Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – мир чрез култура

05.05.2015 /15:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Александър Федотов открива изложбата. Снимки: Иван Василев

В централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски”бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност”, която е посветена на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 80-годишнината на Пакта Рьорих. Тя е под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО у нас и генералния директор на организацията Ирина Бокова.

Освен Софийският университет и неговият Център за източни езици и култури, съорганизатори са и Международният център „Рьорих“, Международният комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерството на образованието и науката, Индологическата фондация „Изток – Запад“, Държавната агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Националното сдружение „Рьорих“ и със съдействието на посолството на РФ в София.

Преди 80 лета самият гениален художник, философ и мислител Николай Рьорих споделя как се заражда Пактът. Той казва: „Моята идея за съхранение на художествените и научни ценности се състои преди всичко в създаването на международен импулс за отбрана на всичко най-ценно, благодарение на което е живо човечеството.”

„Пактът Рьорих е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време – каза при откриването на изложбата проф. Александър Федотов от Центъра за източни езици и култури на Софийския университет. – Той утвърждава в юридическа форма една от основните идеи на Николай Рьорих за това, че ценностите на културата принадлежат не на един народ, а на света. Точно поради това културните обекти подлежат на международна защита.” Според него документът съдържа и още една изключително важна идея на своя инициатор, а именно че

културата трябва да има приоритет

както в живота на отделния човек, така и в живота на обществото и в държавната политика. Проф. Федотов припомни, че ние българите откриваме тази идея във всеки куплет на известния и обичан от всички нас всеучилищен химн за 24 май на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени!” Специално обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе прочетено от главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО Мария Донска. „Изложбата за пакта Рьорих ни запознава с дейността, идеите и философията на едно изключително семейство с принос за изграждането на световния мир и създаването на нова култура на мислене и общуване между народите – е написала Ирина Бокова. - Вярвайки в силата на човешкия дух, известният руски художник, учен, мислител и пътешественик Николай Константинович Рьорих създава Международен Пакт на мира за закрила на културните ценности, както и на техните творци.“ Със специално обръщение към присъстващите на изложбата се обърна и Людмила Шапошникова, вицепрезидент на Международния център „Рьорих” и генерален директор на Музея „Н. К. Рьорих” в Москва, което прочете Павел Журавихин, първи заместник-генерален директор на Музея "Н.К.Рьорих" на Международния Център "Рьорих". Специално за сайта на СБЖ той сподели, че въпреки трудностите, които изпитва центърът днес, той продължава да отстоява своите идеи и да пази наследството на Николай Рьорих. Колкото до това какво посланието на изложбата в България, Журавихин каза: „Актуалността на Пакта Рьорих е потвърдена от самия живот. И днес светът отново се обръща към тази идея и като че ли я открива за себе си, защото се оказва, че за тези 80 години световната общественост не създаде механизъм, който да запази световното културно наследство от разрушение. Оказа се, че най-универсалната система за опазване на ценностите на света единствен е предложил Николай Рьорих. Основата се е приоритет за защита на културата при военна необходимост. Всички документи и дори Хагската конвенция от 1954 г., за съжаление, се отдалечиха от този универсален принцип. И военната необходимост се превърна в приоритет. Това е първото. Второто: Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – идея разбираема за всички народи – мир чрез култура. Запазването на всичко ценно и свещено за всеки народ ни обединява, независимо от равнището на цивилизацията. Ние разбираме, че свещеното натрупване на културата се извършва по своему от всеки народ, но те са близки. Ще ви дам за пример разрушаването на паметниците в Сирия. Това разрушаване отеква у нас – хората от Запада, като силна сърдечна болка, а не в тези от Изтока. Ние оценяваме ценностите, защото това е нашата история, това е основата на духовността на всеки народ. Разрушавайки културата, ние деградираме. Трябва да се отбележи, че колкото е по-ниска степента на образованието  и културата, толкова по-голяма е агресията. Основата на агресията и на войните е именно отсъствието на културата.”

Своето задоволство от това, че и у нас се показват ценностите на пакта на Рьорих изказаха по време на откриването на изложбата и зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, както и съветникът в посолството на РФ по проблемите на образованието Роберт Шестаков.

Видимо развълнувана към гостите се обърна и ръководителят на Клона на Международния център „Рьорих“ в България и председател на Националното сдружение „Рьорих“ Марга Куцарова, която благодари на всички дошли да почетат идеите на Рьорих и съобщи, че луксозно оформеният каталог „Пактът Рьорих”. История и съвременност” ще намери място във всяко българско училище и културно средище, за да напомня за великата мисия на световноизвестния художник и мислител.

Изложбата представя историята

на Пакта Рьорих от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира. В отделен раздел е представена актуалността на Пакта Рьорих – разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния Център-Музей „Рьорих“, насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура. След Софийския университет изложбата ще бъде показана в редица градове на страната.

Освен българското издание на изложбата има и международен проект, дело на Международния център „Рьорих” в Москва, който беше показан през април и в Ню Йорк. По този повод обръщение направи и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, в което той е написал: „В годината, когато международната общност отбелязва 80-годишнината на Договора за защита на художествените и научните институции и историческите паметници във време, когато неговите идеи никога не са били актуални, ние виждаме, че културното наследство е подложено на атаки по целия свят – от Мали до Ирак и Сирия. Екстремисти варварски да разрушават музеи, исторически обекти. Забраняват на момичетата да посещават училища и убиват представителите на средствата за масова информация. Това са все посегателства върху символи, които въплъщават свободата на мисълта и уважението към културното многообразие. Тези нападения нанасят удар върху самата същност на човека и неговите стремежи - се казва в приветствието. – Духът на Пакта е в основата на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство, приета през 1972 година.”

От името на Международния център „Рьорих” в Москва Павел Журавихин поднесе дар за България - копие на Знамето на Мира, изработено по проект на Николай Рьорих.

Сподели в
 

Почти едновременно през последната седмица двамата генерални директори на БНТ и БНР обявиха, че искат да се откажат от рекламата в държавните медии. Това се случва в контекста на дебатите за промени в медийния закон и като централна тема в него се налага моделът на финансиране на обществените медии.

23.02.2020/11:34

От 21 февруари веригата „Лафка” затваря своите обекти. Новината пръв съобщи бургаският сайт „Флагман", близък до Валери Симеонов.

23.02.2020/11:17

„България – дела и документи“. Някогашната радиорубрика, която много слушатели помнят и днес, е истинско явление в програмата на тогавашното ни Радио. Всяка сутрин в 7:15 ч. сигналът с мелодията на популярната народна песен „Откак се е, мила моя майко ле, зора зазорила“ обявява началото на предаванията, които са в ефир от октомври 1970 г. Дълги години те представят в патетичен стил събитията, случили се на съответната дата.

22.02.2020/18:44

Нова телевизия отрече да е уволнявала кореспондента си в Брюксел Антоанета Николова. По-рано днес базираният в белгийската столица сайт Euractiv съобщи, че телевизията смята да прекрати договора на журналистката заради отразяването на двете визити на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел.

21.02.2020/11:16

Журналистът Богомил Грозев днес официално бе представен от кмета на Пловдив Здравко Димитров като директор на Общинския институт "Старинен Пловдив". Кратката церемония се състоя в Балабановата къща в Стария град. Кметът, известен с прякора си Зико, призна, че още преди изборите е предложил на журналиста от Нова телевизия и Би Ти Ви да оглави "Старинен Пловдив".

18.02.2020/14:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки