Модерни технодуми влязоха в новия „BG речник”

11.09.2012 /23:44 | Източник: monitor/24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Речникът е от 672 страници, тежи 1 кг и струва 32 лв., посочват издателите

Таблет, айпад, а и кльомба влазоха в новия „Официален правописен речник на българския език”. Справочникът бе представен в София от авторите от Института по български език към БАН и от издателите.

В речника намират място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант.

"Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие", коментира един от авторите на официалния справочник проф. Владко Мурдаров.

Езиковедът обясни, че на пазара се продавали доста речници с грешни думи и правила, които обаче хората купували заради ниската цена. От изданието са отпаднали и доста турцизми и остарели думи, които вече не се използват в речта, съобщи още професорът.

Речникът се състои от 2 части - правила и словник. Уводните части съдържат нормите на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Обърнато е специално внимание на изрази като "не знам", "не мога", които българите често изписвали слято.

Сред най-често бърканите думи е и "тийнейджър", в чието изписване българите масово изпускали "й". Според правилата в речника сложните думи като "бизнес дама" и "бизнесадминистрация", "офис техника" могат да се пишат както отделно, така и слято, но не и с тире.

Няма вече БГ, пишем само bg или BG

Произношението на думи като "вино" и "село" пък са позволени с ударение и на двете срички, но е препоръчително да се изговаря с ударена първа сричка. Съкращението "БГ" пък не било правилно да се изписва на кирилица според правилата в новия словник.

Така например искаме да напишем "BG паспорт", абривиатурата трябва да се изпише на латиница, а не на кирилица. ГЕ-образен пък трябва да се изписва с главни "ГЕ" и тире, без значение дали думата е в началото или края на изречението. Според новите правила изписването й като "геобразен" е неправилно.

Обърнато е специално внимание и на правилното поставяне на препинателни знаци при предаване на чужда реч. "Когато се цитира цяло изречение, точката се поставя преди кавичките", уточни проф. Мурдаров. "Официален правописен речник на българския език" е най-пълният досега справочник от този тип.

В него са включени над 90 000 думи и форми, което е с 20 000 повече от думите и формите в досегашните речници. Той е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа, допълва “Монитор”.

А Вашта мамка също ли?

Човешката мисъл тече само в езикова форма, затова администрирането на езика фактически е управление на мисленето, посочва под горнато заглавие в редакционен коментар вестник "24 часа" и продължава:

Ако свободата на личността в България е ценност, би трябвало нормотворчеството в българския език поне да се ограничи като първа стъпка към премахването му. Новият правописен речник на българския език обаче е стигнал далече в обратната посока - той съдържа нови и нови задължителни предписания.

При това съставителите му предупреждават, че техните забрани са официални, защото именно те са органът, упълномощен да въдворява думите по "правилния" начин. Упълномощен от кого? Да е имало избори за езиковеди? Не е имало. Да е гласуван закон за българкия език в Народното събрание? Слава богу, не е гласуван.

Нали уж е ясно, че свободата на словото е майка на всички човешки свободи. Те произтичат от нея и затова колкото повече и по-усложнени са правилата за правопис, толкова повече пречки се поставят пред свободата на словото. Да не говорим, че според същите езикови нормотворци има и правоговор, който пък вече е върхът на езиковото мракобесие.


 

Сподели в
 

Домакините на IX национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“- Разград, обявиха големите награди за тазгодишното издание и бяха изключително приятно изненадани от популярността на инициативата сред ученици от цялата страна.

27.03.2020/13:51

Годеницата на Джамал Хашоги призова за по-широко международно разследване за осветляване на варварското убийство на саудитския журналист през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде ДПА.

26.03.2020/13:54

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ.

25.03.2020/13:53

Водена от мисията си да показва добрите примери, телевизия Bulgaria ON AIR стартира рубриката „Коронен номер“. Всеки ден на сайта на медията и в социалните мрежи репортерката Божила Симова ще представя по една положителна история.

24.03.2020/18:52

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от Ковид-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.

24.03.2020/14:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки