Негослава Станоевич: Блогърите имат място в Съюза на журналистите на Сърбия

19.05.2014 /09:38 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на Международната журналистическа конференция „Медии и издателски политики” в МДЖ-Варна имах приятното удоволствие да се запозная с една от най-известните блогъри в Сърбия – журналистката Негослава Станоевич, която представляваше Независимия съюз на сръбските журналисти.

Тя живее в Ниш, но въпреки това се ползва с популярност в цяла Сърбия. С Негослава разговаряхме за сайта на СБЖ по проблемите на журналистиката и какво е да си сред топ блогърите в родината си.


С какво независимият съюз на журналистите е по-различен от Съюза на журналистите в Сърбия, Негослава?


Преди демократичните промени в Сърбия съществуваше само един съюз на журналистите и от него се отделиха журналисти, които бяха „по-демократични от другите”. Но да ви призная честно, сега няма разлика между двата съюза. Според нас журналистите и в единия, и в другия имат еднакви проблеми и цели. Тогава под натиска на времето се получи така, но сега работим заедно.


А вие каква се чувствате повече – блогър или журналист?


Задавате ми въпрос с повишена трудност. Журналист съм повече от 30 години и възникналите проблеми във в. „Народне новини”, в който работех, ни накараха една група да го напуснем. И няколко години не работех в журналистиката. Но мои приятели ме посъветваха да си направя блог и трябва да ви кажа, благодарение на това процъфтявам, защото няма цензура, нямам автоцензура или собственик.

Пиша това, което искам, и никой не ми нарежда и заповядва. Работя без да ми се заплаща. И честно да ви кажа, в момента изпитвам много по-голямо удоволствие от това, че съм блогър, отколкото удоволствието от времето, когато бях журналист. Но освен за двата мои блога пиша и за едно списание и два интернет портала.


Кои теми намират място в блога ви и за какво ви е най-интересно да пишете?


Както ви казах, блоговете ми са два. Единият е информационен, а другият – литературен. В информационния пиша за всичко, но някои забелязаха, че правя нелоши интервюта и сега съм на тема интервюта. Извинете за нескромността, но за мен казват, че съм блогър, който прави най-хубавите интервюта. Имам късмет, защото успявам да намеря най-интересните хора и затова моите разговори с тях са най-четени.

Ще ви кажа нещо много важно. Вестниците, в които съм работила, имат много по-малко посещения от моя личен блог. А вторият ми блог, както ви казах, е литературен. В него пиша на литературен сръбски език. Аз съм от един сръбски край – Заплане, зад Сухата планина, затова пиша и на заплански диалект и в момента работя върху книга, която скоро ще излезе от печат със заглавие „Заплански разкази”.


Това е добре, но споменахте, че сте свободна, че пишете така, както искате, че не ви цензурират. Това ли е начинът да кажете истината, която понякога не намира място в медиите?


Споделям напълно вашето твърдение. Точно това е начинът да се каже истината.


Има ли шанс блогърите да бъдат признати за представители на медиите?


Аз съм член на Съюза на независимите журналисти, тъй като съм журналист по образование и още тогава бях приета. Но тези, които са само блогъри и не са членове на съюза, не могат да бъдат приети в него. На тази среща се запознах с моята колежка Драгана Чабаркапа, която е и синдикален лидер. Обменихме мнение и смятаме да отворим темата за създаване на секция на блогърите към Съюза на журналистите в Сърбия. Разбира се, трябва да има правилник за прием на такива наши колеги, защото не може един, който прави пици и качва рецепти на своя блог, да стане журналист.


Тези блогъри, които пишат в областта на новинарството, коментарите, интервютата, могат ли да бъдат онези лястовици, които да обърнат стила на медиите?


По принцип би могло да стане, но досега е правено само по единично. Блогърите не сме обединени и нямаме възможност да направим нещо, защото все още не сме опитвали и дори не сме имали предвид подобно нещо. А сега това някак си започва да се нарежда, и то благодарение на тази конференция на СБЖ, на който благодаря много, ни подтикна точно към една такава идея. Да се опитаме да направим секция на блогърите към Съюза на журналистите в Сърбия.


Като се върнете, какво място ще намери на вашия блог за България и тази среща в МДЖ?


О, трябва да ви говоря много дълго. Планирам много неща. Първо ще пусна на моя личен блог няколко репортажа. Ще рекламирам вашето Черноморие, Дома на журналистите и Златни пясъци, тъй като там има голям туристически портал. Качила съм вече много снимки и написах няколко материала. Всичко, за което говорихме и обсъждахме на тази конференция, ще намери място.


Разбира се, ще съобщя, че и аз съм участвала в нея. Задължително ще направя и голям материал за портала "Къщата на добрите новини". А така също съществува и блог, който се занимава само с туризъм, и на него ще пусна голям репортаж. Ще напиша и за МДЖ, защото имаме желание да направим размяна на групи. Планирам и няколко интервюта. Снимки: Дарин Кирков 

 

 

 

Сподели в
 

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50

Австрийски журналист и студент, обвинен за членство в левичарска терористична група в Турция, е оправдан, заяви адвокатът му. Макс Цирнгаст пише за чужди медии, включително за крайно ляво германско списание.

12.09.2019/16:50

Фейсбук и Инстаграм блокираха акаунти в социалните медии на 2 италиански неофашистки групи и някои от техните активисти поради нарушаване на политиките на платформите срещу разпространяване на омраза, съобщи Фейсбук.

11.09.2019/14:25

Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, гласи доклад на американския Комитет за защита на журналистите (КЗЖ/CPJ), изследващ свободата на медиите.

10.09.2019/18:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки