Александър Кашъмов: Дискредитиране на дискриминацията

16.04.2011 /22:50 | Източник: trud Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проповядването и подбуждането към дискриминация, насилие и или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез средства на масова информация или по друг начин, вече ще се наказва със затвор от 1 до 4 години.

Това реши парламентът с промени в Наказателния кодекс (НК). Досега за същото престъпление липсваше долна граница, което позволяваше санкционирането да минава с административна глоба, въвежда анализа си медийният юрист:
 
Каква е разликата?
 
Мотивите за промяната в чл. 162 от НК са свързани с рамково решение на Съвета на ЕС от 2008 г., което поставя изискване пред държавите членки да въведат наказателна отговорност за подбуждане към расова омраза и ксенофобия.
 
Досегашният текст на чл. 162, ал. 1 в НК обаче отговаряше изцяло на това изискване и нямаше необходимост от промяна. Но онова, което предизвиква определено смущение и в старата, и в новата редакция, е т. нар. изпълнително деяние.
 
Освен за подбуждане в текста е записана отговорност и за проповядване на дискриминация. Думата “проповядва” не се употребява в никой от международните актове за дискриминацията.
 
Европейският съд по правата на човека, който прогласява свободата на словото по чл. 10 от конвенцията за защита на човешките права, предвижда възможност за ограничаване на тази свобода единствено в случаите, когато има подбуждане (а не проповядване) към расова дискриминация, омраза или насилие.
 
В този смисъл “проповядването” и преди, и сега поставя въпроси, защото чрез него могат да бъдат преследвани редица форми на критика.
 
Известно е, че в нашето общество например се коментира начинът, по който протичат изборите ни в секциите в Турция. Критиките биха могли да попаднат под параграфа “проповядване”.
 
Рамковото решение на съвета действително изисква държавите членки да предвидят наказание минимум от1 г.- нещо, което стана със сегашните изменения.
 
Но самото рамково решение предупреждава, че е необходимо много стриктно и стеснително да се прилага тази санкция, така че да не се стигне до нарушение на Европейската конвенция за правата и свободите на гражданите.
 
Но в това отношение България е особен случай. У нас все още се случва политици да съдят журналисти. В момента поне двама лидери на политически партии в парламента водят дела срещу журналисти и медии.
 
Самият факт е много опасно явление, защото когато политиците съдят журналисти заради критиките, на които са били подложени или за информация, която са оповестили за тях, е ясно, че те нямат никаква търпимост към инакомислещите. Обратното, битува култура на балканщина към критиката.
 
Записът в НК може като бумеранг да се върне и върху самите политици, чиито речи и апели често са крайно невъздържани спрямо цели групи от населението. Затова е интересно как съдилищата биха прилагали това законодателство.
 
Да не говорим, че винаги е проблематично, когато с наказателен закон тръгваш да запушваш устата на някого, който все пак излага някакви политически възгледи.
 
Да, ако някой проповядва да бъдат избити или тормозени хора или групи от хора, той трябва да бъде наказан. Но не е изключено и в реч, в която се привижда изявление на омразата, да се съдържа критика, здравословна за обществото.
 
Показателно в тази връзка е едно осъдително решение на Европейския съд срещу Дания, която бе наказала журналист, задето е излъчил ксенофобски мнения на трима младежи националисти.
 
Съдът подчертава, че е важно в обществения живот да се знае, че съществуват такива маргинални групи, защото липсата на информация за тях може да съдържа по-голям бомбен потенциал от затаяването й.
 
Промяната на чл. 162 от НК породи и друг проблем - отпадна възможността наказателната отговорност да бъде заменена с административна, както бе досега. Това безспорно би довело до по-сериозна наказателна репресия.
 
Няма кой друг освен съдилищата да спазва тънкия баланс между правото да изразяваш мнение и да държиш сметка за обществения интерес. А тяхната задача се усложнява, защото срещу съдиите няма винаги да стоят добри намерения.
 
Ще припомня, че първоначалната редакция на текста по чл. 162, внесен от МС (която не беше приета), гласеше, че наказанието се налага за проповядване или подбуждане на всякакъв вид дискриминация, посочена в закона.
 
А в закона дискриминацията е определена по всякакъв признак (включително пол, възраст, политическа принадлежност,и т. н.), което автоматично означава, че ако някой политик бъде наречен лъжец, това би могло да се представи за акт на дискриминация срещу него.
 
Също и ако някой критикува нежеланието на богатите да участват в преразпределение на доходите, тази критика можеше да бъде привеждана като проповядване или подбуждане към дискриминация.
 
Така че зад самото намерение на правителството се съзираха опасни нагласи, които трябва да се следят с голямо внимание.
 
За съжаление в последните години властта бележи тенденция да разширява приложното поле на наказателните закони. Но това има обратен ефект.
 
Първо, кой е Кашъмов: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=10965   
 
И още по казуса:   
 
Промените в НК: Лицемерие по кодекс

Най-променяният български закон - Наказателният кодекс, беше преработен за пореден път тази седмица. Промените бяха асорти: криминализиране на насилието срещу животни, както и подбуждане на дискриминация, произволно завишаване на санкции.
Дата: 16.04.2011

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки