Доминик Прадалие, МФЖ: Честит юбилей, братя и сестри, честит юбилей на българските журналисти!

  • 15.05.2024
  • СБЖ
Председателката на МФЖ Доминик Прадалие с вдигнат юмрук до Стела Асанж, съпругата на Джулиан Асанж, по време на голям протест в Лондон в негова защита на 8 октомври 2022 г.

В СБЖ бе получено видеопоздравление от председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Пардалие по повод 130-годишнната на организираното журналистическо движение в България и 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат. Поздравлението ще бъде излъчено на тържествения концерт, посветен на двата юбилея, който СБЖ организира днес, 15 май, от 18.00 ч., в Сатиричния театър в София.

Доминик Прадалие бе избрана за председателка на МФЖ на 2 юни 2022 г. МФЖ, чийто колективен член е СБЖ, е най-голямата представителна журналистическа организация в света, обединяваща около 600 000 журналисти от 150 държави чрез колективното членство на техните национални организации.

Преди да оглави МФЖ, Доминик Прадалие дълги години развива активна дейност в Националния синдикат на журналистите във Франция, като е била и негов генерален секретар. В професионалната си кариера преминава през всички стъпала – от стажантска и репортерска работа до ръководни позиции – в обществените френски радио и телевизия.

Начело на МФЖ Доминик Прадалие разгръща и укрепва открай време характерната  дейност на федерацията в защита на правата на журналистите и на свободата на словото навсякъде по света. Двете текущи и в момента най-мащабни кампании на МФЖ са за солидарност с палестинските журналисти в Газа и за освобождаване на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж, в които и СБЖ се включи активно.

Във видеопоздравлението си, което ще бъде излъчено на юбилейния концерт на СБЖ тази вечер, председателката на МФЖ Доминик Прадалие казва:

Честит юбилей, скъпи братя и сестри, честит юбилей на българските журналисти!

Днес, както и преди 130 години, вие продължавате битката за свободата на словото. Ние знаем за вашите трудности във всекидневната ви работа, знаем, че официалните власти не ви помагат.

Но в деня на вашия празник ви изпращаме солидарността на над шестстотин хиляди журналисти от цял свят, които имам честта да представлявам, като председател на МФЖ.

Госпожо председател*, моля предайте на всички колеги моите най-сърдечни пожелания за юбилея!

.............................................

*Обръщението е към председтелката на СБЖ Снежна Тодорова (б.р.)

 

Акценти и позиции