МФЖ подкрепя глобалната мобилизация на 8 октомври за освобождаването на Джулиан Асандж

  • 06.10.2022
  • ifj.org

Многобройни прояви из цял свят ще настоят на 8 октомври за освобождаването на основателя на Wikileaks и за осуетяване а екстрадирането му в САЩ. Посегателството срещу Асандж е глобална заплаха за свободата на словото.

На 8 октомври в 13:00 жива верига ще обгради сградата на парламента в Лондон, Обединеното кралство, за да се противопостави на екстрадирането в САЩ на Джулиан Асандж, основателят на Wikileaks, и да настоява правителството на САЩ да свали всички обвинения срещу него. Международната федерация на журналистите (МФЖ) призовава журналистическите съюзи, организациите за свобода на печата и журналистите да се мобилизират и да изразят своята солидарност.

Повече от 3600 души ще образуват жива верига, за да поискат свободата на Асандж. Към митинга ще се присъединят членове на свързания с МФЖ съюз в Обединеното кралство, Националния съюз на журналистите (NUJ).

„Криминализирането на разследващата журналистика дава възможност за всеки друг вид репресия. Ако достатъчно от нас се съберат в живата верига около парламента, този процес може да бъде спрян веднага“, се казва в изявление на NUJ.

Протестът около британския парламент, организиран от кампанията „Не екстрадирайте Асандж“, ще създаде огромен визуален символ на решимостта на хората да защитят свободата на изразяване. В същия ден са планирани акции на солидарност с основателя на WikiLeaks по целия свят.

Във Франция проявите за противопоставяне на екстрадирането на Асандж и защита на свободата на пресата ще бъдат организирани от Комитета за подкрепа на Асанж и 37-те организации, които подписаха „Парижкия призив за Джулиан Асандж“, включително френските  филиали на МФЖ - Националния синдикат на новинарите CGT (SNJ-CGT ) и Националния синдикат на журналистите (SNJ). Журналисти, синдикалисти и лидери на асоциации ще се срещнат при Статуята на свободата в 15-ти район в Париж в 14:00 часа.

В Съединените щати Комитетът по защита на Асандж ще проведе митинг край Министерството на правосъдието във Вашингтон в 12:00 ч. местно време, призовавайки главния прокурор Мерик Гарланд да оттегли обвиненията срещу Асандж. В САШ ще бъдат организирни и други митинги.

В Австралия, родната страна на Асандж, са планирани няколко действия, включително формирането на човешка верига, започваща от Princes Bridge, Southbank, в Мелбърн в 11 сутринта.

Още над двадесет прояви ще се проведат по целия свят, за да се иска освобождаването на Асанж, - от човешка верига около парламента в Уелингтън, Нова Зеландия, до шествие, което ще премине от посолството на Обединеното кралство до посолството на САЩ в Мексико.

МФЖ е сериозно обезпокоена от въздействието на продължаващото задържане на Асанж върху свободата на медиите и правата на всички журналисти по света. Федерацията стартира глобална кампания, призоваваща правителството на САЩ да оттегли всички обвинения срещу него и моли всички медийни синдикати и организации за свобода на печата да настояват пред своите правителства да осигурят освобождаването на Асанж. Независимо от личните възгледи, екстрадирането му ще има смразяващ ефект, като всички журналисти и медийни работници ще бъдат изложени на риск.

Свързани:

Атина демонстрира заедно с Лондон на 8 октомври за свободата на Асандж

Дата: 05.10.2022

Свят