Цветанов си купувал медии, за да свали Бойко?

15.01.2013 /13:28 | Автор : Ива Оприкова | Източник: агенция ПИК Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това твърди Илиана Беновска в интервю за агенция ПИК. Шефката на Радио К2 добавя, че следващата жертва на вътрешния министър щяла да бъде Цецка Цачева.

ГЕРБ ще “нахрани” проправителствените медии в изборната година с рекордните 14 млн. лв.! Сумата ще бъде разпределена между избрани издания за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Агенция ПИК потърси мнението на Илиана Беновска, политически журналист и създател на обществено-политическото „Радио К2″, за да коментира по какви критерии ще бъдат разпределени евросредствата между медиите и кои послушници ще получат от лъвския пай, кои медии са вече купени от властимащите и предстои ли мълчалива война за надмощие в редиците на ГЕРБ.

Огромни средства ще успокоят предизборно страстите в някои медии. Няма ли опасност обаче липсата на критичност  да им отблъсне читателите, слушателите и зрителите, г-жо Беновскаа?

Медиите, които  в момента ГЕРБ купува “на килограм”, всъщност стоят зад гърба на вътрешния министър Цветан Цветанов. Те работят за това той да вземе властта в партията, а самият той вероятно се гласи за премиер. Ще ви припомня знаменитото му интервю, което даде след като се върна от САЩ. Тогава Цметанов си позволи да дава акъл и да определя какво трябва да прави президента Росен Плевнелиев. Министър-председателят Бойко Борисов шеговито се опита да излезе от това неловка положение, но в действителност ситуацията не е толкова шеговита.

Медиите, които ще се възползват от всички средства – държавни и европейски, работят за министър Цветан Цветанов и против Бойко Борисов. Мнозина ще кажат, че това звучи абсурдно, но искам да си припомните думите ми в навечерието на изборите и ще установите, че са пророчески. Цветан Цветанов ще тече и на лягане, и на ставане в медиите на Делян Пеевски. Бойко Борисов медиите го отразяват протоколно като премиер, защото той създава събитията,  той ръководи държавата и е атрактивен.

В момента с тия 14 млн. лв., които е възможно да станат и 140 млн., се купува единствено успеха на Цветан Цветанов в предстоящите избори и надмощието му над премиера.

Има ли Цветанов шанс за успех срещу Борисов?

Министър Цветанов цели единствено да  детронира Бойко Борисов след изборите. Само така ще може да запази себе си. Ако не спечели битката, го чакат сериозни разправии със съдебната власт. Независимо, че си сложи свой главен прокурор, министър Цветанов ще има проблеми с магистрратите. Именно затова си купува медии, за да запази себе си.

Кои медии си е купил вътрешният министър, г-жо Беновска?

Последната му покупка преди месец е Пресгрупата – вестниците “24 часа” и “Труд” са под покровителството на Цветан Цветанов. Сделката е чрез поставени лица.

Официално зад сделкато обаче е “Инвестбанк”.

По документи е така. Но реално вестниците “Труд” и “24 часа” са собственост на министър Цветанов. Той първо съживи банката, наля в нея достатъчно средства, вкара й общински пари, за да изпълни банката неговите разпоредби. Така чрез поставени лица той се сдоби със собствени медии, които да изпълняват поръчките му.

Вие като журналист намирате ли, че  тази скрита собственост прозира в политиката на изданията към вътрешния министър и ведомството, което ръководи?

Никак не е трудно да се направи мониторинг и последващ разбор на политиката на вестниците и да се стигне до тази идея. Като разлистим страниците на двата вестника – и на “Труд”, и на “24 часа”, имаме усещането, че у нас няма организирана и битова престъпност, че всичко в МВР върви по мед и масло.  Ето, в днешния “Труд” суравакарчета роми сурвакат вътрешния министър за здраве. Вълнуваща дописка! “Труд” и “24 часа” станаха втората Би Ти Ви.

От вашите думи разбирам, че Бойко Борисов ще стане жертва на министър Цветанов. Ще има ли и други потърпевши в редиците на ГЕРБ?

Да, следващата жертва със сигурност ще бъде председателят на парламента Цецка Цачева. Онези, които се опитват и Цветанов не може да яхне, са Бойко Борисов и Цецка Цачева. Всички останали са обяздени от вътрешния министър. Има все още медии, които ласкаят Бойко Борисов, но той и тях ще купи, за да се обърнат срещу премиера. Те вече са спазарени и са под диктата на Цветан Цветанов.

Защо ГЕРБ не създаде свой партиен печатен орган, както БСП финансира вестник “Дума”, а купува медии задкулисно и под масата? Това едва ли е почтен подход.

България отдавна падна под нулата в демократичното си развитие и ясната политика по отношение на медиите е мираж. Ако има ясен регламент, ясни правила как ще крадат определени лица от ГЕРБ, а определените за техни медийни слуги няма да могат да забогатяват.

По какви критерии ще бъдат разпределени 14-те млн. лв. евросредства в медиите? Вие ще участвате ли в това разпределение с радио К2?

Преди няколко месеца внесох питане за това как с държавни и европейски пари се финансират определени медии. След неудобните въпроси министър-председателят Бойко Борисов ме покани на лична среща, коментирахме един час, но оттам нататък аз не виждам нито едно изпълнено от него обещание, нито виждам промяна на Закона за обществените поръчки, което беше едно от моите предложения. Не видях и прозрачно разпределение на средствата между медиите чрез конкурсно начало или на някакъв законен принцип, както е в Европа, а не на на принципа на шуробаджанащината, както се прави до този момент в България.

Тези, които се интересуват от обществения живот, виждат добре, че всички медии възхваляват неуспешната политика на ГЕРБ и  това се прави очевидно срещу пари. Не виждам никакъв друг интерес, който може да мотивира медиите да казват, че имаме успешна външна политика, когато нямаме; да казват, че имаме успешно разкрит атентат в Бургас, което не е истина; да пишат, че сме усвоили успешно еврофондове, каквито нямаме. Не виждам никакво друго основание да възхваляват политиката на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, ако не е финансово.

Вътрешният министър на България разполага с космически бюджет, за сметка на това разкриваемостта на пртестъпленията не е по-голяма от 1%! Ще ви припомня изказването на началника на следствието Бойко Найденов. Той заяви, че не вижда никаква ефективност при разкриваемостта на престъпления и самият той вече се е отказал да сигнализира министър Цветанов.

Вашата теза е че, тези 14 млн. ще отидат в медии, които възхваляват правителството и неговата неуспешна политика?

Сумата от 14 млн. лв. първо ми се вижда незначителна. Тя най-вероятно ще набъбне на 140 млн. лв., защото кампанията на ГЕРБ трябва да бъде на 100% купена, за да спечелят. Това личи от всички платени социлогически изследвания, останалите просто се прикриват. Всички медии, които ще вземат от евросредствата и които ще бъдат купени от властта, и без това и сега  са на хранилка на Корпоративна търговска банка.

Направих едно изследване и знам със сигурност, че 98,8 % от печатните, електронните и интернет изданията са под контрола на ГЕРБ чрез еврофондове, чрез покровителството на Корпоративна банка. Така че обективните медии, които са 1%, не са поканени да участват в никакви конкурси за евросредства, нито пък има шанс да спечели субсидия.

Твърдите, че ако една медия е обективна и критична към властимащите, то тя няма шанс да получи и трохичка от евросредствата и нейното бъдеще е насочено към фалита?

Да, ще ви дам един пример. Големият атлантическо-медиен бос Николай Бареков организира пресконференция, за да се похвали какви огромни инвестиции ще се налеят в неговите телевизонни и съпътстващи медии. Похвали се, че зад неговите проекти стоят най-видните телевизионни журналисти – разбира се срещу огромни възнаграждения.

За какво ги наел? Разбира се, за да правят проправителствена и процветанова политика и така да въздействат на общественото мнение. Защо Бареков не покани за своите проекти например Сашо Диков? Той е известен телевизионен журналист, но няма място в проектите на Бареков, защото е ярък критик на правителството.

Защо Бареков не покани мен, колкото и да звучи нескромно? И аз имам опит в телевизионната журналистика. Защото в проправителствената телевизия на Бареков се събират послушниците, за да им се връчат във формата на огромни заплати наградите, че са си подали послушно лапичките.

Сподели в
 

"Да преминеш рубикон", означава, че си на прага да направиш такъв избор, връщане назад след който няма. Българските медии са точно в такава ситуация. Изправени са пред ключови промени, които ще определят бъдещето им за дълго време напред.

18.01.2020/18:28

Българският поет, журналист и общественик Румен Леонидов пусна коментар в профила си във Фейсбук, с който отправи критика към българските медии и по-скоро за тяхното съдържание.

16.01.2020/16:55

Децата, които от рано сутринта се взират в екрани - телевизионни или на игрови конзоли, таблети, смартфони и компютри, са изложени на тройно по-висок риск от езикови проблеми, предаде АФП, позовавайки се на френско проучване.

15.01.2020/16:50

Върховният касационен съд (ВКС) оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти, съобщи lex.bg.

14.01.2020/16:53

Битките за независимост на съда и опитите за използване на меча на Темида за разправа с неудобни граждани и журналисти не са от днес и вчера…

13.01.2020/16:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки