Годишните награди на СБЖ - едно вълнуващо събитие

22.03.2012 /20:29 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


снимка: Мари Къналян

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани. Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради....

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани.

Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради... Затова е особено приятно да се наблюдава препълнената зала на СБЖ, когато се раздаваха годишните награди за перода 2010-2011 година.

И наградени, и аплодиращите ги журналисти не скриваха радостта си. Едните, защото са оценили по достойнство труда им и това е направено от нашата организация, а другите, защото оценките не само са справедливи, но и наистина са отражение на достижения в журналистиката за миналия период.

Наградените вече са известни, но е вълнуващо да слушаш благодарствените им слова и специално подчертаваната екипност в тяхната работа. Никой не пропусна да посочи, че дължи успехите си на колектив, на редактор-приятел, на колеги, които са създали подходяща творческа среда за добра журналистическа работа.

Дали ще говори Розалина Чернева от радио Шумен („Денят на совите”) или Бойко Василев от БНТ, те казват топли думи за екипа си и за слушатели/зрители, които са останали верни на предаванията им години. Не може човек да не повярва на Бойко, че в БНТ имат желание да правят качествена ,честна журналистика и да се надяват, че не големите думи или самохвални слова ще останат в душите на зрителите, а онова „съмнение”, което винаги ги държи в напрежение и е в основата на професионалните им предавания.

Трудно скри емоциите си и доайенът от БТА Светлозар Николов, докато Къдринка Къдринова от списание „Тема”, както винаги бе във форма и експресно изстреля думи за особената чест, с която я удостоява СБЖ, организацията, която издържа на всички изпитания и превратности на съдбата, но остана вярна на идеите и моралните ценности, с които са свикнали поколения журналисти.

Номинираният Георги Георгиев от в.”Дума” и Благовеста Цветкова от същия вестник запазиха повечето си думи за професионалната си дейност, докато Цветан Томчев се изкуши да напомни колко малко хора в България знаят за големите постижения на нашите фоторепортери през последното столетие и дори сега, как не намират отражение в медиите наградите, наши и чужди, на изявени фотожурналисти и именно затова е сътворил книгата си ”Големите фоторепортери на България 1960-1989 година”.

Владимир Кузмин, кореспондент на „Росийская газета”, номиниран от Клуб на чуждестранните журналисти, благодари за творческата среда, която намира в страната ни и разбирането, когато пише по начин, който може и да не се споделя от някои читатели.

Проф. Милко Петров, Весел Цанков и Иван Ангелов са сред щастливите носители на награди номинации за книгите си, които са принос в стойностната литература, независимо дали са на научна или друга тема. Особено трогателни са думите на Благой Бекриев, кореспондент на Нова телевизия, Пловдив, награден за бързата му и професионална реакция при отразяване на събитията в Катуница, които според него се дължат на подкрепата на колегите с дългогодишен опит, от които се е учил и продължава да се учи.

Росинка Проданова от Благоевград счита, че наградата за материал в регионална медия просто я задължава да продължи работата си в екипа, който я вдъхновява за творчество, а номинациите на Newmedia21.eu и Media-journal.info предизвикаха вдъхновени слова на доц. Маргарита Пешева, проф. Любомир Стойков и Теодора Петрова, които не само са уверени в полезността на електронните си сайтове, но считат, че те са особено ценни за студентите, за младите хора.

Българските медии в чужбина са оценени чрез в.”Български новини”, Гърция, а Бойка Атанасова, издателка на вестника, беше категорична, че благодарение на този вестник, както и наскоро излезлия подобен в Кипър са основни помощници за адаптиране на българите в тези страни към местните условия и порядки.

Почетната значка "Златно перо" на Тома Спространов, БНР, беше посрещната с аплодисменти, защото неговият глас звучи в БНР повече от 50 години и почти всеки българин може да го познае, което е и най-голямата награда за журналиста.

Посмъртната награда на Милен Вълков, получена от неговия син, напомни , че този деликатен, честен човек, до последно бранеше интересите на СБЖ и загубата му и сега предизвиква болка в сърцата на колегите.

Тържественото връчване на наградите приключи с прочувствена реч на Н.Пр. Терасита Капоте , посланик на Р Куба в София, която връчи награда на Държавния съвет на Куба на Къдринка Къдринова за нейната дейност в обективното отразяване на събитията в далечната островна страна, както и за приноса й в информирането на нашето общество за съдбата на 5-имата кубинци, излежаващи дългогодишни присъди в затвор в САЩ, които са останали верни ва своето отечество.

Водещият тържеството Любомир Пеевски създаде допълнително настроение с остроумните си слова, а Снежана Тодорова не успя да скрие гордостта си от вдъхновението, което обхвана всички присъстващи колеги и желанието им за нови срещи и творчески контакти.

Свързани:    Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди

Наградите се дават за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти през периода от 1.Х.2010 г. до 1.Х.2011 година.
Дата: 22.03.2012
 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки