Как българин създаде телевизора „Опера” 1

30.01.2013 /11:11 | Автор : Милена Минчева | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Торнев: Първите "Опера" се продаваха в ЦУМ за по 260 лева (Снимка: "Монитор")

Христо Торнев днес е френски пенсионер. Създател на първия телевизор „Опера” 1, който се появява у нас преди повече от половин век. Баща е на топмоделката Ралица Балева.

В момента той не работи, грижи се за здравето си. Живее основно във Франция, но и в София. С носталгия си спомня 1969 г., когато участва в направата на първия телевизор у нас - прословутата "Опера" 1.

Веднага щом завършва Института за съобщенията, започва работа в завод "Ворошилов". "Тогава имаше тв приемници, но те бяха руско производство. Появиха се и в ГДР", спомня си Торнев. Затова той се събира с още 15 специалисти.

И решават да направят проект за български телевизионен приемник. Цяла година се подготвят - правят планове, чертежи. "Аз обучавах настройчиците на тв приемниците. Моята задача бе да кажа как да се регулира картината. А пък името на приемника - "Опера" - го измисли колективът, разказва Торнев:

"Сега си спомням, че за нас писаха дори във в. "Народна младеж". От политбюро ни се обаждаха да ни честитят", разказва българинът. Признава, че за изработката на "Опера" са ползвали технологиите на европейски фирми като "Телефункен" и "Грундиг".

Работи и за канал на Берлускони

След това той прави няколко опита сам на черно да сглобява телевизори, като използва захвърлени ненужни части от завод "Ворошилов". Купува си и някои части от чужбина. Сам прави дори дървената кутия на приемника. "Спомням си, че успях да продам един на тогавашен министър", казва Торнев.

В годините на комунизма младият Христо решава да си търси късмета по света. 2 години работи във Виена. Установява се при един българин, който произвежда електронни брави. "Видях, че там е трудно. Не исках да съм слуга на някой, исках да работя за себе си", казва Христо. Така попада в Париж, където нещата потръгват по-лесно.

Първоначално започва работа в телевизия Пети канал като техник. "Силвио Берлускони я бе купил. Но после я изостави и ни уволниха всички", спомня си Торнев. Точно тогава се жени за изящна французойка. И така става френски поданик, с паспорт. Тогава решава да направи ателие за ремонт на тв- и радиотехника заедно със своята съпруга.


Всъщност започва да се занимава с техника още от малък. На 14 години направил свой радиопредавател. Дори 2 журналистки от София дошли в село Кепава, Ловешко, да направят филм за него. "Кутията сам си изработих от шперплат и бяло дърво. А за техниката използвах схема на "Сименс", спомня си Христо.

Военните засекли радиото му

Родителите му го насърчавали в техническите занимания. Купувал радиолампичките на черно, защото не се продавали по магазините. "Баща ми, ако ми дадеше 100 лева, майка ми ми даваше още 200 лв. да си пазарувам. Татко бе техник - имаха вършачка. А мама работеше в селското стопанство. Баща ми бе ходил в Аржентина."

Оттам си е донесъл хубави дърводелски механични инструменти: "С тях направих кутията на радиоприемника", разказва Христо Торнев. Отнякъде намерил и микрофон. И започнал да излъчва на средни вълни и да прави предавания:

"В целия Ловеч учениците ме слушаха. Излъчвах на средни вълни. Предаването се казваше "Див петел". Пусках поздравления към учениците", смее се Христо. Тогава решава да се похвали с изобретението си в училище. Организира специално предаване, на чието излъчване е поканен и директорът. Не щеш ли обаче, един ученик се включва и казва: "Мараба, другарю директор, как сте?".

Директорът се ядосва на езика на своя възпитаник, но все пак го награждава за уменията. След няколко дни обаче при Христо в Ловеч идва офицер от близкото военно поделение. "Бяха ме засекли. И ми казаха, че нямам право да излъчвам на тези вълни", тюхка се Торнев. Така приключва безславно първото му изобретение. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Bloomberg TV Bulgaria бе отличена от Българската фондова борса по време на юбилейната 20-а церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през изминалата година.

21.01.2021/14:05

Унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга обяви, че се обмисля вариант за налагане на санкции срещу социалните медии заради "системни злоупотреби" със свободата на словото.

20.01.2021/14:05

Отначало, гледано отдалеч, това бе митинг или протест. После стана нападение, размирици, метеж, вътрешен тероризъм и дори опит за преврат.

19.01.2021/13:55

Сметната палата е внесла в Народното събрание одитния доклад за финансовото управление на БНР за периода от 01.01.2017 г. до 30.09.2019 г.

18.01.2021/14:05

Съветът за електронни медии прие доклад за резултатите от второто за 2020 г. фокусирано наблюдение по темата Ковид-19 в новини и актуално-публицистични предавания на обществени и търговски доставчици на медийни услуги, съобщават от медийния регулатор.

15.01.2021/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки