Негослава Станоевич: Блогърите имат място в Съюза на журналистите на Сърбия

19.05.2014 /09:38 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на Международната журналистическа конференция „Медии и издателски политики” в МДЖ-Варна имах приятното удоволствие да се запозная с една от най-известните блогъри в Сърбия – журналистката Негослава Станоевич, която представляваше Независимия съюз на сръбските журналисти.

Тя живее в Ниш, но въпреки това се ползва с популярност в цяла Сърбия. С Негослава разговаряхме за сайта на СБЖ по проблемите на журналистиката и какво е да си сред топ блогърите в родината си.


С какво независимият съюз на журналистите е по-различен от Съюза на журналистите в Сърбия, Негослава?


Преди демократичните промени в Сърбия съществуваше само един съюз на журналистите и от него се отделиха журналисти, които бяха „по-демократични от другите”. Но да ви призная честно, сега няма разлика между двата съюза. Според нас журналистите и в единия, и в другия имат еднакви проблеми и цели. Тогава под натиска на времето се получи така, но сега работим заедно.


А вие каква се чувствате повече – блогър или журналист?


Задавате ми въпрос с повишена трудност. Журналист съм повече от 30 години и възникналите проблеми във в. „Народне новини”, в който работех, ни накараха една група да го напуснем. И няколко години не работех в журналистиката. Но мои приятели ме посъветваха да си направя блог и трябва да ви кажа, благодарение на това процъфтявам, защото няма цензура, нямам автоцензура или собственик.

Пиша това, което искам, и никой не ми нарежда и заповядва. Работя без да ми се заплаща. И честно да ви кажа, в момента изпитвам много по-голямо удоволствие от това, че съм блогър, отколкото удоволствието от времето, когато бях журналист. Но освен за двата мои блога пиша и за едно списание и два интернет портала.


Кои теми намират място в блога ви и за какво ви е най-интересно да пишете?


Както ви казах, блоговете ми са два. Единият е информационен, а другият – литературен. В информационния пиша за всичко, но някои забелязаха, че правя нелоши интервюта и сега съм на тема интервюта. Извинете за нескромността, но за мен казват, че съм блогър, който прави най-хубавите интервюта. Имам късмет, защото успявам да намеря най-интересните хора и затова моите разговори с тях са най-четени.

Ще ви кажа нещо много важно. Вестниците, в които съм работила, имат много по-малко посещения от моя личен блог. А вторият ми блог, както ви казах, е литературен. В него пиша на литературен сръбски език. Аз съм от един сръбски край – Заплане, зад Сухата планина, затова пиша и на заплански диалект и в момента работя върху книга, която скоро ще излезе от печат със заглавие „Заплански разкази”.


Това е добре, но споменахте, че сте свободна, че пишете така, както искате, че не ви цензурират. Това ли е начинът да кажете истината, която понякога не намира място в медиите?


Споделям напълно вашето твърдение. Точно това е начинът да се каже истината.


Има ли шанс блогърите да бъдат признати за представители на медиите?


Аз съм член на Съюза на независимите журналисти, тъй като съм журналист по образование и още тогава бях приета. Но тези, които са само блогъри и не са членове на съюза, не могат да бъдат приети в него. На тази среща се запознах с моята колежка Драгана Чабаркапа, която е и синдикален лидер. Обменихме мнение и смятаме да отворим темата за създаване на секция на блогърите към Съюза на журналистите в Сърбия. Разбира се, трябва да има правилник за прием на такива наши колеги, защото не може един, който прави пици и качва рецепти на своя блог, да стане журналист.


Тези блогъри, които пишат в областта на новинарството, коментарите, интервютата, могат ли да бъдат онези лястовици, които да обърнат стила на медиите?


По принцип би могло да стане, но досега е правено само по единично. Блогърите не сме обединени и нямаме възможност да направим нещо, защото все още не сме опитвали и дори не сме имали предвид подобно нещо. А сега това някак си започва да се нарежда, и то благодарение на тази конференция на СБЖ, на който благодаря много, ни подтикна точно към една такава идея. Да се опитаме да направим секция на блогърите към Съюза на журналистите в Сърбия.


Като се върнете, какво място ще намери на вашия блог за България и тази среща в МДЖ?


О, трябва да ви говоря много дълго. Планирам много неща. Първо ще пусна на моя личен блог няколко репортажа. Ще рекламирам вашето Черноморие, Дома на журналистите и Златни пясъци, тъй като там има голям туристически портал. Качила съм вече много снимки и написах няколко материала. Всичко, за което говорихме и обсъждахме на тази конференция, ще намери място.


Разбира се, ще съобщя, че и аз съм участвала в нея. Задължително ще направя и голям материал за портала "Къщата на добрите новини". А така също съществува и блог, който се занимава само с туризъм, и на него ще пусна голям репортаж. Ще напиша и за МДЖ, защото имаме желание да направим размяна на групи. Планирам и няколко интервюта. Снимки: Дарин Кирков 

 

 

 

Сподели в
 

Напоследък бях много зает. Купих Нова. Тя, всъщност е на Бойко, но аз се фукам, че е моя. Веднага започнах с промените. Винаги съм мразел разследващите журналисти.

26.06.2019/18:51

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е обсъждал смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

25.06.2019/16:50

Няколко имащи се за екслузивни сайтове като blitz.bg и други агенции съобщиха за смъртта на емблематичния фен на “Левски” Славчо Василев-Джими Гуменката.

24.06.2019/14:25

Собственикът на "Ню Йорк таймс" осъди обвиненията в "предателство", отправени към изданието от Доналд Тръмп, като каза, че те "поемат по опасен курс в кампанията на президента срещу свободната и независима преса", предаде АФП.

21.06.2019/18:50

Най-голямата телевизия за джаз в света - Mezzo, ще заснеме и излъчи най-интересното от фестивала A to JazZ, който ще се състои от 5 до 7 юли в Южния парк, съобщиха организаторите.

20.06.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки