Годишните награди на СБЖ - едно вълнуващо събитие

22.03.2012 /20:29 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани. Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради....

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани.

Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради... Затова е особено приятно да се наблюдава препълнената зала на СБЖ, когато се раздаваха годишните награди за перода 2010-2011 година.

И наградени, и аплодиращите ги журналисти не скриваха радостта си. Едните, защото са оценили по достойнство труда им и това е направено от нашата организация, а другите, защото оценките не само са справедливи, но и наистина са отражение на достижения в журналистиката за миналия период.

Наградените вече са известни, но е вълнуващо да слушаш благодарствените им слова и специално подчертаваната екипност в тяхната работа. Никой не пропусна да посочи, че дължи успехите си на колектив, на редактор-приятел, на колеги, които са създали подходяща творческа среда за добра журналистическа работа.

Дали ще говори Розалина Чернева от радио Шумен („Денят на совите”) или Бойко Василев от БНТ, те казват топли думи за екипа си и за слушатели/зрители, които са останали верни на предаванията им години. Не може човек да не повярва на Бойко, че в БНТ имат желание да правят качествена ,честна журналистика и да се надяват, че не големите думи или самохвални слова ще останат в душите на зрителите, а онова „съмнение”, което винаги ги държи в напрежение и е в основата на професионалните им предавания.

Трудно скри емоциите си и доайенът от БТА Светлозар Николов, докато Къдринка Къдринова от списание „Тема”, както винаги бе във форма и експресно изстреля думи за особената чест, с която я удостоява СБЖ, организацията, която издържа на всички изпитания и превратности на съдбата, но остана вярна на идеите и моралните ценности, с които са свикнали поколения журналисти.

Номинираният Георги Георгиев от в.”Дума” и Благовеста Цветкова от същия вестник запазиха повечето си думи за професионалната си дейност, докато Цветан Томчев се изкуши да напомни колко малко хора в България знаят за големите постижения на нашите фоторепортери през последното столетие и дори сега, как не намират отражение в медиите наградите, наши и чужди, на изявени фотожурналисти и именно затова е сътворил книгата си ”Големите фоторепортери на България 1960-1989 година”.

Владимир Кузмин, кореспондент на „Росийская газета”, номиниран от Клуб на чуждестранните журналисти, благодари за творческата среда, която намира в страната ни и разбирането, когато пише по начин, който може и да не се споделя от някои читатели.

Проф. Милко Петров, Весел Цанков и Иван Ангелов са сред щастливите носители на награди номинации за книгите си, които са принос в стойностната литература, независимо дали са на научна или друга тема. Особено трогателни са думите на Благой Бекриев, кореспондент на Нова телевизия, Пловдив, награден за бързата му и професионална реакция при отразяване на събитията в Катуница, които според него се дължат на подкрепата на колегите с дългогодишен опит, от които се е учил и продължава да се учи.

Росинка Проданова от Благоевград счита, че наградата за материал в регионална медия просто я задължава да продължи работата си в екипа, който я вдъхновява за творчество, а номинациите на Newmedia21.eu и Media-journal.info предизвикаха вдъхновени слова на доц. Маргарита Пешева, проф. Любомир Стойков и Теодора Петрова, които не само са уверени в полезността на електронните си сайтове, но считат, че те са особено ценни за студентите, за младите хора.

Българските медии в чужбина са оценени чрез в.”Български новини”, Гърция, а Бойка Атанасова, издателка на вестника, беше категорична, че благодарение на този вестник, както и наскоро излезлия подобен в Кипър са основни помощници за адаптиране на българите в тези страни към местните условия и порядки.

Почетната значка "Златно перо" на Тома Спространов, БНР, беше посрещната с аплодисменти, защото неговият глас звучи в БНР повече от 50 години и почти всеки българин може да го познае, което е и най-голямата награда за журналиста.

Посмъртната награда на Милен Вълков, получена от неговия син, напомни , че този деликатен, честен човек, до последно бранеше интересите на СБЖ и загубата му и сега предизвиква болка в сърцата на колегите.

Тържественото връчване на наградите приключи с прочувствена реч на Н.Пр. Терасита Капоте , посланик на Р Куба в София, която връчи награда на Държавния съвет на Куба на Къдринка Къдринова за нейната дейност в обективното отразяване на събитията в далечната островна страна, както и за приноса й в информирането на нашето общество за съдбата на 5-имата кубинци, излежаващи дългогодишни присъди в затвор в САЩ, които са останали верни ва своето отечество.

Водещият тържеството Любомир Пеевски създаде допълнително настроение с остроумните си слова, а Снежана Тодорова не успя да скрие гордостта си от вдъхновението, което обхвана всички присъстващи колеги и желанието им за нови срещи и творчески контакти.

Свързани:    Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди

Наградите се дават за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти през периода от 1.Х.2010 г. до 1.Х.2011 година.
Дата: 22.03.2012
 

Сподели в
 

Актьорът Джони Деп изненадващо се появи в съдебна зала в Лондон на заседание по делото, което той води срещу британския в."Сън" за клевета, съобщиха АП и в. "Индипендънт".

27.02.2020/15:25

Джулиан Асандж се е опитал да влезе във връзка с Хилари Клинтън и Белия дом, когато е осъзнал, че предстои нередактираните дипломатически каблограми на САЩ, предоставени на "Уикилийкс", да бъдат пуснати в интернет.

26.02.2020/14:01

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в БНР ще бъдат увеличени, заяви генералният директор на националното радио Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив.

25.02.2020/18:53

С тузарски костюм и глас баритон Богомил Грозев ни съобщаваше новините от страната и света в класическата подредба за националните ни телевизии.

25.02.2020/13:52

Радио Кърджали започва кампания за събиране на книги – българска литература за неделното училище в Перуджа. В него, всяка неделя се събират около 16 българчета, за да се учат на български език, култура и традиции.

24.02.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020 /15:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

23.02.2020 /20:18 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод хаоса с разпространението на пресата, настъпващ след фалита на отгледания с държавна благословия монополист в продажбите, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

26.02.2020 /08:02

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки