Модерни технодуми влязоха в новия „BG речник”

11.09.2012 /23:44 | Източник: monitor/24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Речникът е от 672 страници, тежи 1 кг и струва 32 лв., посочват издателите

Таблет, айпад, а и кльомба влазоха в новия „Официален правописен речник на българския език”. Справочникът бе представен в София от авторите от Института по български език към БАН и от издателите.

В речника намират място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант.

"Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие", коментира един от авторите на официалния справочник проф. Владко Мурдаров.

Езиковедът обясни, че на пазара се продавали доста речници с грешни думи и правила, които обаче хората купували заради ниската цена. От изданието са отпаднали и доста турцизми и остарели думи, които вече не се използват в речта, съобщи още професорът.

Речникът се състои от 2 части - правила и словник. Уводните части съдържат нормите на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Обърнато е специално внимание на изрази като "не знам", "не мога", които българите често изписвали слято.

Сред най-често бърканите думи е и "тийнейджър", в чието изписване българите масово изпускали "й". Според правилата в речника сложните думи като "бизнес дама" и "бизнесадминистрация", "офис техника" могат да се пишат както отделно, така и слято, но не и с тире.

Няма вече БГ, пишем само bg или BG

Произношението на думи като "вино" и "село" пък са позволени с ударение и на двете срички, но е препоръчително да се изговаря с ударена първа сричка. Съкращението "БГ" пък не било правилно да се изписва на кирилица според правилата в новия словник.

Така например искаме да напишем "BG паспорт", абривиатурата трябва да се изпише на латиница, а не на кирилица. ГЕ-образен пък трябва да се изписва с главни "ГЕ" и тире, без значение дали думата е в началото или края на изречението. Според новите правила изписването й като "геобразен" е неправилно.

Обърнато е специално внимание и на правилното поставяне на препинателни знаци при предаване на чужда реч. "Когато се цитира цяло изречение, точката се поставя преди кавичките", уточни проф. Мурдаров. "Официален правописен речник на българския език" е най-пълният досега справочник от този тип.

В него са включени над 90 000 думи и форми, което е с 20 000 повече от думите и формите в досегашните речници. Той е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа, допълва “Монитор”.

А Вашта мамка също ли?

Човешката мисъл тече само в езикова форма, затова администрирането на езика фактически е управление на мисленето, посочва под горнато заглавие в редакционен коментар вестник "24 часа" и продължава:

Ако свободата на личността в България е ценност, би трябвало нормотворчеството в българския език поне да се ограничи като първа стъпка към премахването му. Новият правописен речник на българския език обаче е стигнал далече в обратната посока - той съдържа нови и нови задължителни предписания.

При това съставителите му предупреждават, че техните забрани са официални, защото именно те са органът, упълномощен да въдворява думите по "правилния" начин. Упълномощен от кого? Да е имало избори за езиковеди? Не е имало. Да е гласуван закон за българкия език в Народното събрание? Слава богу, не е гласуван.

Нали уж е ясно, че свободата на словото е майка на всички човешки свободи. Те произтичат от нея и затова колкото повече и по-усложнени са правилата за правопис, толкова повече пречки се поставят пред свободата на словото. Да не говорим, че според същите езикови нормотворци има и правоговор, който пък вече е върхът на езиковото мракобесие.


 

Сподели в
 

Бунтът на българските журналисти срещу публикуването на унизителни снимки на приятелката на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов от сайта ПИК и приравняването на публикацията с журналистика стигна до Би Би Си.

14.09.2019/15:32

´´Мнoгo нe нaврeмe e cлaгaнeтo нa крaй нa ´´пoрнo журнaлиcтикaтa´´. Фaкт e, чe тoзи мoдeл нa публичнo oбругaвaнe нa хoрa прeз. cилнo кaзaнo мeдии, някaкви кaнaли, e oт гoдини нaзaд.

13.09.2019/13:55

Ингрид Вилялба е заместник-министър на комуникациите на Парагвай, но и работи за IP, Парагвай. Тя участва през юни в VI Световен конгрес на информационните агенции в София, чийто домакин бе БТА.

12.09.2019/14:05

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий".

11.09.2019/18:54

Достъпът на екипите до регионалните сайтове в Dariknews.bg не е отнет, а е предоставен само на щатни служители заради административните изисквания относно киберсигурността.

10.09.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки