Начало
 
 

АЕЖ: „Радостина Константинова” да награди „Биволъ”!

15.05.2016 /15:36 | Източник: aej-bulgaria.org/dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Девизът на сайта „Биволъ” гласи „С рогата напред”

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова УС на фондация "Радостина Константинова" да преразгледа отказа си да връчи голяма награда за разследваща журналистика на сайта "Биволъ" и да се съобрази с решението на журито.

Наградите на името на разследващата журналистка бяха връчени на 11 май. Тази година обаче бяха раздадени само поощрителни, но не и голяма награда.

Оказа се, че УС не се е съобразил с решението на журито призът да бъде връчен на сайта "Бивол" заради поредицата материали по темите за "Булгартабак", в която действащо лице е Делян Пеевски, и за крайморската резиденция на Ахмед Доган в Росенец.

Мотивът за отказа бе, че журналистическите материали са неподписани, докато журито твърди, че е били наясно с авторството им.

Подкрепете журналистите

В обръщение към УС на фондацията АЕЖ заявява, че е изненадана и разтревожена от решението, което определя като "поредния тревожен сигнал за състоянието на медийната среда", в която властва "културата на натиска".

"Независимо от мотивите, които сте посочили, решението Ви създава усещане именно за автоцензура – страх да бъдат отличени разследвания срещу влиятелни политически фигури. Един от ефектите на скандала, провокиран от вашето решение, е още по-голяма девалвация на общественото доверие в медиите у нас като цяло и в медийните награди и авторитети", се казва в позицията на организацията.

Според АЕЖ с решението журналистите ще се чувстват още по-самотни и без подкрепа и вместо да бъде насърчено подписването на материалите им, е по-вероятно те да станат още по-внимателни, "когато в работата си се натъкнат на интересите на силните на деня".

Затова и организацията призовава УС на фондацията да преразгледа решението си, съобразявайки се с мнението на журито. "Единствено ясното поемане на отговорност от ваша страна би могло да съхрани авторитета на наградата за разследваща журналистика на вашата фондация", се казва в позицията на АЕЖ.


 

Сподели в
 

Властите на Мианма са задържали журналист от Япония в Янгон, обяви правителството в Токио, което добави, че работи за освобождаването му, предаде Ройтерс.

20.04.2021/09:02

Българският център за нестопанско право и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖКМ) организират онлайн дискусия по темата: "Пандемия и дезинформация: експерти, инфлуенсъри, медии и социални мрежи".

19.04.2021/12:01

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз, най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог.

18.04.2021/09:07

Снимка, символизираща "любов и състрадание" и показваща 85-годишна бразилка, получаваща първата си прегръдка от 5 месеца от медицинска сестра през прозрачна "завеса за прегръдки", беше определена за снимка на годината на "Уърлд прес фото", предаде АП.

17.04.2021/09:06

Известният турски писател и журналист Ахмет Алтан, който е в затвора по обвинения "в подпомагане на въоръжена терористична организация", бе оправдан, съобщи турският в. "Джумхуриет".

16.04.2021/10:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки