БНТ 1 забърка дипломатически скандал

31.01.2016 /12:36 | Източник: tvzvezda.ru Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Посолство на Украйна в България

БНТ 1 забърка дипломатически скандал между България и Украйна. Държавната телевизия показа във вечерните си новини карта, на която Крим е определен като територията на Руската федерация. Журналистическият гаф предизвика остра реакция от Киев.

Украинското посолство в България е поискало от БНТ обяснения за провокацията. Това пише в днешното си издание tvzvezda.ru.

От държавната телевизия обяснили, че става дума за техническа грешка.

Киев предупреждава, че следи отблизо картите с териториите на Украйна, включени в различни медии по целия свят. В началото на януари Украйна поиска обяснение от италианско списание, което в един от материалите си посочи Крим като руска територия.

Освен това властите в Киев многократно са заявявали намерение да съдят ръководствата на Coca-Cola и PepsiCola, които са публикувани в интернет карти, на която полуостровът е включен в Руската федерация.

Крим беше анексиран от режима на Владимир Путин през 2014 година, след измислен референдум, проведен под надзора на руски специални части. Завладяването на полуострова от Русия бе осъдено от цялата международна общност, а именно това стана и причина ЕС и САЩ да наложат тежки санкции на Русия, които и до днес продължават да са в сила. Като част от евроатлантическия алианс България осъди анексирането на Крим и никога не е признавала, че полуостровът е руска територия. По тази гореща тема и президентът, Народното събрание и правителството имат единна и ясна позиция, че Крим е на Украйна.

Гафът на БНТ едва ли е случаен, като се има в предвид огромният екип, който следи и подготвя международните емисии. През последните години държавната телевизия е подложена на сериозни обществени критики, че допуска открита руска пропаганда, а някои предавания и водещи се афишират като флагмани на хибридната война срещу България. От СЕМ обаче мълчат и отказват да санкционират медията, издържана с парите на данъкоплатците.

Скандалът с Украйна коментира и анализаторът и бивш български посланик в Москва Илиян Василев. Във Фейсбук той написа: „Голям гаф. Не е техническа грешка със сигурност, защото не е сбъркана дължина, статистика или друг детайл, а очевадна принадлежност на Крим и то в конфликт, който пълни всеки ден страниците. По-скоро "грешката" е вярно отражение на "естествения фон" на симпатии към Русия в съответната структура на националната медия. Ако е невежество - още по-зле“.

 

Сподели в
 

Подсъдимият за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов е заразен с коронавирус и това е причина за отлагане на делото, съобщи mediapool.bg, позовавайки се на БТА.

04.03.2021/13:39

На 71-годишна възраст е починала известната журналистка и депутатка в 7-о ВНС, 36-о и 37-о Народно събрание Клара Маринова, съобщават много медии. Тя печели популярност с дългогодишната си кариера в БНТ, била е говорител на БСП, а последно работеше в телевиция On Air.

03.03.2021/22:13

Думите "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава" прозвучаха в ефира на БНТ като глас зад кадър в момента, в който по обществената телевизия бе включено извънредно изявление на председателката на парламента Цвета Караянчева от връх Шипка.

03.03.2021/18:15

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а Фейсбук ще прегрее по изборите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

03.03.2021/14:05

22 партии, коалиции и инициативни комитети подписаха с Българското национално радио Споразумение за отразяване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

03.03.2021/10:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки