Честита 80-годишнина на главния редактор на сп. „Труд и Здраве” Никола Терзиев!

  • 01.11.2022
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Честито на Никола Терзиев!

Навръх Деня на народните будители достолепен юбилей празнува и един от най-будителски вдъхновените асове в българската журналистика – д. ф. н. инж. Никола Терзиев, главен редактор на сп. „Труд и Здраве”, което скоро също ще чества кръгла 20-годишнина.

Когато през 1982 г. започнах работа във в. „Народна младеж” като стажант на СБЖ, имах късмета да попадна в отличен екип от професионалисти, като с много от колегите останахме и приятели за цял живот.

Един от зам.-главните редактори тогава беше Никола Терзиев – винаги много спокоен, уравновесен, подчертано вежлив и отзивчив спрямо цялата колегия, включително и стажантите, без да се влияе от формалната йерархия, която тогава беше темел за мнозина.

Всъщност, засякохме се за не повече от година в младежкия вестник, но ярко запомних неговата монументална осанка и стойка, дълбокия му глас, респектиращ редакционните планьорки, синия поглед, винаги зареян сякаш някъде много надалеч.

Когато години и десетилетия по-късно професията пресичаше пътищата ни било пряко, било из социалните мрежи, открих и поетичните му увлечения, и неуморния му творчески дух, и емоционалната вярност към онези вече далечни „народномладежки” времена...

А ето, че днес най-изненадващо дойде и моментът да го поздравя с една кръгла годишнина, която не е за вярване, ако се погледне стройния му силует и все така зареяната надалеч светлина в очите му. На шега, на майтап, Николай Терзиев днес, навръх Деня на народните будители, закръгля 80-години! Да е честит и здрав! На многая лета и наздраве!

Нека обърнем внимание и на малко сухи, но красноречиви данни от богатата му творческа биография.

Никола Терзиев е роден на 1 ноември 1942 г. в с. Копривец, Русенска област. Следва в Минно-геоложкия институт в София от 1962 до 1967 г. По разпределение три години - до 1970 г. - работи като инженер в Мини „Перник”. Едновременнос това  и предопада в пернишки техникум и гимназя.

После идва времето и за журналистика. В периода 1970-1971 г. е редактор във в. „Народна младеж”, а от 1971 до 1976 г. с правителствено решение става един от основателите и водещ редактор на в. „Български строител” в Москва – издание на българите, работещи в СССР.

От 1976 до 1982 г. отново е в „Народна младеж”, вече като зам.-главен редактор. От 1982 г. до 1989 г. оглавява списание „Везни”, издание на Комитета за държавен и народен контрол (КДНК), което след промените се превръща в независимо национално издание с 40-хиляден тираж.

През 1991-1992 г. Никола Терзиев е основател и управител на информационно-издателската къща „Весни” към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Оглавява и изданията на БТПП – вестниците „Икономически новини” и „Бизнес виза”, излизащ на 6 езика.

През 1994 г. основава и става управител на Бизнес-информационна асоциация на деловата инициатива (БИАДИ). До 1999 г. е резидент на Българския търговски център  от структурата на БИАДИ в Обединените арабски емирства. До 2000 г. развива активна организационна, бизнес-информационна и публицистична дейност в рамките на БИАДИ.

През 2003 г. защитава докторска дисертация в Московския университет „Ломоносов” на тема „Специфика на научната, политическата и социалната футурулогия в средствата за масова информация”.

През 2000 г. основава и ръководи до 2007 г. списание „Евромодел 21”. То е под егидата на Народното събрание и спомага на информационно ниво за успешния предприсъединителен период на България в навечерието на приемането ѝ в ЕС.

Едновременно с това от 2002 г. и до днес ръководи списание „Труд и Здраве” – единственото издание в страната, разработващо тематики като безопасност и здраве, защита на човека и средата.

През 2018 г. сп. „Труд и Здраве” бе избрано за медиен партньор за България н Агенцията на ЕС за безопасност и здраве.

През ноември 2022 г. ще бъде отбелязана 20-годишнината от създаването на „Труд и Здраве” – и домакин на събитието, което ще почете и 80-годишнината на Никола Терзиев, ще е Клуб „Журналист” на СБЖ.

Трябва да се отбележи, че юбилярът наред с всичко изброено също така е и автор на много публицистични книги със социална тематика, както и на книги, разглеждащи социално-психологически и философски проблеми на образователния процес, на ученическия и учителския труд.

А за списание „Труд и Здрве” може да се посочат и още подробности. Например, че при основаването си през 2002 г. то е институционално издание на Главна инспекция по труда, а от 2008 г. вече има статута на национално списание за защита на човека и средата, като става също така медийно-тематична трибуна на българския бизнес. То координира тематичната си политика с Агенцията за безопасност и здраве при работа, която е официалната институция на ЕС в тази сфера.

Сп. „Труд и Здраве” разглежда и анализира личностната, колективната и трудовата безопасност, многообразието на аспектите на труда в пряка връзка със здравето на трудовия контингент, корпоративната и правовата култура, безопасното жизнено поведение на хората, особено на подрастващите, психологията на трудовите, социалните и личностните взаимоотношения, обществената чувствителност, социалните и демографските проблеми на нацията, добрите европейски и световни практики и конкретната им приложимост и мултиплициране у нас.

Списанието също така се стреми да бъде активна трибуна з позициите на работодателите по най-острите и злободневни въпроси около икономичедката и социалната ситуация в страната. Водещ акцент в редакционната политика е презентирането и популяризирането на добрите практики на българските компании и предприятия.

„Труд и Здраве” ще излезе със специален юбилеен брой за 20-годишнината си, който се надяваме да видим и на тържеството за юбилея в Клуб „Журналист” на СБЖ. То ще се състои на 14 ноември от 17.00 ч.

Още веднъж – честито на юбиляра Никола Терзиев и на неговото печатно „чедо”!

© СБЖ