Петиция защитава уволнената от в. „Дума” известна журналистка Велиана Христова

13.01.2022 /14:05 | Източник: СБЖ/peticiq.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велиана Христова

Освен изтъкнат професионалист, тя е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС н СБЖ. Поводът за уволнението е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на пленум през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена. Открита е петиция в нейна защита в peticiq.com

Колегията  и обществото ни потресени наблюдават поредната разправа с журналист. На 12 януари вечерта от в. „Дума” е била уволнена емблематичната журналистка Велиана Христова. Представляващите Фондация „Дума” Атанас Зафиров и Вяра Емилова са ѝ разпоредили устно да не идва повече на работа, без да ѝ връчат официална заповед.

Освен изтъкнат професионалист с около 40-годишен журналистически стаж, преминал в „Работническо дело” и „Дума”, Велиана Христова е и председател на дружеството на СБЖ във вестника, и член и на УС на СБЖ.

Поводът за уволнението ѝ е колективно писмо до НС на БСП, написано и подписано от 30 от общо 34-ата журналисти в „Дума”. В него колегите отговарят на неверни твърдения за работата им, изречени от лидерката на БСП Корнелия Нинова на партиен пленум, състоял се през декември. Като синдикалист Велиана Христова е разпратила колективното писмо до адресатите – и вследствие е уволнена.

В нейна защита е открита петиция в peticiq.com. Ето какво пише там:

Уважаеми дами и господа, 

Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник „Дума" Велиана Христова - едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията. Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията. Саморазпразавата с Велиана Христова е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума" през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда - а не уволнение. 

Петицията е стартирана от колежката от в. „Сега” Таня Петрова. За около два часа под нея са се подписали над 140 души – много журналисти, общественици, интелектуалци, политици.

Сред подписалите е и бившият министър на образованието Красимир Вълчев, който се е аргументирал така:

„Най-много и най-силни критики от журналист към мен съм прочел от Велиана Христова. Дори и да не съм бил съгласен с част от тях, това бяха критики на много добър и вярващ в каузите, които защитава, журналист. Недопустимо е да уволняваш журналист заради позициите му.”

Ето още някои от коментарите на подписали петицията:

Снежана Тодорова:

Подписвам, защото съм солидарна с колегите от в."Дума" в защита на Велиана Христова - авторитетен и уважаван журналист, носител на "Златното перо" на СБЖ...

Ванина Кирова:

Велиана е институция! Изключителен човек с принципи и чувство за справедливост, който не може да се пречупи от моментната политическа конюнктура. Респект!

Костадинка Кунева:

Подкрепям Велиана Христова и съм против нейното отстраняване от работа.

Людмила Чернева:

Големите журналисти днес са рядкост. Велиана е една от тях. Те пречат и срещу тях се прилага репресия и цензура. Длъжна съм да я подкрепя !!!

Дора Чичкова:

Велиана е емблематично име на "Дума", а като професионалист няма равна на себе си в своята сфера. Това не е разправа само с Велиана, това е разправа с "Дума", част от голямата Подмяна на БСП и всичко, що е Ляво, Свободно и Достойно в нея.

Пламен Енчев:

Велиана, с теб съм

Нели Колева:

Уважавам дълбоко професионализма и ерудицията на г-жа Христова. От 10 години работя в неправителствена организация, която се занимава с образование. Независимо от различията на политическия сектор, винаги съм била впечатлена от професионализма, с който отразява образованието. Срамота е, че се е стигнало дотук.

Петър Витанов:

Срам ме е от случващото се!

Велислава Дърева:

Фюрерката и нейните гаулайтери уволниха Велиана. Репресиите продължават!

Андрей Вълчев:

Правото на свободно изразяване на мнение е основно за всяка демократична република.

Светлана Шаренкова:

При тоталния дефицит на сериозна и честна лява журналистика в България, уволнението на Велиана Христова е насочено срещу свободата на интелектуалното слово, социалната кауза и идеология на Българската Социалистическа Партия.

Анна Заркова:

Подписвам, защото съм убедена, че политическото уволнение на журналист като Велиана - заслужил уважение с труда, честността и таланта ни, ни връща към мрачни времена, които трябва да загърбим окончателно - в интерес на обществото, на всеки от нас и на децата ни.

Уляна Пачева:

Личностите, доказали професионализъм и отстоявали справедливост и обществено полезни каузи трябва да бъдат подкрепяни, а не уволнявани. Аз се гордея с това, че има талантливи и непримирими хора като Велиана Христова.

Димитър Танев:

Велиана Христова е безспорен професионалист, уважаван и коректен журналист, който винаги търси и отстоява истината!

Веселин Марков:

Подписвам, защото това е мракобесна разправа със Златното перо на левия печат. От 35 години съм в професията и имам право на тази преценка. Призовавам г-жа Корнелия Нинова да преосмисли своето решение, защото ако ли не-това ще е началото на края...

Павлета Давидова:

Защото тя е сърце и душа, и ДУМАджийка, от истинските. Защото вярва в това, което прави, дори да знае какво ще последва. Защото не това е начинът да "оздравяваш" нещо!

Ружа Райчева:

Защото е абсурд журналист да бъде уволнен заради лично мнение!

Къдринка Къдринова:

Възмутена съм от уволнението на Велиана Христова - изключителна журналистка и личност с винаги принципна позиция, с непримирима гражданска съвест, една от емблемите на Продевата "Дума"! Който посяга срещу свободата на словото и на мнението на Велиана, посяга срещу свободата на всички ни, посяга срещу самите устои на демокрацията! Да не говорим, че Велиана е и синдикалист - председател на журналистическото дружество към СБЖ В "Дума". Тоест - уволнението ѝ дори законово е недопустимо и скандално. Апелирам и към колегията, и към цялото общество - да се мобилизираме в защита на Велиана, на журналистическата свобода и на критичното мислене, защото без тях няма бъдеще за никого.

Михаил Миков:

Велиана Христова е едно от най-силните пера в новата ни журналистика. Ерудирана, емоционална, с изострено чувство за проблемите на образованието и културата. Човек с леви убеждения, които отстоява. Синдикалист, защитаващ своите и на колегите си права-трудови и свобода на словото(от собствен опит). От тези действия губи ДУМА и левите хора в България.

Анжел Вагенщайн:

Безобразието мина всички граници.

Катя Меламед:

Много високо ценя таланта на Велиана! Ерудиран ум, храбро перо и голям приятел на археологическата гилдия!

Димитър Сотиров:

Във време, когато независимата журналистика в България е по-скоро спомен, а страната продължава да заема унизително място в класациите за свобода на словото намирам за недопустимо да се посяга на доказан във времето колега - професионалист с безукорна репутация.

Орлин Попов:

Познавам Велиана повече от 52 години като честен и справедлив човек не щадящ усилията си за разкриване на истината. Хора като нея са нужни не само в ДУМА, но и във всички области на българския културен и обществен живот.

Георги Пирински:

Разправата с Велиана Христова е позор за БСП.

Евелина Славчева:

Г-жа Велиана Христова е сред най-компетентните, безпристрастни и смели журналисти в България. Отстраняването ѝ е груба грешка и поредно посегателство върху свободата на словото в страната ни!

Георги Калагларски:

Да уволниш журналист заради неговата аргументирана и принципна позиция?! Каква метафора и доказателство за безпомощност! Велиана е огън в журналистиката! Не тръгвайте срещу нея - ще изгори вашето достойнство!

Милена Славова:

Велиана, можеш да спиш спокойно. Уволняват те затова, че си доказан авторитет, а не за некадърност или угодничество. В това има много здрава логика, нали така?

 

Сподели в
 

Съветът за електронни медии (СЕМ) организира дискусия на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война". Събитието е на 5 юли, съобщават от СЕМ.

02.07.2022/11:52

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в „Мрежата" по програма „Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ.

02.07.2022/09:38

В четвъртък следващата седмица Съветът за електронни медии(СЕМ) ще обяви кога ще започне процедурата за нов конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).Това каза в ефира на БНТ председателят на СЕМ Соня Момчилова.

01.07.2022/20:23

Освен в ефира на програма „Хоризонт“ Българското национално радио(БНР) ще предава на живо от Президентсвото и във всички останали платформи.

01.07.2022/15:31

Популярният журналист, който е и член на УС на СБЖ, отговори на многобройните въпроси на учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

01.07.2022/13:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки