АЕЖ-България пита: Следва ли БНТ дневния ред на обществото?

15.06.2012 /20:07 | Източник: АЕЖ - България Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


АЕЖ-България напомня, че национална медия в никакъв случай не означава правителствена медия, а това, че една телевизия е на бюджетна издръжка не значи, че тя трябва да бъде казионна.

Българската национална телевизия, в качеството си на обществена медия на бюджетна издръжка, има задължение максимално обективно и точно да информира за ставащото в държавата. На 13 и 14 юни само на метри от сградата на Сан Стефано 29 се случват два от най-масовите спонтанни протеста в последните години, в които хиляди хора блокират ключово кръстовище в центъра на София с искане да бъдат отменени противоречиви поправки в Закона за горите.

Това събитие почти не бе отразено в централната емисия “По света и у нас”. БНТ не даде думата на нито един от протестиращите, показвайки едва няколко кадъра, в които полицаи изблъскват тълпата. Националната телевизия не спомена нито дума и за експертните позиции по въпроса, които алармират за опасни промени в закона, като тази на Световния фонд за дивата природа (WWF). Тя обаче беше огласена в четвъртък от световните агенции АФП и Ройтерс.

По-различен подход демонстрира медията спрямо едва десетината души, събрали се на протест в подкрепа на промените в закона, на представител на които бе позволено да представи вижданията си. В късната емисия “По света и у нас” отново липсваше информация за протеста на Орлов мост. В сутрешната си емисия в петък телевизията отново даде възможност на представител на управляващите, депутата Емил Димитров, да представи своята гледната точка без опонент срещу себе си.

Тази тенденция напомня за една от най-срамните страници от историята на БНТ, когато държавната телевизия даде предимство на хорото, изиграно от тогавашния премиер Жан Виденов, вместо на трагичната новина за смъртта на 14 войници на Околовръстния път в София. В четвъртък БНТ пренебрегна гласа на гражданите, събрали се под прозорците й и предпочете да започне новините с изказване на премиера Бойко Борисов.

Асоциацията на европейските журналисти-България използва случая да призове ръководството на БНТ да вземе отношение към факта, че на 10 юни по време на волейболната среща между България и Египет, вместо да следи играта на полето, коментаторът Сашо Йовков се отплесна в дълги разсъждения и възхвали по адрес на министър-председателя Бойко Борисов. Нормална практика за телевизията ли е спортните коментатори да изразяват политическата си позиция по време на преки предавания?

АЕЖ-България напомня, че национална медия в никакъв случай не означава правителсствена медия, а това, че една телевизия е на бюджетна издръжка не значи, че тя трябва да бъде казионна. Препоръчваме на ръководството на телевизията да се запознае с принципа на функциониране на обществени медии, като Би Би Си, например, или дори да обърне внимание на добър местен пример за такава медия, какъвто е Българското национално радио.

 

Сподели в
 

Заразяването с коронавирус при ваксинирани лица, валидността на сертификатите, доверието в институции и медии коментираха експерти и журналисти във втория панел "Надеждата в медиите" на Шестнадесетата световната среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в Кюстендил.

18.10.2021/19:20

На 45-годишна възраст ненадейно си отиде Иван Карчев - журналист и създател на популярния български сайт за българите в Австрия - BGMedia.at.

18.10.2021/15:32

Заличават ли се границите между трите професии? Кои са техните нови характеристики и проявления, които открояват специфични професионални методи и подходи? Какви нови професионални роли и компетенции се утвърждават в журналистическата професия? На такива въпроси търсят отговори авторите на новото теоретично изследване Стела Ангова, Мария Николова и Иван Вълчанов

18.10.2021/14:36

Насроченото за днес съдебно заседание срещу Кристиан Николов - подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков, е отложено, съобщи Нова телевизия. Причината - съдебен заседател е под карантина.

18.10.2021/13:12

Известният телевизионен оператор Антон Евлогиев е починал, съобщиха негови колеги във фейсбук. Той дълги години работи в БНТ, а в последно време бе в БСТВ.

18.10.2021/10:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки