„Обикновен фашизъм”, издание 2014-а

30.07.2014 /19:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ се състоя прожекция на документалната лента на един от най-известните руски телевизионни журналисти-документалисти Андрей Караулов „Обикновен фашизъм”, посветен на събитията в Украйна през тази пролет.

„Много е тъжно, че през ХХІ в. говорим за такива страшни неща като тези, които се стават в Украйна, страна близо до България, каза преди прожекцията и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова. Филмът започна с обръщение към зрителите, направено от автора на филма Андрей Караулов, който помоли ако има деца и бременни жени пред екраните, да не гледат „Обикновен фашизъм”. „Дълги години съм бил журналист, но не съм бил свидетел на такива масови разстрели, които се извършват в Украйна – продължи своя монолог Караулов. – Ние, журналистите, отговаряме за всяка наша дума и в моя филм всичко е документирано с факти.”

Авторът умишлено е избрал аналогията със заглавието на култовия филм на Михаил Ром „Обикновен фашизъм”, защото и днес, за голямо съжаление, се появяват идеите на чумата на ХХ век. В лентата на телевизионния журналист известни историци, депутати от Радата, участници в събитията разказват за жестокостта, която се е събудила в душите на много украинци, за жертвите и безследно изчезналите.

За това как застават брат срещу брата в една жестока битка на живот и смърт. 78-годишният пенсионер от Мариупол Игор Лютиков споделя с огромна мъка за многото избити и ранени по време на сраженията в града и в Славянск през април.

За жестокостите в Одеса пред камерата говори журналистката от морския град Татяна Иванова, която едва оцелява в кървавия ад в Дома на профсъюзите. Тя никога няма да забрави как атакувалите сградата бандеровци са изхвърляли през прозорците невинни жени и старци.

За безследно изчезнали, ранени и убити невинни демонстранти от движението „Киев – чист град” говори един от неговите членове. Той сподели, че в сблъсъците между тях и майдановците и от двете страни е имало много жертви. А докторът на техническите науки Сергей Филатов определя случилото се в Одеса като безумие.
 

Използвайки документални аналогии от сражения в Украйна с фашистките войски на Хитлер по време на Великата отечествена война и събитията по-късно по времето на Хрушчов, Андрей Караулов подчертава в лентата си, че няма нищо по-страшно от това да се избиват невинни хора. Той припомня как през 2011 г. големият поет Евгений Евтушенко по време на гостуването си в Киев рецитира стихове срещу фашистките злодеяния, които му костват днес да не е желан в Украйна. Почти всички участници в документалния филм „Обикновен фашизъм” предупреждават, че бандеровци все повече увеличават своя брой, а това е потенциална опасност за страната и води до възраждане на фашистката идеология.
 

Филмът на тв журналиста Андрей Караулов предизвика голям шум по време на неговата презентация на 19 юни в пресцентъра на в. „Аргументы и факты”, където присъстват и много представители на западните медии. Над един милион са зрителите, които са видели лентата „Обикновен фашизъм”.

Самият Караулов е от журналистите, които предизвикват смесени чувства сред политици, зрители и колеги. Това обаче не му пречи да има висок рейтинг и неговите предавания, като „Руският век”, „Моментът на истината” и „Руските хора” да се сред най-гледаните.

Той е и автор на четирисерийната лента „Неизвестният Путин”. Освен в телевизията, Андрей Караулов се труди в авторитетни издания като „Огоньок”, „Независимая газета”, „Родина”, „Наше наследие”. Автор е и на много книги за театъра и политиката. Носител на и на престижната награда Тефи. По време на излъчването на филма в СБЖ бе обявено че от българска страна му е присъден диплом на Източния европейския образователен център за съучастие с авторския си филм „Обикновен фашизъм” в проекта „Светът без грим” на фондация Help the needy и колежа Източен европейски образователен център.

След излъчването на филма бе представено и допълненото издание на „Бялата книга”, издание на МВнР на Руската федерация, в която са събрани факти за нарушаване правата на човека и принципа на върховенството на правото в Украйна, обхващаща периода от април до средата на юни. В специална глава „Ограничаването на свободата на медиите и работата на журналистите” хронологично са проследени всички действия спрямо руски и чуждестранни журналисти, чиято работа на територията на Украйна да отразяват събитията е била възпрепятствана. Проследяват се ограничаването на достъпа на представители на медии до украинската територия, техни арести и убийства.

Снимки: Иван Василев

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки