Президентът Румен Радев: СБЖ продължава да е стожер на професионалните стандарти

  • 15.05.2024
  • СБЖ
Президентът Румен Радев отправя поздравления за юбилеите на българската журналистика

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж е организираният от СБЖ днес, на 15 май, от 18.00 ч., в Сатиричния театър, тържествен концерт по повод 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнинта от създаването на организирано журналистическо движение в България, изпрати специално поздравително писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

В писмото на президента Румен Радев се казва:

Уважаема госпожо Тодорова,

Скъпи български журналисти,

Приемете моите най-искрени поздравления по повод отбелязването на 180-годишнината на периодичния печат в България и 130 години от началото на организираното журналистическо движение у нас. Двете значими годишнини са повод да си припомним за богатата история на българската журналистика, са силата на думите и за голямата отговорност на хората, призвани да боравят с тях.

В днешния наситен с информация свят, в който традиционните медии и социалните мрежи си съперничат за нейното разпространение, основаната на професионални стандарти журналистика остава гарант за обективното ѝ отразяване, за защитата на обществения интерес, плурализма и демокрацията. Еволюцията на медийните платформи, рекламните пазари и корпоративните зависимости не отменя моралните устои на журналистиката, която все така е призвана да се бори за истината, да информира почтено, да просвещава, изгражда и допринася за формирането и рзвитието на критично мислещо и активно гражданско общество.

Не по-малко важна е ролята на медиите за съхраняването и предаването през поколенията на нашата история, на националните ни традиции и обичаи, за развитието на българската култура и популяризирането на научните ни достижения. Защитата на моралните устои на обществото изисква не само изобличаване на негативните явления, но и открояване на позитивните примери, които са от ключово значение за бъдещето на страната ни.

С интензивната си дейност Съюзът на българските журналисти продължава да е стожер на професионалните стандарти и фактор за утвърждването им в журналистиката. В критични моменти през изминалите години именно позициите на СБЖ в защита на български журналисти и срещу погазването на журналистическата етика показваха значимостта на единението на професионалната общност около ясни принципи. В условията на засилващо се влияние на користни корпоративни и политически интереси в медиите, нараства и отговорността на българските журналисти за отстояване на стандартите и принципите в журналистиката, без които нейното бъдеще е немислимо. Само професионалната общност на българските журналисти, сплотена около солидна морална основа, за която водещ е общественият интерес, може да бъде надеждна преграда срещу опитите за подчиняване на медиите, отклоняване от професионалните стандарти, налагането на цензура и автоцензура.

Затова пожелавам на Съюза на българските журналисти, както и на всеки български журналист, да продължите да бъдете борци за истината. На всички вас желая здраве, сили и вдъхновение за достойно изпълнение на високоотговорната ви мисия в обществото!

Честит празник!

15 май 2024 г.

 

Румен Радев

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

Акценти и позиции