2 вестника и 6-има журналисти номинираха за приз на Деня на правото

19.09.2011 /20:01 | Автор : Анелия Славейкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Международният ден на правото да знам се отбелязва от 60 организации в над 40 страни. Номинираните вестници са „Сега” и „Дневник”.

Журналистите са: Павлина Желева и Лора Филева (в „Дневник”), Крум Благов (на свободна практика), Зарко Маринов (в. „Отзвук”, Смолян), Валентин Ненков (в. „Виделина”, Пазарджик), Илия Вълков (Дарик Радио).

Те се състезават за приза „Журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация”, който се връчва на 28 септември, Международният ден на правото да знам.

Това е денят, в който през 2002 г. на конференция, проведена в България, бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Програма Достъп до информация е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава.

За тези години 28 септември се превърна в истински празник за застъпниците за свобода на информацията. Денят на правото да знам е кулминация в кампаниите на много неправителствени организации по света за прозрачно, отчетно и отворено управление.

Прави се равносметка, дават се оценки, публикуват се доклади. Организират се семинари, конференции, концерти, театрални представления. Връчват се награди. Вече има и страница с музика за Деня на правото да знам.

Церемониите в България

Застъпниците за свобода на информацията по света избират различни форми за в областта на свободата на информация. За целта цяла година наблюдаваме практиките по достъпа до отбелязване на 28 септември.

От 2003 Програма Достъп до информация празнува Международния ден на правото да знам с церемония по връчване с церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация. За целта, цяла година екипът на фондацията наблюдава практиките по предоставяне на достъп в цялата страна.

Кампанията обхваща всички групи, участници в търсенето и предоставянето на обществена информация. Значението на наградите, макар и нематериални, расте. Активна роля в набирането на номинации и провеждането на кампания за популяризирането на правото да знам играе журналистическата мрежа на ПДИ.

С помощта на журналистите в страната неправителствената организация разпространява плакати, листовки, брошури, наръчници и документалният филм "Ден на правото да знам ". Кампанията по набиране на номинации и самото награждаване са едно от най-успешните средства, чрез които посланието за свобода на информацията достига до обществеността.

Организирането и провеждането на церемонии за Деня на правото да знам бе възприето от наши партньори и приятели, застъпници за свобода на информацията в други държави.

Наградите

От 2010 ПДИ връчва награди в 6 категории. Всяка година жури избира победителите сред десетки номинации. За осемте години, в които ПДИ организира и провежда церемонията, са връчени 59 награди.

За д-р Георги Литов от Пловдив, който през 2010 бе отличен в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ”, наградата „е признание не само за мен, но и за усилията на всички сродни души, които последните няколко години са водили съдебни битки, за да защитят гражданските си права”.

Това е изключително признание за работата ми, въпреки че по никакъв начин не съм се стремил това, което правя, да бъде за награда”, споделя Росен Босев, двукратен носител на наградата „Златен ключ” в категорията за журналистически материал. Въпреки, че за него ЗДИ е „последното оръжие, което един журналист има на разположение”, често прибягва към него, за да разкрива факти, свързани с властта, които са останали тайна за обществото.

Антинаградите „Катинар” и „Завързан ключ” са порицание за онези институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правото на гражданите на достъп до информация. Деветата церемония за връчване на наградите ще се състои на 28 септември 2011 г. от 17.00 ч. в Пресклуба на БТА.

 

Сподели в
 

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

Известният български готвач и водещ на телевизионно предаване Андре Токев влиза в затвора след одобрено от съда споразумение с прокуратурата за шофиране в нетрезво състояние.

19.01.2022/18:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки