Днес започва форум за дигиталната библиотека

15.05.2013 /09:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички книги са на един клик разстояние

Световни учени са у нас за участие в международния форум „Дигиталната библиотека - технологични и социални проблеми”, съобщиха от Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (ФНАБИС).

Началотo на конференцията е обявено за в 9.00 часа в хотел "Шератон" в София.

Сред участниците са проф.Робърт Дарнтън – директор на университетската библиотека в Харвард, Ан Тортън - директор на Нюйоркската обществена библиотека, и Орен Вайнберг - директор на Националната библиотека на Израел.

Форумът ще бъде открит от послани
чката на САЩ у нас Марси Рийс. Гостите ще приветстват и Карл Форцхаймър, председател на борда на директорите на Фондация "Америка за България", Динчо Кръстев - директор на ФНАБИС, и Синика Сипила - президент на Международната федерация на библиотечните асоциации.

Специален панел във форума е посветен и на дигитализирането на ценни издания и у нас. Със своя лекция "Дигиталната библиотека на Националната библиотека - реалност и мечта" ще участва проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

По време на форума ще бъд
ат дискутирани бъдещето на книгите и политиката за дигитализиране на ценни и редки издания, както и възможностите за библиотеките и книгоразпределителите да се възползват от т.нар. облачни технологии. Фондация НАБИС е автор на проекта за създаване на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България. До момента 29 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява.


Сподели в
 

В навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май журналисти от БНР направиха пето поредно дарение от детски книжки, този път на детското отделение в болница „Токуда“.

22.05.2019/18:34

На 20 май 2019 г. от този свят си отиде журналистът от Българското национално радио Даниела Бенишева. Ще я запомним като светъл и добър човек, колега и приятел.

21.05.2019/17:48

Изложба „Звук и картина от вчера“ е открита в Регионалния исторически музей в Хасково.С нея културната институция отбелязва 65 години от първото телевизионно предаване в България и на Балканския полуостров.

20.05.2019/12:15

Художникът Чавдар Николов се завърна от Португалия с ново отличие от World Press Cartoon – независимата организация, която провежда един от най-големите и престижни годишни конкурси за карикатури, излизали в медиите. На 14-ото издание на WPC българският карикатурист получи трета награда в категорията „Editorial“ – за политически сатирични рисунки.

19.05.2019/10:17

Днес е големият финал на телевизионният конкурс за песен „Евровизия 2019“. 64-тото издание на европейския песенен конкурс е в Тел Авив, след като миналата година той бе спечелен от израелката Нета Барзилай с песента „Играчка“ (Toy).

18.05.2019/11:39
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки