Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – мир чрез култура

05.05.2015 /15:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Александър Федотов открива изложбата. Снимки: Иван Василев

В централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски”бе открита изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност”, която е посветена на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 80-годишнината на Пакта Рьорих. Тя е под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО у нас и генералния директор на организацията Ирина Бокова.

Освен Софийският университет и неговият Център за източни езици и култури, съорганизатори са и Международният център „Рьорих“, Международният комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерството на образованието и науката, Индологическата фондация „Изток – Запад“, Държавната агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Националното сдружение „Рьорих“ и със съдействието на посолството на РФ в София.

Преди 80 лета самият гениален художник, философ и мислител Николай Рьорих споделя как се заражда Пактът. Той казва: „Моята идея за съхранение на художествените и научни ценности се състои преди всичко в създаването на международен импулс за отбрана на всичко най-ценно, благодарение на което е живо човечеството.”

„Пактът Рьорих е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време – каза при откриването на изложбата проф. Александър Федотов от Центъра за източни езици и култури на Софийския университет. – Той утвърждава в юридическа форма една от основните идеи на Николай Рьорих за това, че ценностите на културата принадлежат не на един народ, а на света. Точно поради това културните обекти подлежат на международна защита.” Според него документът съдържа и още една изключително важна идея на своя инициатор, а именно че

културата трябва да има приоритет

както в живота на отделния човек, така и в живота на обществото и в държавната политика. Проф. Федотов припомни, че ние българите откриваме тази идея във всеки куплет на известния и обичан от всички нас всеучилищен химн за 24 май на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени!” Специално обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе прочетено от главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО Мария Донска. „Изложбата за пакта Рьорих ни запознава с дейността, идеите и философията на едно изключително семейство с принос за изграждането на световния мир и създаването на нова култура на мислене и общуване между народите – е написала Ирина Бокова. - Вярвайки в силата на човешкия дух, известният руски художник, учен, мислител и пътешественик Николай Константинович Рьорих създава Международен Пакт на мира за закрила на културните ценности, както и на техните творци.“ Със специално обръщение към присъстващите на изложбата се обърна и Людмила Шапошникова, вицепрезидент на Международния център „Рьорих” и генерален директор на Музея „Н. К. Рьорих” в Москва, което прочете Павел Журавихин, първи заместник-генерален директор на Музея "Н.К.Рьорих" на Международния Център "Рьорих". Специално за сайта на СБЖ той сподели, че въпреки трудностите, които изпитва центърът днес, той продължава да отстоява своите идеи и да пази наследството на Николай Рьорих. Колкото до това какво посланието на изложбата в България, Журавихин каза: „Актуалността на Пакта Рьорих е потвърдена от самия живот. И днес светът отново се обръща към тази идея и като че ли я открива за себе си, защото се оказва, че за тези 80 години световната общественост не създаде механизъм, който да запази световното културно наследство от разрушение. Оказа се, че най-универсалната система за опазване на ценностите на света единствен е предложил Николай Рьорих. Основата се е приоритет за защита на културата при военна необходимост. Всички документи и дори Хагската конвенция от 1954 г., за съжаление, се отдалечиха от този универсален принцип. И военната необходимост се превърна в приоритет. Това е първото. Второто: Пактът Рьорих въплъщава удивителна идея – идея разбираема за всички народи – мир чрез култура. Запазването на всичко ценно и свещено за всеки народ ни обединява, независимо от равнището на цивилизацията. Ние разбираме, че свещеното натрупване на културата се извършва по своему от всеки народ, но те са близки. Ще ви дам за пример разрушаването на паметниците в Сирия. Това разрушаване отеква у нас – хората от Запада, като силна сърдечна болка, а не в тези от Изтока. Ние оценяваме ценностите, защото това е нашата история, това е основата на духовността на всеки народ. Разрушавайки културата, ние деградираме. Трябва да се отбележи, че колкото е по-ниска степента на образованието  и културата, толкова по-голяма е агресията. Основата на агресията и на войните е именно отсъствието на културата.”

Своето задоволство от това, че и у нас се показват ценностите на пакта на Рьорих изказаха по време на откриването на изложбата и зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, както и съветникът в посолството на РФ по проблемите на образованието Роберт Шестаков.

Видимо развълнувана към гостите се обърна и ръководителят на Клона на Международния център „Рьорих“ в България и председател на Националното сдружение „Рьорих“ Марга Куцарова, която благодари на всички дошли да почетат идеите на Рьорих и съобщи, че луксозно оформеният каталог „Пактът Рьорих”. История и съвременност” ще намери място във всяко българско училище и културно средище, за да напомня за великата мисия на световноизвестния художник и мислител.

Изложбата представя историята

на Пакта Рьорих от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на Мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. Посетителите ще могат да се запознаят с изкуството на Николай Рьорих, посветено на идеите на Пакта и Знамето на Мира. В отделен раздел е представена актуалността на Пакта Рьорих – разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния Център-Музей „Рьорих“, насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура. След Софийския университет изложбата ще бъде показана в редица градове на страната.

Освен българското издание на изложбата има и международен проект, дело на Международния център „Рьорих” в Москва, който беше показан през април и в Ню Йорк. По този повод обръщение направи и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, в което той е написал: „В годината, когато международната общност отбелязва 80-годишнината на Договора за защита на художествените и научните институции и историческите паметници във време, когато неговите идеи никога не са били актуални, ние виждаме, че културното наследство е подложено на атаки по целия свят – от Мали до Ирак и Сирия. Екстремисти варварски да разрушават музеи, исторически обекти. Забраняват на момичетата да посещават училища и убиват представителите на средствата за масова информация. Това са все посегателства върху символи, които въплъщават свободата на мисълта и уважението към културното многообразие. Тези нападения нанасят удар върху самата същност на човека и неговите стремежи - се казва в приветствието. – Духът на Пакта е в основата на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство, приета през 1972 година.”

От името на Международния център „Рьорих” в Москва Павел Журавихин поднесе дар за България - копие на Знамето на Мира, изработено по проект на Николай Рьорих.

Сподели в
 

Народното събрание възложи на Министерския съвет до 31 март 2020 г. да предложи на парламента план за развитие на медийната среда в България, който да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

06.12.2019/15:10

Повод за протестната акция на феминистката организация "ЛевФем" е скандалната реплика на Петър Петров, отговорил в Народното събрание на зададен му от журналистка въпрос за гласуването за пенсиите със следната реплика: „Вие с какво бельо дойдохте?“.

06.12.2019/11:56

Седем души подадоха документи пред Съвета за електронни медии за поста на нов генерален директор на Българското национално радио. Днес приключи приемането на документите за участие в процедурата.

05.12.2019/18:26

Пътешественикът и журналист Михаил Заимов гостува в Плевен. Той бе в града по покана на асоциация "Докосни дъгата", като визитата му включваше посещения на елитните плевенски училища "Д-р Петър Берон" и "Иван Вазов".

05.12.2019/18:09

Скандалното поведение на депутата от НФСБ Петър Петров към журналистката от телевизия "Алфа" Радослава Маринова би трябвало да стане повод за незабавното му отстраняване от Народното събрание. Необходима е също солидарна реакция на гилдията, защото няма значение къде работи гнусно атакуваната колежка. Атаката е по всички ни

05.12.2019/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки