БНТ сменя програмата си в памет на Леда Милева

05.02.2013 /18:18 | Източник: БНТ/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Леда Милева е родена в София през 1920 г.

По повод кончината на големия творец, писател и преводач, както и бивш генерален директор на Българската телевизия (от 1966 до 1970 г.) Леда Милева БНТ ще промени програмата си тази вечер, съобщиха от медията.

В 19.45 БНТ1 ще излъчи в рубриката "Лека нощ, деца" музикалния филм "Песенно албумче", в която е включена песента "Зайченцето бяло", по стихове на Леда Милева и музика на Петър Ступел.

От 18.20 ч. по БНТ2 зрителите ще гледат предаването "Най-доброто от... Леда Милева", в което поетесата разказва за годините си като генерален директор на Българската телевизия, за създаването на предаването "Панорама" и реализацията на първия мюзикъл - с Коста Цонев в главната роля - "Човекът от
Ламанча".

Зрителите ще чуят разказа й за годините, прекарани в ЮНЕСКО, и за времето като председателка на Съюза на преводачите в България. В памет на Леда Милева от 22.00 ч. БНТ Свят ще излъчи предаването "Ах, тези муцуни" от 2000 г. по повод 80-годишния юбилей на поетесата.

”Панорама” е по нейна идея

В него тя разказва за творчеството си, семейството, за баща си Гео Милев, за работата си на различни постове. Спомени и преживявания за нея разказват роднини и приятели, сред които говорителят Никола Филипов, журналистката Катя Воденичарова, и вече покойните Чавдар Кюранов и Лиляна Бочева - диригент на детския хор "Бодра смяна".

Зрителите ще видят откъси от екранизирани приказки на Леда Милева в програмите на медията. БНТ дължи изключително много на Леда Милева. Като генерален директор на институцията от 1966 до 1970 г. тя е поставила основите на редица емблематични предавания, които са намерили своето развитие след това, а някои от тях и досега са част на телевизионната програма.

За пръв път БНТ отразява световно първенство по футбол - във Великобритания през 1966 г. - и първата зимна Олимпиада - в Гренобъл през 1968 г., в студиото гостува първият космонавт в света Юрий Гагарин, създадени са рубриките "Войн", "Мелодия на годината", "Сцена на вековете", "Атлас", "Панорама", създадена по идея на Леда Милева, Международния телевизионен фестивал "Златната ракла", състезанието "Бързи, смели, сръчни", телевизионния сериал "На всеки километър" и др.

Животът й бе отдаден на културата

По нейно време започват и първите пробни цветни телевизионни предавания по системата СЕКАМ, пише в съобщението. Целият неин живот беше посветен на културата - телевизия, радио, театър, вестници, издателства, ЮНЕСКО. Многобройни награди, почетни дипломи, звания са най-малкото признание не само на българите, но и на международната културна общественост.

Тя беше извънредно обаятелна и харизматична личност. Беше сладкодумен разказвач, остроумен и забавен събеседник, отличен преводач. Изключително деликатен човек, внимателен, който в същото време отстояваше своята позиция твърдо и безкомпромисно, отбелязват от телевизията.

"Екипът на БНТ ще запомни Големия човек Леда Милева с нейното голямо сърце, топла душа и отдаденост във всичко, което правеше", се посочва в съобщението.

Свързани:   Почина Леда Милева 

На 93 години днес, на рождения си ден, почина Леда Милева. Любима писателка на поколения българи, преводач, автор на стихове и пиеси за деца.
Дата: 05.02.2013 

 

Сподели в
 

Според Софийска районна прокуратура директорът на "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия Миляна Велева не е автор на разпространените в интернет т.нар. „Професионални насоки 2020 г.“ за отразяване на новините, а приписваният й мейл е фалшив.

13.08.2020/14:14

Пандемията накара не един или два бизнеса да се приспособят към условията на изолация, за да продължат съществуването си.

12.08.2020/13:44

Иран спря вестник, публикувал изказване на експерт, според когото официалните данни за заразяванията и смъртните случаи от коронавирус в страната отразяват едва 5 процента от истинския брой, предаде АП, като се позова на агенция ИРНА.

11.08.2020/14:02

Настоящият беларуски президент Александър Лукашенко гласува на изборите за държавен глава на страната. Той посети избирателната секция No 1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск.

10.08.2020/12:00

Преподаватели от Софийския университет "Свети Климент Охридски", Нов Български университет и Университета за архитектура, строителство и геодезия подкрепха протестите и поискаха оставката на правителството.

09.08.2020/14:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки