Динчо Кръстев: Идват дигаталните библиотеки

13.05.2013 /14:03 | Автор : Александър Симов | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Динчо Кръстев е автор и на редица статии в наши и чужди издания

Динчо Кръстев е математик и от януари 1992 г. ръководи ЦБ-БАН. В резултат на дейността му се създава локална компютърна мрежа (1995 г.), ЦБ става първата библиотека в България с уебстраница (1997 г.).

Там се внедрява една от най-добрите автоматизирани библиотечни системи в света - ALEPH 500, и се изгражда електронен каталог (2003 г.).

ЦБ се превръща в център за обучение и разпространение на MARC 21 форматите и на англо-американските правила за каталогизиране AACR2 (2004 г.). Кръстев е с магистърска и докторска степен по математика от Московския държавен университет (МГУ). В ЦБ първоначално работи като научен сътрудник, а от 1989 г. е ст.н.с. II ст.

Преподавал е в СУ, както и в Международния център за системи и услуги за управление на информацията (ICIMSS) в Торун, Полша, където е водил курс по информационни системи и съвременни форми на книгоиздаване (1996 г.). Членува в Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Какво точно представлява проектът на вашата фондация за Сводния каталог на библиотеките?

Целта на проекта НАБИС е да отговори на нарастващите потребности в съвременното българско общество от:

- функционална интеграция на библиотечно-информационните системи и каталожни регистри на научните институции, висшите училища, големите библиотечни хранилища и др.

- широка информираност в областта на научната и образователната дейност

- прилагане на нови модели за информационно обслужване, които да съответстват на световните стандарти

- международно сътрудничество в областта на библиотечните информационни и комуникационни системи.

Какво реално би се променило, ако проектът се осъществи напълно?

Чудеса в реалния свят не се случват или почти не се случват. И все пак факт е, че подобен проект възникна и бе подкрепен от Фондация "Америка за България". Това само по себе си бе едно чудо за България. Да бъде изградена една свръхмодерна информационна инфраструктура, отговаряща на всички международни изисквания и стандарти, е нещо, което не се случват много често у нас.

Наличието на подобен вид системи е жизнено важно за съвременнато университетско образование, за научно приложния сектор във всяка по-развита страна. С други думи - може да се очаква повишаване качеството на средата, в която функционират тези 2 така важни сектори (информационна осигуреност и наука) за всяка една държава.

Какви са реакциите на студентите? Имате ли наблюдения?

Разбира се, първите реакции идват от студентите и те са повече от добри. Преди всичко идват реакции от страна на обучаващите се в трите звена съучредители на Фондация НАБИС, призвани да реализира този проект: СУ, АУБ и БАН.

Трудно ли се разработва един проект, ориентиран предимно към книгите и библиотеките?

Разработката на подобен проект не е нещо необичайно. Тя трябва да е ориентирана и да следва съвременните възгледи и насоки в тази област. Трудностите са свързани с неговата реализация, но те не са технологически, а преди всичко социалнопсихологически. Освен това той не е насочен само към книжните носители като източник на информация, но и към он-лайн базите данни и дигиталните колекции на библиотеките.

Срещате ли подкрепа или съпротива по проекта?

Да, срещаме и подкрепа, и съпротива. Съпротивата е свързана със споменатия характер на трудности и проблеми. Новото, като правило, не си пробива лесно път у нас, но когато една работа се извърши качествено и почтенно, тя в края на краищата се възприема.


 

Сподели в
 

Слави Трифонов е прибрал чрез продуцентската си къща „Седем осми“ около 50 млн. лева от Би Ти Ви за 19-те години, в които се излъчва авторското му шоу, показа справка на „Уикенд”, научи HotArena.

24.05.2019/17:16

На вас "Дума" ли ви е основният вестник, ядоса се Бойко Борисов на водещия Антон Хекимян. Премиерът гостува в студиото на БТВ, но видимо се ядоса на въпроси, свързани с публикация във вестника.

22.05.2019/16:50

За четвърта поредна година в София ще се проведе фотографското състезание Фотомаратон! Фотомаратон е формат, в който участниците трябва да снимат по предварително зададена тема за определен период.

21.05.2019/18:52

Празничното настроение на Пеп Гуардиола след победния финал за Купата на ФА (6:0 за Сити срещу Уотфорд) бе помрачено на пресконференцията след двубоя.

20.05.2019/18:51

Мексиканският журналист Франсиско Ромеро е бил открит мъртъв в морския курорт Плая дел Кармен, съобщиха световните агенции.

18.05.2019/15:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки