АЕЖ преся най-добите и най-слабите публикации

28.02.2012 /00:37 | Източник: aej/money Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), класира най-доброто и най-лошото от българската журналистика за изминалата 2011 г. Ето равносметката:

Класация за качествена журналистика:

1. Журналистически материали, изиграли ролята на коректив в обществото. Тук първото място е за поредицата от материали на в. "Сега", посветени на даренията в МВР, с автори Доротея Дачкова, Диян Моркин и Дияна Димитрова.

2. Материали, отразяващи оригинални теми извън медийното внимание.

1. Материали, обслужващи властта и/ или определени бизнес интереси. Тук победителка е Анелия Иванчева с нейния материал „Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет", публикуван на сайта vsekiden.bg.

2. Материали, погазващи журналистическата етика и/ или нараняващи достойнството на определени групи хора. В тази категория челната позиция е за недопустимия начин, по който бе отразено убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина от някои медии - вестниците „Монитор", „Стандарт", „Телеграф" и „24 часа".

3. Принос за влошаване на българската медийна среда. Първото място е за Нова българска медийна група. В коментара към класацията от АЕЖ уточняват, че въпреки нарастващия брой на медиите, на които трябва да се припомня, че журналистика се прави в полза на обществото, членовете на АЕЖ са категорично несъгласни журналистическата професия да бъде заклеймявана заради негативните примери, които безспорно съществуват.

Напротив, убедени сме, че медиите имат неоценима положителна роля за развитието на демократично общество. За да докажем, че това не са лишени от съдържание фрази, решихме да инициираме постоянен процес на оценка с положителни и отрицателни номинации за журналистически материали, автори и медии.

АЕЖ представя и мотивите си по точите:

Поредицата от материали на в. "Сега", посветени на даренията в МВР, са изборът на АЕЖ - България в категорията Журналистически материали, изиграли ролята на коректив в обществото. Усилията на Доротея Дачкова и колегите й, работили по темата, са блестящ пример за журналистическо разследване.

Фактът, че въпросът, повдигнат за пръв път от вестника, намира място в два последователни доклада на Европейската комисия е доказателство не само за значимостта му, но и за професионалния подход на журналистите. Адмирации заслужава и решението на вестниците "Сега" и "Дневник" да обединят усилията си, за да доведат това разследване до край.

Качествените журналистически разследвания обикновено са трудоемки, скъпи, а често могат да бъдат и опасни. Затова, независимо от конкуренцията в медийния сектор, намираме, че e изключително важна солидарността между отделните медии и журналисти, когато водещ е общественият интерес.

За съжаление обаче по-често сме свидетели на солидарност между различни медии, когато се водят кампании в полза на определени икономически или политически интереси.

Съществуват сериозни подозрения, че издания като в. „Република", в. „Стандарт", в. „Телеграф", в. „Уикенд", в. „Класа", frognews.bg, vsekiden.bg, и др. водят организирана негативна кампания срещу представители на екологичните движения в България.

Израз на тази кампания е и материалът „Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет", публикуван на сайта vsekiden.bg., с автор Анелия Иванчева, който оглави нашата антикласация в категорията Материали, обслужващи властта и/ или определени бизнес интереси. Във въпросния текст се отправят тежки, но недоказани по никакъв начин обвинения.

За жалост, реалността в България е такава, че засегнатите от негативни медийни кампании лица трудно могат да изчистят името си и да бъдат подходящо овъзмездени.

В годишната ни класацията създадохме категорията Материали, погазващи журналистическата етика и/ или нараняващи достойнството на определени групи хора. Тук попада недопустимият начин, по който бе отразено убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина от някои медии - вестниците „Монитор", „Стандарт", „Телеграф" и „24 часа". Трябва да се отбележи, че след категоричната обществена реакция тези издания побързаха да променят тона си.

Едва ли подлежи на коментар и изказването на Николай Бареков от TV 7 по адрес на протестиращите в центъра на София зърнопроизводители. Отбелязваме с тревога и множеството сигнали, които получихме от хора с репродуктивни проблеми, относно публикации във в. „Стандарт", които са засегнали чувствата им.

Въпросните публикации не са редакционни коментари, а отразяват гледната точка на представители на Българската православна църква. Затова не можем да говорим за пряко нарушение на журналистическата етика. Но самият факт, че толкова много хора ни писаха за статии като „Коланче от Атон вместо ин витро", говори, че е добре журналистите да подхождат с по-голямо внимание при засягане на подобни деликатни теми.

Втората ни положителна категория е за материали, третиращи оригинални теми, останали извън медийното внимание. В тази категория, насърчаваща журналистите, търсещи теми „извън коловоза" независимо от намалените ресурси в периода на криза, отличихме Нева Мичева за поредицата й от материали за чуждите култури, публикувани във вестниците „Култура" и „Капитал".

Другата отличена тук е Светла Енчева за неуморното й отстояване на лична гражданска позиция и текстовете в нейния "Неуютен блог" по проблемите на бежанците и чужденците без легален статут в България.

Пример за гражданска журналистика на високо ниво е публикацията „Честните избори на Цветан Цветанов" от блога на Константин Павлов - Комитата, в която авторът повдига ключови въпроси около законността на провеждането на местните и президентски избори през 2011 г.

В категорията цялостен принос за поддържане на високите стандарти в медийната среда в България бихме искали да изтъкнем програма „Христо Ботев" на БНР. Във време на засилваща се комерсиализация на медиите  националното радио успява да изпълнява функциите си на обществена медия и предлага програма, която не е насочена към преследване на икономически интерес, а отделя ресурси за културна журналистика и за важни теми, които по ред причини остават извън вниманието на частните медии.

На мнение сме, че БНР се утвърждава като една от най-независимите големи медии, която, въпреки че получава финансирането си от държавния бюджет, си позволява критичност и безкомпромисност спрямо управляващите.

В тази категория е редно да бъде споменат и сайтът reduta.bg, чието създаване маркира надигането на нова вълна на независимата журналистика през изминалата година. За приноса й за поддържането на високите стандарти и свободата на словото в българските медии отличаваме и журналистката Любослава Русева.

Приветстваме и последователността и отговорността в отразяването на проблемите в съдебната система, които демонстрира Росен Босев, журналист от в. „Капитал", през изминалата година.

Накрая в категорията Цялостен принос за влошаване на българската медийна среда първото място е за Нова българска медийна група. Намираме за особено притеснителни подозренията, че медиите, зад които стоят Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, народен представител от ДПС, демонстрират едностранчивост в редакционната си политика.

Необяснимо е, че праволинейната подкрепа за правителството на ГЕРБ, политически противник на партията на Пеевски, замени същата категоричност, с която преди парламентарните избори от 2009 г. се нападаха сегашните управляващи.

Няма как да останем равнодушни и към разкритията, че държавните институции щедро подпомагат банката, финансираща тръста на Кръстева и Пеевски, който продължава експанзията си и заплашва да монополизира българския медиен пазар.


В тази категория първото място си делят Нева Мичева за поредицата й от материали за чуждите култури за вестниците „Култура" и „Капитал", и Светла Енчева за неуморното й отстояване на лична гражданска позиция и текстовете в нейния "Неуютен блог" по проблемите на бежанците и чужденците без легален статут в България.

3. Цялостен принос за поддържане на високите стандарти в медийната среда в България. Отличаваме програма „Христо Ботев" на БНР.

Класация на АЕЖ за псевдожурналистика:

Сподели в
 

Подсъдимият за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов е заразен с коронавирус и това е причина за отлагане на делото, съобщи mediapool.bg, позовавайки се на БТА.

04.03.2021/13:39

На 71-годишна възраст е починала известната журналистка и депутатка в 7-о ВНС, 36-о и 37-о Народно събрание Клара Маринова, съобщават много медии. Тя печели популярност с дългогодишната си кариера в БНТ, била е говорител на БСП, а последно работеше в телевиция On Air.

03.03.2021/22:13

Думите "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава" прозвучаха в ефира на БНТ като глас зад кадър в момента, в който по обществената телевизия бе включено извънредно изявление на председателката на парламента Цвета Караянчева от връх Шипка.

03.03.2021/18:15

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а Фейсбук ще прегрее по изборите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

03.03.2021/14:05

22 партии, коалиции и инициативни комитети подписаха с Българското национално радио Споразумение за отразяване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

03.03.2021/10:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки