АЕЖ-България пита: Следва ли БНТ дневния ред на обществото?

15.06.2012 /20:07 | Източник: АЕЖ - България Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


АЕЖ-България напомня, че национална медия в никакъв случай не означава правителствена медия, а това, че една телевизия е на бюджетна издръжка не значи, че тя трябва да бъде казионна.

Българската национална телевизия, в качеството си на обществена медия на бюджетна издръжка, има задължение максимално обективно и точно да информира за ставащото в държавата. На 13 и 14 юни само на метри от сградата на Сан Стефано 29 се случват два от най-масовите спонтанни протеста в последните години, в които хиляди хора блокират ключово кръстовище в центъра на София с искане да бъдат отменени противоречиви поправки в Закона за горите.

Това събитие почти не бе отразено в централната емисия “По света и у нас”. БНТ не даде думата на нито един от протестиращите, показвайки едва няколко кадъра, в които полицаи изблъскват тълпата. Националната телевизия не спомена нито дума и за експертните позиции по въпроса, които алармират за опасни промени в закона, като тази на Световния фонд за дивата природа (WWF). Тя обаче беше огласена в четвъртък от световните агенции АФП и Ройтерс.

По-различен подход демонстрира медията спрямо едва десетината души, събрали се на протест в подкрепа на промените в закона, на представител на които бе позволено да представи вижданията си. В късната емисия “По света и у нас” отново липсваше информация за протеста на Орлов мост. В сутрешната си емисия в петък телевизията отново даде възможност на представител на управляващите, депутата Емил Димитров, да представи своята гледната точка без опонент срещу себе си.

Тази тенденция напомня за една от най-срамните страници от историята на БНТ, когато държавната телевизия даде предимство на хорото, изиграно от тогавашния премиер Жан Виденов, вместо на трагичната новина за смъртта на 14 войници на Околовръстния път в София. В четвъртък БНТ пренебрегна гласа на гражданите, събрали се под прозорците й и предпочете да започне новините с изказване на премиера Бойко Борисов.

Асоциацията на европейските журналисти-България използва случая да призове ръководството на БНТ да вземе отношение към факта, че на 10 юни по време на волейболната среща между България и Египет, вместо да следи играта на полето, коментаторът Сашо Йовков се отплесна в дълги разсъждения и възхвали по адрес на министър-председателя Бойко Борисов. Нормална практика за телевизията ли е спортните коментатори да изразяват политическата си позиция по време на преки предавания?

АЕЖ-България напомня, че национална медия в никакъв случай не означава правителсствена медия, а това, че една телевизия е на бюджетна издръжка не значи, че тя трябва да бъде казионна. Препоръчваме на ръководството на телевизията да се запознае с принципа на функциониране на обществени медии, като Би Би Си, например, или дори да обърне внимание на добър местен пример за такава медия, какъвто е Българското национално радио.

 

Сподели в
 

Подсъдимият за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов е заразен с коронавирус и това е причина за отлагане на делото, съобщи mediapool.bg, позовавайки се на БТА.

04.03.2021/13:39

На 71-годишна възраст е починала известната журналистка и депутатка в 7-о ВНС, 36-о и 37-о Народно събрание Клара Маринова, съобщават много медии. Тя печели популярност с дългогодишната си кариера в БНТ, била е говорител на БСП, а последно работеше в телевиция On Air.

03.03.2021/22:13

Думите "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава" прозвучаха в ефира на БНТ като глас зад кадър в момента, в който по обществената телевизия бе включено извънредно изявление на председателката на парламента Цвета Караянчева от връх Шипка.

03.03.2021/18:15

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а Фейсбук ще прегрее по изборите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

03.03.2021/14:05

22 партии, коалиции и инициативни комитети подписаха с Българското национално радио Споразумение за отразяване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

03.03.2021/10:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки