Как българин създаде телевизора „Опера” 1

30.01.2013 /11:11 | Автор : Милена Минчева | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Торнев: Първите "Опера" се продаваха в ЦУМ за по 260 лева (Снимка: "Монитор")

Христо Торнев днес е френски пенсионер. Създател на първия телевизор „Опера” 1, който се появява у нас преди повече от половин век. Баща е на топмоделката Ралица Балева.

В момента той не работи, грижи се за здравето си. Живее основно във Франция, но и в София. С носталгия си спомня 1969 г., когато участва в направата на първия телевизор у нас - прословутата "Опера" 1.

Веднага щом завършва Института за съобщенията, започва работа в завод "Ворошилов". "Тогава имаше тв приемници, но те бяха руско производство. Появиха се и в ГДР", спомня си Торнев. Затова той се събира с още 15 специалисти.

И решават да направят проект за български телевизионен приемник. Цяла година се подготвят - правят планове, чертежи. "Аз обучавах настройчиците на тв приемниците. Моята задача бе да кажа как да се регулира картината. А пък името на приемника - "Опера" - го измисли колективът, разказва Торнев:

"Сега си спомням, че за нас писаха дори във в. "Народна младеж". От политбюро ни се обаждаха да ни честитят", разказва българинът. Признава, че за изработката на "Опера" са ползвали технологиите на европейски фирми като "Телефункен" и "Грундиг".

Работи и за канал на Берлускони

След това той прави няколко опита сам на черно да сглобява телевизори, като използва захвърлени ненужни части от завод "Ворошилов". Купува си и някои части от чужбина. Сам прави дори дървената кутия на приемника. "Спомням си, че успях да продам един на тогавашен министър", казва Торнев.

В годините на комунизма младият Христо решава да си търси късмета по света. 2 години работи във Виена. Установява се при един българин, който произвежда електронни брави. "Видях, че там е трудно. Не исках да съм слуга на някой, исках да работя за себе си", казва Христо. Така попада в Париж, където нещата потръгват по-лесно.

Първоначално започва работа в телевизия Пети канал като техник. "Силвио Берлускони я бе купил. Но после я изостави и ни уволниха всички", спомня си Торнев. Точно тогава се жени за изящна французойка. И така става френски поданик, с паспорт. Тогава решава да направи ателие за ремонт на тв- и радиотехника заедно със своята съпруга.


Всъщност започва да се занимава с техника още от малък. На 14 години направил свой радиопредавател. Дори 2 журналистки от София дошли в село Кепава, Ловешко, да направят филм за него. "Кутията сам си изработих от шперплат и бяло дърво. А за техниката използвах схема на "Сименс", спомня си Христо.

Военните засекли радиото му

Родителите му го насърчавали в техническите занимания. Купувал радиолампичките на черно, защото не се продавали по магазините. "Баща ми, ако ми дадеше 100 лева, майка ми ми даваше още 200 лв. да си пазарувам. Татко бе техник - имаха вършачка. А мама работеше в селското стопанство. Баща ми бе ходил в Аржентина."

Оттам си е донесъл хубави дърводелски механични инструменти: "С тях направих кутията на радиоприемника", разказва Христо Торнев. Отнякъде намерил и микрофон. И започнал да излъчва на средни вълни и да прави предавания:

"В целия Ловеч учениците ме слушаха. Излъчвах на средни вълни. Предаването се казваше "Див петел". Пусках поздравления към учениците", смее се Христо. Тогава решава да се похвали с изобретението си в училище. Организира специално предаване, на чието излъчване е поканен и директорът. Не щеш ли обаче, един ученик се включва и казва: "Мараба, другарю директор, как сте?".

Директорът се ядосва на езика на своя възпитаник, но все пак го награждава за уменията. След няколко дни обаче при Христо в Ловеч идва офицер от близкото военно поделение. "Бяха ме засекли. И ми казаха, че нямам право да излъчвам на тези вълни", тюхка се Торнев. Така приключва безславно първото му изобретение. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Зимбабвийската писателка Цици Дангаремба, която бе арестувана в Хараре по време на антикорупционен протест, бе освободена под гаранция, предаде ДПА.

03.08.2020/14:05

Меган Маркъл изгуби битката с британския таблоид „Мейл он сънди“, който тя обвини в критика и тормоз. Съдът отхвърли повечето претенции на херцогинята на Съсекс, тъй като те бяха счетени за необективни и основани на емоции.

02.08.2020/14:27

Футболната легенда Христо Стоичков пусна видео в социалните мрежи тази седмица и се похвали с ново телевизионно начало.

01.08.2020/15:45

Австралия принуждава американските гиганти Facebook и Google да плащат на австралийските медии за новинарско съдържание в забележителен ход за защита на независимата журналистика, предаде Ройтерс.

31.07.2020/14:01

Българската платформа за международно развитие (БПМР) съвместно с Центъра за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) и Minority Rights Group (MRG) обявиха началото на III годишен конкурс за журналистически материали "Журналистика за развитие - 2020".

29.07.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки