Динчо Кръстев: Идват дигаталните библиотеки

13.05.2013 /14:03 | Автор : Александър Симов | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Динчо Кръстев е автор и на редица статии в наши и чужди издания

Динчо Кръстев е математик и от януари 1992 г. ръководи ЦБ-БАН. В резултат на дейността му се създава локална компютърна мрежа (1995 г.), ЦБ става първата библиотека в България с уебстраница (1997 г.).

Там се внедрява една от най-добрите автоматизирани библиотечни системи в света - ALEPH 500, и се изгражда електронен каталог (2003 г.).

ЦБ се превръща в център за обучение и разпространение на MARC 21 форматите и на англо-американските правила за каталогизиране AACR2 (2004 г.). Кръстев е с магистърска и докторска степен по математика от Московския държавен университет (МГУ). В ЦБ първоначално работи като научен сътрудник, а от 1989 г. е ст.н.с. II ст.

Преподавал е в СУ, както и в Международния център за системи и услуги за управление на информацията (ICIMSS) в Торун, Полша, където е водил курс по информационни системи и съвременни форми на книгоиздаване (1996 г.). Членува в Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Какво точно представлява проектът на вашата фондация за Сводния каталог на библиотеките?

Целта на проекта НАБИС е да отговори на нарастващите потребности в съвременното българско общество от:

- функционална интеграция на библиотечно-информационните системи и каталожни регистри на научните институции, висшите училища, големите библиотечни хранилища и др.

- широка информираност в областта на научната и образователната дейност

- прилагане на нови модели за информационно обслужване, които да съответстват на световните стандарти

- международно сътрудничество в областта на библиотечните информационни и комуникационни системи.

Какво реално би се променило, ако проектът се осъществи напълно?

Чудеса в реалния свят не се случват или почти не се случват. И все пак факт е, че подобен проект възникна и бе подкрепен от Фондация "Америка за България". Това само по себе си бе едно чудо за България. Да бъде изградена една свръхмодерна информационна инфраструктура, отговаряща на всички международни изисквания и стандарти, е нещо, което не се случват много често у нас.

Наличието на подобен вид системи е жизнено важно за съвременнато университетско образование, за научно приложния сектор във всяка по-развита страна. С други думи - може да се очаква повишаване качеството на средата, в която функционират тези 2 така важни сектори (информационна осигуреност и наука) за всяка една държава.

Какви са реакциите на студентите? Имате ли наблюдения?

Разбира се, първите реакции идват от студентите и те са повече от добри. Преди всичко идват реакции от страна на обучаващите се в трите звена съучредители на Фондация НАБИС, призвани да реализира този проект: СУ, АУБ и БАН.

Трудно ли се разработва един проект, ориентиран предимно към книгите и библиотеките?

Разработката на подобен проект не е нещо необичайно. Тя трябва да е ориентирана и да следва съвременните възгледи и насоки в тази област. Трудностите са свързани с неговата реализация, но те не са технологически, а преди всичко социалнопсихологически. Освен това той не е насочен само към книжните носители като източник на информация, но и към он-лайн базите данни и дигиталните колекции на библиотеките.

Срещате ли подкрепа или съпротива по проекта?

Да, срещаме и подкрепа, и съпротива. Съпротивата е свързана със споменатия характер на трудности и проблеми. Новото, като правило, не си пробива лесно път у нас, но когато една работа се извърши качествено и почтенно, тя в края на краищата се възприема.


 

Сподели в
 

Патрик Томбел е фотограф на свободна практика. Наблюдението на човешкото същество е в основата на неговата фотографска работа, пише в кратка рецензия Карина Попова в сайта sofiapress.com и продължава:

24.03.2019/18:52

17 постера с гравюри, факсимилета на оригинални документи и копия на снимки, проследяващи Руско-турската Освободителна война, са експонирани в Музея на розата в Казанлък.

23.03.2019/15:51

"Жени. Технологии. Време" - под това мото протече срещата, организирана от 75-годишното списание „Жената днес“. Събитието бе открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова с думите:

22.03.2019/14:06

Асоциацията на професионалните фотографи организира на 29 март 2019 г. от 9 ч. в Съюз на юристите на ул. "Пиротска" 7 конференция, в която ще бъдат дадени отговори на въпроси по темата за защитата на личните данни и GDPR.

21.03.2019/15:18

Има нужда от общо разбиране в ЕС за необходимата медийна грамотност на европейските граждани. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел в Брюксел на среща, посветена на противодействието на фалшивите новини.

20.03.2019/16:51

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки