БНТ сменя програмата си в памет на Леда Милева

05.02.2013 /18:18 | Източник: БНТ/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Леда Милева е родена в София през 1920 г.

По повод кончината на големия творец, писател и преводач, както и бивш генерален директор на Българската телевизия (от 1966 до 1970 г.) Леда Милева БНТ ще промени програмата си тази вечер, съобщиха от медията.

В 19.45 БНТ1 ще излъчи в рубриката "Лека нощ, деца" музикалния филм "Песенно албумче", в която е включена песента "Зайченцето бяло", по стихове на Леда Милева и музика на Петър Ступел.

От 18.20 ч. по БНТ2 зрителите ще гледат предаването "Най-доброто от... Леда Милева", в което поетесата разказва за годините си като генерален директор на Българската телевизия, за създаването на предаването "Панорама" и реализацията на първия мюзикъл - с Коста Цонев в главната роля - "Човекът от
Ламанча".

Зрителите ще чуят разказа й за годините, прекарани в ЮНЕСКО, и за времето като председателка на Съюза на преводачите в България. В памет на Леда Милева от 22.00 ч. БНТ Свят ще излъчи предаването "Ах, тези муцуни" от 2000 г. по повод 80-годишния юбилей на поетесата.

”Панорама” е по нейна идея

В него тя разказва за творчеството си, семейството, за баща си Гео Милев, за работата си на различни постове. Спомени и преживявания за нея разказват роднини и приятели, сред които говорителят Никола Филипов, журналистката Катя Воденичарова, и вече покойните Чавдар Кюранов и Лиляна Бочева - диригент на детския хор "Бодра смяна".

Зрителите ще видят откъси от екранизирани приказки на Леда Милева в програмите на медията. БНТ дължи изключително много на Леда Милева. Като генерален директор на институцията от 1966 до 1970 г. тя е поставила основите на редица емблематични предавания, които са намерили своето развитие след това, а някои от тях и досега са част на телевизионната програма.

За пръв път БНТ отразява световно първенство по футбол - във Великобритания през 1966 г. - и първата зимна Олимпиада - в Гренобъл през 1968 г., в студиото гостува първият космонавт в света Юрий Гагарин, създадени са рубриките "Войн", "Мелодия на годината", "Сцена на вековете", "Атлас", "Панорама", създадена по идея на Леда Милева, Международния телевизионен фестивал "Златната ракла", състезанието "Бързи, смели, сръчни", телевизионния сериал "На всеки километър" и др.

Животът й бе отдаден на културата

По нейно време започват и първите пробни цветни телевизионни предавания по системата СЕКАМ, пише в съобщението. Целият неин живот беше посветен на културата - телевизия, радио, театър, вестници, издателства, ЮНЕСКО. Многобройни награди, почетни дипломи, звания са най-малкото признание не само на българите, но и на международната културна общественост.

Тя беше извънредно обаятелна и харизматична личност. Беше сладкодумен разказвач, остроумен и забавен събеседник, отличен преводач. Изключително деликатен човек, внимателен, който в същото време отстояваше своята позиция твърдо и безкомпромисно, отбелязват от телевизията.

"Екипът на БНТ ще запомни Големия човек Леда Милева с нейното голямо сърце, топла душа и отдаденост във всичко, което правеше", се посочва в съобщението.

Свързани:   Почина Леда Милева 

На 93 години днес, на рождения си ден, почина Леда Милева. Любима писателка на поколения българи, преводач, автор на стихове и пиеси за деца.
Дата: 05.02.2013 

 

Сподели в
 

Съюзът на издателите в България (СИБ) осъди натиска от страна на държавата срещу рекламодателите над телевизия “Евроком“.

24.10.2020/14:14

Френският вестник "Нувел репюблик" е получил заплахи в социални медии, след като публикувал карикатура на пророка Мохамед на първа страница, съобщи журналист от регионалното издание, цитиран от Ройтерс.

22.10.2020/14:05

В същия ден, в който стана известно, че американското правителство повдига обвинение срещу технологичния гигант „Гугъл" за нарушаване на законите за конкуренцията с цел да се запази монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата, Министерският съвет в София пък възложи на вицепремиера Томислав Дончев да поведе преговори със същия „Гугъл” за да привлече негова голяма инвестиция у нас в облачните технологии.

22.10.2020/09:03

Американският журналист Стив Скъли, който трябваше да бъде модератор на несъстоялия се втори дебат между кандидатите на президентските избори в САЩ, беше отстранен временно от работа, защото излъгал за свой туит във връзка с Доналд Тръмп, предаде АП.

17.10.2020/14:25

Доайенът на спортната журналистика в България и директор на музея на ЦСКА - Александър Манов, днес става на 92 години! Той бе поздравен от любимия си клуб за празника.

16.10.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки