Цветанов си купувал медии, за да свали Бойко?

15.01.2013 /13:28 | Автор : Ива Оприкова | Източник: агенция ПИК Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това твърди Илиана Беновска в интервю за агенция ПИК. Шефката на Радио К2 добавя, че следващата жертва на вътрешния министър щяла да бъде Цецка Цачева.

ГЕРБ ще “нахрани” проправителствените медии в изборната година с рекордните 14 млн. лв.! Сумата ще бъде разпределена между избрани издания за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Агенция ПИК потърси мнението на Илиана Беновска, политически журналист и създател на обществено-политическото „Радио К2″, за да коментира по какви критерии ще бъдат разпределени евросредствата между медиите и кои послушници ще получат от лъвския пай, кои медии са вече купени от властимащите и предстои ли мълчалива война за надмощие в редиците на ГЕРБ.

Огромни средства ще успокоят предизборно страстите в някои медии. Няма ли опасност обаче липсата на критичност  да им отблъсне читателите, слушателите и зрителите, г-жо Беновскаа?

Медиите, които  в момента ГЕРБ купува “на килограм”, всъщност стоят зад гърба на вътрешния министър Цветан Цветанов. Те работят за това той да вземе властта в партията, а самият той вероятно се гласи за премиер. Ще ви припомня знаменитото му интервю, което даде след като се върна от САЩ. Тогава Цметанов си позволи да дава акъл и да определя какво трябва да прави президента Росен Плевнелиев. Министър-председателят Бойко Борисов шеговито се опита да излезе от това неловка положение, но в действителност ситуацията не е толкова шеговита.

Медиите, които ще се възползват от всички средства – държавни и европейски, работят за министър Цветан Цветанов и против Бойко Борисов. Мнозина ще кажат, че това звучи абсурдно, но искам да си припомните думите ми в навечерието на изборите и ще установите, че са пророчески. Цветан Цветанов ще тече и на лягане, и на ставане в медиите на Делян Пеевски. Бойко Борисов медиите го отразяват протоколно като премиер, защото той създава събитията,  той ръководи държавата и е атрактивен.

В момента с тия 14 млн. лв., които е възможно да станат и 140 млн., се купува единствено успеха на Цветан Цветанов в предстоящите избори и надмощието му над премиера.

Има ли Цветанов шанс за успех срещу Борисов?

Министър Цветанов цели единствено да  детронира Бойко Борисов след изборите. Само така ще може да запази себе си. Ако не спечели битката, го чакат сериозни разправии със съдебната власт. Независимо, че си сложи свой главен прокурор, министър Цветанов ще има проблеми с магистрратите. Именно затова си купува медии, за да запази себе си.

Кои медии си е купил вътрешният министър, г-жо Беновска?

Последната му покупка преди месец е Пресгрупата – вестниците “24 часа” и “Труд” са под покровителството на Цветан Цветанов. Сделката е чрез поставени лица.

Официално зад сделкато обаче е “Инвестбанк”.

По документи е така. Но реално вестниците “Труд” и “24 часа” са собственост на министър Цветанов. Той първо съживи банката, наля в нея достатъчно средства, вкара й общински пари, за да изпълни банката неговите разпоредби. Така чрез поставени лица той се сдоби със собствени медии, които да изпълняват поръчките му.

Вие като журналист намирате ли, че  тази скрита собственост прозира в политиката на изданията към вътрешния министър и ведомството, което ръководи?

Никак не е трудно да се направи мониторинг и последващ разбор на политиката на вестниците и да се стигне до тази идея. Като разлистим страниците на двата вестника – и на “Труд”, и на “24 часа”, имаме усещането, че у нас няма организирана и битова престъпност, че всичко в МВР върви по мед и масло.  Ето, в днешния “Труд” суравакарчета роми сурвакат вътрешния министър за здраве. Вълнуваща дописка! “Труд” и “24 часа” станаха втората Би Ти Ви.

От вашите думи разбирам, че Бойко Борисов ще стане жертва на министър Цветанов. Ще има ли и други потърпевши в редиците на ГЕРБ?

Да, следващата жертва със сигурност ще бъде председателят на парламента Цецка Цачева. Онези, които се опитват и Цветанов не може да яхне, са Бойко Борисов и Цецка Цачева. Всички останали са обяздени от вътрешния министър. Има все още медии, които ласкаят Бойко Борисов, но той и тях ще купи, за да се обърнат срещу премиера. Те вече са спазарени и са под диктата на Цветан Цветанов.

Защо ГЕРБ не създаде свой партиен печатен орган, както БСП финансира вестник “Дума”, а купува медии задкулисно и под масата? Това едва ли е почтен подход.

България отдавна падна под нулата в демократичното си развитие и ясната политика по отношение на медиите е мираж. Ако има ясен регламент, ясни правила как ще крадат определени лица от ГЕРБ, а определените за техни медийни слуги няма да могат да забогатяват.

По какви критерии ще бъдат разпределени 14-те млн. лв. евросредства в медиите? Вие ще участвате ли в това разпределение с радио К2?

Преди няколко месеца внесох питане за това как с държавни и европейски пари се финансират определени медии. След неудобните въпроси министър-председателят Бойко Борисов ме покани на лична среща, коментирахме един час, но оттам нататък аз не виждам нито едно изпълнено от него обещание, нито виждам промяна на Закона за обществените поръчки, което беше едно от моите предложения. Не видях и прозрачно разпределение на средствата между медиите чрез конкурсно начало или на някакъв законен принцип, както е в Европа, а не на на принципа на шуробаджанащината, както се прави до този момент в България.

Тези, които се интересуват от обществения живот, виждат добре, че всички медии възхваляват неуспешната политика на ГЕРБ и  това се прави очевидно срещу пари. Не виждам никакъв друг интерес, който може да мотивира медиите да казват, че имаме успешна външна политика, когато нямаме; да казват, че имаме успешно разкрит атентат в Бургас, което не е истина; да пишат, че сме усвоили успешно еврофондове, каквито нямаме. Не виждам никакво друго основание да възхваляват политиката на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, ако не е финансово.

Вътрешният министър на България разполага с космически бюджет, за сметка на това разкриваемостта на пртестъпленията не е по-голяма от 1%! Ще ви припомня изказването на началника на следствието Бойко Найденов. Той заяви, че не вижда никаква ефективност при разкриваемостта на престъпления и самият той вече се е отказал да сигнализира министър Цветанов.

Вашата теза е че, тези 14 млн. ще отидат в медии, които възхваляват правителството и неговата неуспешна политика?

Сумата от 14 млн. лв. първо ми се вижда незначителна. Тя най-вероятно ще набъбне на 140 млн. лв., защото кампанията на ГЕРБ трябва да бъде на 100% купена, за да спечелят. Това личи от всички платени социлогически изследвания, останалите просто се прикриват. Всички медии, които ще вземат от евросредствата и които ще бъдат купени от властта, и без това и сега  са на хранилка на Корпоративна търговска банка.

Направих едно изследване и знам със сигурност, че 98,8 % от печатните, електронните и интернет изданията са под контрола на ГЕРБ чрез еврофондове, чрез покровителството на Корпоративна банка. Така че обективните медии, които са 1%, не са поканени да участват в никакви конкурси за евросредства, нито пък има шанс да спечели субсидия.

Твърдите, че ако една медия е обективна и критична към властимащите, то тя няма шанс да получи и трохичка от евросредствата и нейното бъдеще е насочено към фалита?

Да, ще ви дам един пример. Големият атлантическо-медиен бос Николай Бареков организира пресконференция, за да се похвали какви огромни инвестиции ще се налеят в неговите телевизонни и съпътстващи медии. Похвали се, че зад неговите проекти стоят най-видните телевизионни журналисти – разбира се срещу огромни възнаграждения.

За какво ги наел? Разбира се, за да правят проправителствена и процветанова политика и така да въздействат на общественото мнение. Защо Бареков не покани за своите проекти например Сашо Диков? Той е известен телевизионен журналист, но няма място в проектите на Бареков, защото е ярък критик на правителството.

Защо Бареков не покани мен, колкото и да звучи нескромно? И аз имам опит в телевизионната журналистика. Защото в проправителствената телевизия на Бареков се събират послушниците, за да им се връчат във формата на огромни заплати наградите, че са си подали послушно лапичките.

Сподели в
 

Водещият на Нова телевизия Николай Василковски преди дни се е разминал на косъм от смъртта За това призна самият той в сутрешния блок на медията.

10.08.2020/16:51

Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания".

09.08.2020/18:53

Започнал отдавна, упадъкът на печатните медии получи ускорение в целия свят от началото на кризата с Ковид-19: цифровата аудитория на вестниците се увеличи експлозивно, но продажбите им на хартия се сринаха или се наложи да бъдат прекратени.

08.08.2020/17:25

ЦСКА разпространи съобщение до медиите, в което обяви, че променя курса на отношение към представителите на медиите. "Червените" съобщават, че ще търпят градивна критика и ще бъдат над дребнавостта.

07.08.2020/14:29

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки