Модерни технодуми влязоха в новия „BG речник”

11.09.2012 /23:44 | Източник: monitor/24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Речникът е от 672 страници, тежи 1 кг и струва 32 лв., посочват издателите

Таблет, айпад, а и кльомба влазоха в новия „Официален правописен речник на българския език”. Справочникът бе представен в София от авторите от Института по български език към БАН и от издателите.

В речника намират място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант.

"Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие", коментира един от авторите на официалния справочник проф. Владко Мурдаров.

Езиковедът обясни, че на пазара се продавали доста речници с грешни думи и правила, които обаче хората купували заради ниската цена. От изданието са отпаднали и доста турцизми и остарели думи, които вече не се използват в речта, съобщи още професорът.

Речникът се състои от 2 части - правила и словник. Уводните части съдържат нормите на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Обърнато е специално внимание на изрази като "не знам", "не мога", които българите често изписвали слято.

Сред най-често бърканите думи е и "тийнейджър", в чието изписване българите масово изпускали "й". Според правилата в речника сложните думи като "бизнес дама" и "бизнесадминистрация", "офис техника" могат да се пишат както отделно, така и слято, но не и с тире.

Няма вече БГ, пишем само bg или BG

Произношението на думи като "вино" и "село" пък са позволени с ударение и на двете срички, но е препоръчително да се изговаря с ударена първа сричка. Съкращението "БГ" пък не било правилно да се изписва на кирилица според правилата в новия словник.

Така например искаме да напишем "BG паспорт", абривиатурата трябва да се изпише на латиница, а не на кирилица. ГЕ-образен пък трябва да се изписва с главни "ГЕ" и тире, без значение дали думата е в началото или края на изречението. Според новите правила изписването й като "геобразен" е неправилно.

Обърнато е специално внимание и на правилното поставяне на препинателни знаци при предаване на чужда реч. "Когато се цитира цяло изречение, точката се поставя преди кавичките", уточни проф. Мурдаров. "Официален правописен речник на българския език" е най-пълният досега справочник от този тип.

В него са включени над 90 000 думи и форми, което е с 20 000 повече от думите и формите в досегашните речници. Той е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа, допълва “Монитор”.

А Вашта мамка също ли?

Човешката мисъл тече само в езикова форма, затова администрирането на езика фактически е управление на мисленето, посочва под горнато заглавие в редакционен коментар вестник "24 часа" и продължава:

Ако свободата на личността в България е ценност, би трябвало нормотворчеството в българския език поне да се ограничи като първа стъпка към премахването му. Новият правописен речник на българския език обаче е стигнал далече в обратната посока - той съдържа нови и нови задължителни предписания.

При това съставителите му предупреждават, че техните забрани са официални, защото именно те са органът, упълномощен да въдворява думите по "правилния" начин. Упълномощен от кого? Да е имало избори за езиковеди? Не е имало. Да е гласуван закон за българкия език в Народното събрание? Слава богу, не е гласуван.

Нали уж е ясно, че свободата на словото е майка на всички човешки свободи. Те произтичат от нея и затова колкото повече и по-усложнени са правилата за правопис, толкова повече пречки се поставят пред свободата на словото. Да не говорим, че според същите езикови нормотворци има и правоговор, който пък вече е върхът на езиковото мракобесие.


 

Сподели в
 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че базираната в Ню Йорк журналистка, която го обвини в сексуално посегателство в хипермаркет в града преди повече от 20 години не е негов тип, предаде АП.

26.06.2019/14:05

"За едно мигване" - изложба фоторепортажни кадри на Радила Радилова, се открива на 2 юли в 19 ч. в клуб-галерия "Фоторепортер" в подлеза пред Министерския съвет, където ще може да се разгледа до 15 юли.

25.06.2019/18:52

За поредна година данните на Националния статистически институт (НСИ) затвърждават негативната тенденция на изчезване на вестниците в България.

25.06.2019/14:02

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16-ите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ), която се проведе в Казанлък, съобщават от БНР.

24.06.2019/16:50

Пловдивската галерия "Андромеда Арт" едва побра почитателите на журналиста Иван Тропанкев, който откри в петък вечер първата си фотоизложба "След нас и завинаги".

23.06.2019/14:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки