„Обикновен фашизъм”, издание 2014-а

30.07.2014 /19:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В салон „Журналист” в СБЖ се състоя прожекция на документалната лента на един от най-известните руски телевизионни журналисти-документалисти Андрей Караулов „Обикновен фашизъм”, посветен на събитията в Украйна през тази пролет.

„Много е тъжно, че през ХХІ в. говорим за такива страшни неща като тези, които се стават в Украйна, страна близо до България, каза преди прожекцията и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова. Филмът започна с обръщение към зрителите, направено от автора на филма Андрей Караулов, който помоли ако има деца и бременни жени пред екраните, да не гледат „Обикновен фашизъм”. „Дълги години съм бил журналист, но не съм бил свидетел на такива масови разстрели, които се извършват в Украйна – продължи своя монолог Караулов. – Ние, журналистите, отговаряме за всяка наша дума и в моя филм всичко е документирано с факти.”

Авторът умишлено е избрал аналогията със заглавието на култовия филм на Михаил Ром „Обикновен фашизъм”, защото и днес, за голямо съжаление, се появяват идеите на чумата на ХХ век. В лентата на телевизионния журналист известни историци, депутати от Радата, участници в събитията разказват за жестокостта, която се е събудила в душите на много украинци, за жертвите и безследно изчезналите.

За това как застават брат срещу брата в една жестока битка на живот и смърт. 78-годишният пенсионер от Мариупол Игор Лютиков споделя с огромна мъка за многото избити и ранени по време на сраженията в града и в Славянск през април.

За жестокостите в Одеса пред камерата говори журналистката от морския град Татяна Иванова, която едва оцелява в кървавия ад в Дома на профсъюзите. Тя никога няма да забрави как атакувалите сградата бандеровци са изхвърляли през прозорците невинни жени и старци.

За безследно изчезнали, ранени и убити невинни демонстранти от движението „Киев – чист град” говори един от неговите членове. Той сподели, че в сблъсъците между тях и майдановците и от двете страни е имало много жертви. А докторът на техническите науки Сергей Филатов определя случилото се в Одеса като безумие.
 

Използвайки документални аналогии от сражения в Украйна с фашистките войски на Хитлер по време на Великата отечествена война и събитията по-късно по времето на Хрушчов, Андрей Караулов подчертава в лентата си, че няма нищо по-страшно от това да се избиват невинни хора. Той припомня как през 2011 г. големият поет Евгений Евтушенко по време на гостуването си в Киев рецитира стихове срещу фашистките злодеяния, които му костват днес да не е желан в Украйна. Почти всички участници в документалния филм „Обикновен фашизъм” предупреждават, че бандеровци все повече увеличават своя брой, а това е потенциална опасност за страната и води до възраждане на фашистката идеология.
 

Филмът на тв журналиста Андрей Караулов предизвика голям шум по време на неговата презентация на 19 юни в пресцентъра на в. „Аргументы и факты”, където присъстват и много представители на западните медии. Над един милион са зрителите, които са видели лентата „Обикновен фашизъм”.

Самият Караулов е от журналистите, които предизвикват смесени чувства сред политици, зрители и колеги. Това обаче не му пречи да има висок рейтинг и неговите предавания, като „Руският век”, „Моментът на истината” и „Руските хора” да се сред най-гледаните.

Той е и автор на четирисерийната лента „Неизвестният Путин”. Освен в телевизията, Андрей Караулов се труди в авторитетни издания като „Огоньок”, „Независимая газета”, „Родина”, „Наше наследие”. Автор е и на много книги за театъра и политиката. Носител на и на престижната награда Тефи. По време на излъчването на филма в СБЖ бе обявено че от българска страна му е присъден диплом на Източния европейския образователен център за съучастие с авторския си филм „Обикновен фашизъм” в проекта „Светът без грим” на фондация Help the needy и колежа Източен европейски образователен център.

След излъчването на филма бе представено и допълненото издание на „Бялата книга”, издание на МВнР на Руската федерация, в която са събрани факти за нарушаване правата на човека и принципа на върховенството на правото в Украйна, обхващаща периода от април до средата на юни. В специална глава „Ограничаването на свободата на медиите и работата на журналистите” хронологично са проследени всички действия спрямо руски и чуждестранни журналисти, чиято работа на територията на Украйна да отразяват събитията е била възпрепятствана. Проследяват се ограничаването на достъпа на представители на медии до украинската територия, техни арести и убийства.

Снимки: Иван Василев

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки