Годишните награди на СБЖ - едно вълнуващо събитие

22.03.2012 /20:29 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани. Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради....

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани.

Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради... Затова е особено приятно да се наблюдава препълнената зала на СБЖ, когато се раздаваха годишните награди за перода 2010-2011 година.

И наградени, и аплодиращите ги журналисти не скриваха радостта си. Едните, защото са оценили по достойнство труда им и това е направено от нашата организация, а другите, защото оценките не само са справедливи, но и наистина са отражение на достижения в журналистиката за миналия период.

Наградените вече са известни, но е вълнуващо да слушаш благодарствените им слова и специално подчертаваната екипност в тяхната работа. Никой не пропусна да посочи, че дължи успехите си на колектив, на редактор-приятел, на колеги, които са създали подходяща творческа среда за добра журналистическа работа.

Дали ще говори Розалина Чернева от радио Шумен („Денят на совите”) или Бойко Василев от БНТ, те казват топли думи за екипа си и за слушатели/зрители, които са останали верни на предаванията им години. Не може човек да не повярва на Бойко, че в БНТ имат желание да правят качествена ,честна журналистика и да се надяват, че не големите думи или самохвални слова ще останат в душите на зрителите, а онова „съмнение”, което винаги ги държи в напрежение и е в основата на професионалните им предавания.

Трудно скри емоциите си и доайенът от БТА Светлозар Николов, докато Къдринка Къдринова от списание „Тема”, както винаги бе във форма и експресно изстреля думи за особената чест, с която я удостоява СБЖ, организацията, която издържа на всички изпитания и превратности на съдбата, но остана вярна на идеите и моралните ценности, с които са свикнали поколения журналисти.

Номинираният Георги Георгиев от в.”Дума” и Благовеста Цветкова от същия вестник запазиха повечето си думи за професионалната си дейност, докато Цветан Томчев се изкуши да напомни колко малко хора в България знаят за големите постижения на нашите фоторепортери през последното столетие и дори сега, как не намират отражение в медиите наградите, наши и чужди, на изявени фотожурналисти и именно затова е сътворил книгата си ”Големите фоторепортери на България 1960-1989 година”.

Владимир Кузмин, кореспондент на „Росийская газета”, номиниран от Клуб на чуждестранните журналисти, благодари за творческата среда, която намира в страната ни и разбирането, когато пише по начин, който може и да не се споделя от някои читатели.

Проф. Милко Петров, Весел Цанков и Иван Ангелов са сред щастливите носители на награди номинации за книгите си, които са принос в стойностната литература, независимо дали са на научна или друга тема. Особено трогателни са думите на Благой Бекриев, кореспондент на Нова телевизия, Пловдив, награден за бързата му и професионална реакция при отразяване на събитията в Катуница, които според него се дължат на подкрепата на колегите с дългогодишен опит, от които се е учил и продължава да се учи.

Росинка Проданова от Благоевград счита, че наградата за материал в регионална медия просто я задължава да продължи работата си в екипа, който я вдъхновява за творчество, а номинациите на Newmedia21.eu и Media-journal.info предизвикаха вдъхновени слова на доц. Маргарита Пешева, проф. Любомир Стойков и Теодора Петрова, които не само са уверени в полезността на електронните си сайтове, но считат, че те са особено ценни за студентите, за младите хора.

Българските медии в чужбина са оценени чрез в.”Български новини”, Гърция, а Бойка Атанасова, издателка на вестника, беше категорична, че благодарение на този вестник, както и наскоро излезлия подобен в Кипър са основни помощници за адаптиране на българите в тези страни към местните условия и порядки.

Почетната значка "Златно перо" на Тома Спространов, БНР, беше посрещната с аплодисменти, защото неговият глас звучи в БНР повече от 50 години и почти всеки българин може да го познае, което е и най-голямата награда за журналиста.

Посмъртната награда на Милен Вълков, получена от неговия син, напомни , че този деликатен, честен човек, до последно бранеше интересите на СБЖ и загубата му и сега предизвиква болка в сърцата на колегите.

Тържественото връчване на наградите приключи с прочувствена реч на Н.Пр. Терасита Капоте , посланик на Р Куба в София, която връчи награда на Държавния съвет на Куба на Къдринка Къдринова за нейната дейност в обективното отразяване на събитията в далечната островна страна, както и за приноса й в информирането на нашето общество за съдбата на 5-имата кубинци, излежаващи дългогодишни присъди в затвор в САЩ, които са останали верни ва своето отечество.

Водещият тържеството Любомир Пеевски създаде допълнително настроение с остроумните си слова, а Снежана Тодорова не успя да скрие гордостта си от вдъхновението, което обхвана всички присъстващи колеги и желанието им за нови срещи и творчески контакти.

Свързани:    Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди

Наградите се дават за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти през периода от 1.Х.2010 г. до 1.Х.2011 година.
Дата: 22.03.2012
 

Сподели в
 

Американски разследващ журналист, родом от Русия, бе намерен мъртъв в кола в квартал "Каракьой" в Истанбул, рано сутринта на 22 септември.

25.09.2020/16:25

Анкарската прокуратура е започнала разследване във връзка с публикацията от петък на гръцкия в. "Димократия", съдържаща обидни забележки по адрес на турския президент Реджеп Ердоган, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

23.09.2020/14:35

Над 650 мексикански интелектуалци обвиниха президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в подкопаване на свободата на словото с постоянни изказвания, които според тях заклеймяват и охулват критични към него медии, предаде ДПА.

21.09.2020/12:00

Преди 2 месеца те шумно подадоха оставки в знак на протест срещу обсебването на властта от Виктор Орбан. Благодарение на успеха на онлайн кампания за набиране на средства журналистите от основния информационен сайт в Унгария се готвят за рисковано завръщане.

18.09.2020/13:55

Популярната до не тъй отдавна телевизионна водеща започва през новата учебна година да води курс за ораторско майсторство и за поведение пред камера, похвали се самата тя във Фейсбук.

16.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки