Днес започва форум за дигиталната библиотека

15.05.2013 /09:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички книги са на един клик разстояние

Световни учени са у нас за участие в международния форум „Дигиталната библиотека - технологични и социални проблеми”, съобщиха от Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (ФНАБИС).

Началотo на конференцията е обявено за в 9.00 часа в хотел "Шератон" в София.

Сред участниците са проф.Робърт Дарнтън – директор на университетската библиотека в Харвард, Ан Тортън - директор на Нюйоркската обществена библиотека, и Орен Вайнберг - директор на Националната библиотека на Израел.

Форумът ще бъде открит от послани
чката на САЩ у нас Марси Рийс. Гостите ще приветстват и Карл Форцхаймър, председател на борда на директорите на Фондация "Америка за България", Динчо Кръстев - директор на ФНАБИС, и Синика Сипила - президент на Международната федерация на библиотечните асоциации.

Специален панел във форума е посветен и на дигитализирането на ценни издания и у нас. Със своя лекция "Дигиталната библиотека на Националната библиотека - реалност и мечта" ще участва проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

По време на форума ще бъд
ат дискутирани бъдещето на книгите и политиката за дигитализиране на ценни и редки издания, както и възможностите за библиотеките и книгоразпределителите да се възползват от т.нар. облачни технологии. Фондация НАБИС е автор на проекта за създаване на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България. До момента 29 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява.


Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки