио „България”, като спре излъчването на шест европейски езика - испански, френски, немски, албански, гръцки, сръбски - и остави само редакциите, изработващи програми на английски, руски и турски.

Тъй като генералният директор на БНР

за пореден път не уважи заседание на СЕМ,

членовете на Съвета изготвиха писмо до него, в което се поинтересуваха защо при реформирането на Радио „България” не са оставени повече чуждоезикови програми, а също така защо видинският предавател работи на половин мощност и кога ще бъде подписан договорът между „Музикаутор” и БНР за уреждане на музикалните авторски права. СЕМ реши Александър Велев да бъде повикан на заседанието, насрочено за 27 юни.

Междувременно самият генерален директор събра Обществения съвет на БНР и успя да си издейства от него единодушна подкрепа за своето решение да „преструктурира и редуцира” Радио „България”.

Сбирката с Обществения съвет е била осъществена през деня на 6 юни, когато вече беше готово колективното отворено писмо на СБЖ и още 5 творчески организации, настояващо пред водещи държавни институции за запазване на Радио „България”. Писмото е публикувано на сайта на СБЖ.

В същото време натискът от страна на генералния директор над работещите в Радио „България” да подават „доброволно” молби за напускане се засилва. От днес вече се връчват уведомления, предлагащи

прекъсване на трудови договори срещу изплащане на 6 заплати.

Допреди ден предложенията бяха за 4 заплати. Онези обаче, които откажат да напуснат „доброволно”, са предупреждавани, че така или иначе ще бъдат съкратени при закриването на Радио „България”, но няма да получат никакви допълнителни заплати или обезщетения.

Всичко това се случва по време, докато в БНР още текат преговори за сключване на нов колективен трудов договор . Тъй като старият е изтекъл, реално хората са без социална защита. Това е ситуация, която в споменатото писмо на СБЖ и на още 5 организации се определя като „недопустим рекет”.

Очевидно калкулацията на Александър Велев е, че дори само няколко души от Радио „България” да напуснат, програмите му ще бъдат много трудно осъществими, тъй като след целенасочени и многобройни кадрови оразвания в последните години, включително и при предишни ръководства, то е оставено под санитарния минимум като човешки ресурс.

Свързани: СБЖ и още 5 организации с писмо в защита на Радио "България"

В посланието до 15 водещи държавни институции начело с президента се изразява категорично несъгласие с неприемливата идея на генералния директор на БНР Александър Велев да закрие излъчващото на чужди езици „Радио България”, основано през 1936 г. и представящо образа на страната ни пред света.

Дата: 06.06.2017

Смут в БНР от идеята на Александър Велев да спре предаванията за чужбина

Решението да има или да няма продукция на чужди езици на БНР, или на колко и кои езици да бъде тя, не е административен прерогатив на поредното мандатно ръководство на БНР, а въпрос на външната политика на България, както и на нейната сигурност в дългосрочен план, сочи колегията на Радио „България” в отворено писмо

Дата: 31.05.2017

 

Сподели в
 

Търсят се участници в Европейските младежки медийни дни, които ще се състоят между 16 и 18 октомври 2018 г. в Брюксел, съобщава в писмо до СБЖ представителството на Европейския парламент в София и допълва:

17.08.2018/12:00

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

16.08.2018/14:47

Детската лагерна смяна „Млади журналисти” започна днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” с участието на деца от цяла България и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма Наделина Анева. Партнират й нейните колеги Невяна Троянска и Зоя Черешарова, съобщиха за БТА от комплекса.

15.08.2018/15:09

В днешния вълнуващ ден за известния български журналист, поет, когато той навършва два пъти по 40 лета, си припомних как преди време в разговор с него го попитах какво е видял „През прозореца на времето“, заглавието на негова вълнуваща книга, Драго ми отвърна: „Видях времето, което много бърза. Видях едно младо момче, което вървеше след някои илюзии, след мечти, някои сбъднати, повечето несбъднати. Видях себе си.“

13.08.2018/16:24

На 87-годишна възраст ни напусна дългогодишният ръководител на Военна редакция в БНР и БНТ Стефан Симеонов, дал път в творчеството на над 85 журналисти и писатели, отличаван с много държавни награди, двукратен носител на „Златно перо” на СБЖ, както и на Почетен плакет на Съюза

11.08.2018/20:22

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 110 гости

Бързи връзки