СБЖ внесе в британското посолство апел за освобождаване на Джулиан Асандж

  • 08.10.2022
  • СБЖ
Снежана Тодорова чете апела на УС на СБЖ в защита на Джулиан Асандж

На проява в София днес, 8 октомври, в международния ден против екстрадицията в САЩ на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж и за неговото незабавно освобождаване, ръководителката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова огласи издигащата същите искания позиция на УС на СБЖ, която бе приета и публикувана на 6 октомври.

Проявата се състоя в градинката на гърба на Националната художествена галерия, в непосредствена близост до посолството на Обединеното кралство в България на ул. „Московска”. Както е известно, Джулиан Асандж от началото на 2019 г. се намира в строго охранявания британски затвор „Белмарш” в Лондон, а британските власти вече постановиха, че ще удовлетворят искането на САЩ за екстрадирането му там. Ако това се осъществи, Асандж може да бъде осъден от американски съд на 175 г. затвор заради разкритията и разгласяването на американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

„Щом съдят Асандж за това, че е разгласил информация за военни престъпления, която е от висок обществен интерес, значи към всички журналисти по света се отправя показна заплаха да не си позволяват нищо подобно. Всява се страх и се запушва устата на честната, независима и критична журналистика. Открито се преследва целта обществото да е държано в неведение за онова, което „силните на деня” не желаят да се разгласява. Това е откровено убийство на свободата на словото, свободата на информиране, свободния достъп до информация и по същество на самата демокрация”. Думите са от позицията на УС на СБЖ, прочетена днес от Снежана Тодорова пред събралите се на проявата в защита на Асандж.

Дойдоха журналисти, поети, университетски преподаватели, представители на синдикати и обществени организации. Сред присъстващите бяха проф. Искра Баева, проф. Людмила Илиева, Ваня Григорова, Калин Първанов, Велизар Енчев, Къдринка Къдринова, Дора Чичкова, Ана Пиринска, председателят на БАС-София Борис Цветков, Николай Белалов и др.

СБЖ свика проявата в отклик на апела на Международната федерция на журналистите, чийто колективен член е, за активно участие в днешния международен ден в подкрепа на Асандж. Най-голямата акция се организира днес от журналистически и правозащитни организации в Обединеното кралство, които с жива верига взимат в обръч парламента в Лондон, за да настоят за освобождаването на Асандж и за отказ от екстрадицията му в САЩ. Внушителни прояви със същите искани се провеждат в Париж, Атина, Мелбърн, Уелингтън и на много други места по света.

След прочитането на апела на УС на СБЖ на днешната софийска проява, Снежана Тодорова внесе текста му в посолството на Обединеното кралство.

 

Снимки: Къдринка Къдринова и Николай Белалов

 

Акценти и позиции