Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – мир чрез култура

05.05.2015 /15:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Александър Федотов открива изложбата. Снимки: Иван Василев

В централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски”бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност”, която е посветена на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 80-годишнината на Пакта Рьорих. Тя е под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО у нас и генералния директор на организацията Ирина Бокова.

Освен Софийският университет и неговият Център за източни езици и култури, съорганизатори са и Международният център „Рьорих“, Международният комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерството на образованието и науката, Индологическата фондация „Изток – Запад“, Държавната агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Националното сдружение „Рьорих“ и със съдействието на посолството на РФ в София.

Преди 80 лета самият гениален художник, философ и мислител Николай Рьорих споделя как се заражда Пактът. Той казва: „Моята идея за съхранение на художествените и научни ценности се състои преди всичко в създаването на международен импулс за отбрана на всичко най-ценно, благодарение на което е живо човечеството.”

„Пактът Рьорих е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време – каза при откриването на изложбата проф. Александър Федотов от Центъра за източни езици и култури на Софийския университет. – Той утвърждава в юридическа форма една от основните идеи на Николай Рьорих за това, че ценностите на културата принадлежат не на един народ, а на света. Точно поради това културните обекти подлежат на международна защита.” Според него документът съдържа и още една изключително важна идея на своя инициатор, а именно че

културата трябва да има приоритет

както в живота на отделния човек, така и в живота на обществото и в държавната политика. Проф. Федотов припомни, че ние българите откриваме тази идея във всеки куплет на известния и обичан от всички нас всеучилищен химн за 24 май на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени!” Специално обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе прочетено от главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО Мария Донска. „Изложбата за пакта Рьорих ни запознава с дейността, идеите и философията на едно изключително семейство с принос за изграждането на световния мир и създаването на нова култура на мислене и общуване между народите – е написала Ирина Бокова. - Вярвайки в силата на човешкия дух, известният руски художник, учен, мислител и пътешественик Николай Константинович Рьорих създава Международен Пакт на мира за закрила на културните ценности, както и на техните творци.“ Със специално обръщение към присъстващите на изложбата се обърна и Людмила Шапошникова, вицепрезидент на Международния център „Рьорих” и генерален директор на Музея „Н. К. Рьорих” в Москва, което прочете Павел Журавихин, първи заместник-генерален директор на Музея "Н.К.Рьорих" на Международния Център "Рьорих". Специално за сайта на СБЖ той сподели, че въпреки трудностите, които изпитва центърът днес, той продължава да отстоява своите идеи и да пази наследството на Николай Рьорих. Колкото до това какво посланието на изложбата в България, Журавихин каза: „Актуалността на Пакта Рьорих е потвърдена от самия живот. И днес светът отново се обръща към тази идея и като че ли я открива за себе си, защото се оказва, че за тези 80 години световната общественост не създаде механизъм, който да запази световното културно наследство от разрушение. Оказа се, че най-универсалната система за опазване на ценностите на света единствен е предложил Николай Рьорих. Основата се е приоритет за защита на културата при военна необходимост. Всички документи и дори Хагската конвенция от 1954 г., за съжаление, се отдалечиха от този универсален принцип. И военната необходимост се превърна в приоритет. Това е първото. Второто: Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – идея разбираема за всички народи – мир чрез култура. Запазването на всичко ценно и свещено за всеки народ ни обединява, независимо от равнището на цивилизацията. Ние разбираме, че свещеното натрупване на културата се извършва по своему от всеки народ, но те са близки. Ще ви дам за пример разрушаването на паметниците в Сирия. Това разрушаване отеква у нас – хората от Запада, като силна сърдечна болка, а не в тези от Изтока. Ние оценяваме ценностите, защото това е нашата история, това е основата на духовността на всеки народ. Разрушавайки културата, ние деградираме. Трябва да се отбележи, че колкото е по-ниска степента на образованието  и културата, толкова по-голяма е агресията. Основата на агресията и на войните е именно отсъствието на културата.”

Своето задоволство от това, че и у нас се показват ценностите на пакта на Рьорих изказаха по време на откриването на изложбата и зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, както и съветникът в посолството на РФ по проблемите на образованието Роберт Шестаков.

Видимо развълнувана към гостите се обърна и ръководителят на Клона на Международния център „Рьорих“ в България и председател на Националното сдружение „Рьорих“ Марга Куцарова, която благодари на всички дошли да почетат идеите на Рьорих и съобщи, че луксозно оформеният каталог „Пактът Рьорих”. История и съвременност” ще намери място във всяко българско училище и културно средище, за да напомня за великата мисия на световноизвестния художник и мислител.

Изложбата представя историята

на Пакта Рьорих от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира. В отделен раздел е представена актуалността на Пакта Рьорих – разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния Център-Музей „Рьорих“, насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура. След Софийския университет изложбата ще бъде показана в редица градове на страната.

Освен българското издание на изложбата има и международен проект, дело на Международния център „Рьорих” в Москва, който беше показан през април и в Ню Йорк. По този повод обръщение направи и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, в което той е написал: „В годината, когато международната общност отбелязва 80-годишнината на Договора за защита на художествените и научните институции и историческите паметници във време, когато неговите идеи никога не са били актуални, ние виждаме, че културното наследство е подложено на атаки по целия свят – от Мали до Ирак и Сирия. Екстремисти варварски да разрушават музеи, исторически обекти. Забраняват на момичетата да посещават училища и убиват представителите на средствата за масова информация. Това са все посегателства върху символи, които въплъщават свободата на мисълта и уважението към културното многообразие. Тези нападения нанасят удар върху самата същност на човека и неговите стремежи - се казва в приветствието. – Духът на Пакта е в основата на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство, приета през 1972 година.”

От името на Международния център „Рьорих” в Москва Павел Журавихин поднесе дар за България - копие на Знамето на Мира, изработено по проект на Николай Рьорих.

Сподели в
 

Обучението се осъществява от Фондация БОЛД с финансовата подкрепа на Българо-американска комисия „Фулбрайт” за образователен обмен. То се провежда от екип от д-р Димитрина Петрова, експерт в областта на демокрацията и правата на човека, и Виктор Лилов, издател и граждански активист.

29.01.2022/14:51

Нивото на антиромската реч в интернет пространството у нас остава изключително високо, но все пак то бележи спад в сравнение с предишни години. Това констатира мониторинг на онлайн медии и социални мрежи, проведен от Асоциация „Интегро” в периода януари - септември миналата година и финансиран по Програмата за права, равенство и гражданство на ЕС.

29.01.2022/11:08

Журналистите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност за публикации. Това предложение е направила Антония Димитрова, депутат от „Продължаваме промяната", твърди журналистката от “Свободна Европа" Полина Паунова. Предложението е направено на ниво комисия.

28.01.2022/16:53

Генералните директори на БТА Кирил Вълчев и на националната информационна агенция на Румъния Аджерпрес Клаудия Виктория Николае подписаха договор за сътрудничество. Това стана в деня на отбелязването на 30-та годишнина от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Румъния.

28.01.2022/13:22

В понеделник, 31 януари, от 22:00 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония. В него свои спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи.

28.01.2022/10:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки