Фани Давидова: Пускат във Фейсбук фалшиви профили

12.04.2011 /20:20 | Автор : Антония Куюмджиева | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-жо Давидова, нормално ли е да бъдат публични Търговският и Имотният регистър, пита авторката в интервю за вестника юристката в програма “Достъп до информация”.

Не само е нормално, но и абсолютно необходимо. За мен ЕГН не може да бъде защитена лична информация във всяка ситуация. Търговският и имотният регистър няма как да не бъдат публични. Всеки има право на достъп до тях.
 
Това е тяхната функция - всеки да знае точно с кого търгува. Ако аз не знам ЕГН на моя контрагент, има страшно много Иван Ивановци. Трябва да знам Иван Иванов, управител на еди-кое си търговско дружество е точно той ли е.
 
И това трябва да бъде публично за всички. Същото е и с имотния регистър. Всеки трябва да има сигурност от кого купува имот. Личните данни не могат да бъдат защитени във всяка ситуация.
 
Когато говорим за злоупотреба само с 3 имена и ЕГН, поне аз не съм чувала за някаква измама, извършена с тези два идентификатора.
 
Обикновено става дума и за фалшифицирани подписи, за подмяна на документи, за попълване на документи с невярно съдържание. Сега не ми е известно да е налице кражба на самоличност такава, каквато четохме през миналата година с един български гражданин, откраднал самоличност в Щатите и живял под чужда име.
 
Един случай у нас лично ме потресе. Той е много обикновен, но се повтаря често. При нас дойде за консултация едно момиче, завършило преди няколко години в България, студентка в чужбина.
 
Нейна съученичка създава фалшив неин профил във Фейсбук с трите имена и нейна снимка. Това вече е кражба на самоличост. Започва да публикува всякакви гадости.  
 
Момичето изпадна в страхотна дупка, имаше психологически проблем. В случая не става дума за имотна злоупотреба, не си излъган с пари, но действително това беше страшно травмираща ситуация. Ето това наистина е злоупотреба с лични данни.
 
Малко трудно биха могли да бъдат идентифицирани такива кражби на самоличност - има един път администратор на сайта, втори път- интернет провайдър, много лица са по линията.
 
Това, което бих препоръчала на хората, които публикуват информация в интернет, е да внимават къде какво публикуват, да бранят личното си пространство. Спасението на давещите се в голяма степен е в техните ръце. Но и не съвсем.
 
Затова има контролен орган - Комисията за защита на личните данни. Гражданите трябва да го сезират непрекъснато.
 
Нормално ли е да се публикуват в интернет ЕГН-та в списъци на ЦИК?
 
Разбира се. Хората трябва да знаят кого избират.
 
Все пак има недобросъвестни хора, измамници, които биха злоупотребили с това.
 
Кажете ми с три имена и ЕГН какво може да се направи?
 
Ами да се продаде жилище, примерно.
 
Абсурд. Продажбата на имот не може да се направи само с 3 имена и ЕГН. По отношение на декларациите за конфликт на интереси законодателният орган слага на двете везни различните ценности:
 
Дали е по-важно за обществото предотвратяване на корупцията, или е по-важно запазването на личното пространство на тези, които участват във взимането на решения. Общественият интерес в българският случай е взел превес. 
 

 

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки