Начало
 
 

Когато неспирното дърдорене „покрива” събитието

02.05.2015 /21:22 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В събота цялата ни страна отбеляза едно от най-важните събития в нашата история – 1150 години от покръстването, от влизането на българина във вярата Христова.

С нетърпение очаквах директното предаване на БНТ от Голямата базилика в Плиска, защото предаванията на телевизията майка, посветени на религиозната тематика, са единствените може би, които се опитват да поддържат у нас вярата и надеждата, че трябва да намерим пътя към храма, защото така ще сме по-силни духом. Мислех си, че като ще се предава Божествената света литургия, водена от патриарха, на която гостуват представители на висшия клир на много чуждестранни конфесии, само дискретно зад кадър ще върви коментар за това, какво се случва, но не би… БНТ ни изненада с две в едно – Горан Благоев и неговото предаване „Вяра и общество” и за фон - случващото се в Плиска. Както винаги негови гости бяха обичайните заподозрени, които неведнъж са му гостували и които заедно с водещия като че ли имаха задачата да заглушат патриарха. Може и да греша, но си мисля, че точно такъв сценарий за излъчването на този толкова голям празник на българската вяра, който да гледат в домовете си онези, които не са могли да отидат в Плиска, е повече от скандален кич. Нима Горан Благоев, който наистина е корифеят в гилдията ни по проблемите на православието и другите религиозни конфесии, не успя да вдене, че това принизява празника, или може би това е целта(?) Толкова ли е закъсал с рейтинга, че тържествената служба от Плиска да бъде едва ли не фон на неговото дърдорене в студиото?

Тук ми се ще да припомня, че водещият на „Вяра и общество” си пада бъбривец, което неведнъж е доказвал от екрана по време на директно излъчване на различни събития, на които е коментатор. Случвало се е той напоително да разказва на зрителите различни епизоди от историята или религията, като по този начин да не даде възможност на зрителите да станат съпричастни към службите, които се излъчват? Спомням си дори как преди две години на 3 март в момента, когато дадоха минута мълчание за загиналите в Освободителната война и всички на площада пред парламента коленичиха и замлъкнаха, Горан продължи да разказва… какви са маршовете на нашата войска.

Но да се върнем на тържествата за годишнината от покръстването на българите. Всичко, което беше изговорено в студиото му, можеше да бъде излъчено в друг ден, защото 1150 г. христова вяра не се чества само един ден?! Нима Горан Благоев не можеше да подготви предаване на същата тази тема и да покани същите тези персони в „История.бг”? Защо трябваше да се поднася на зрителите един компот?

Знам, че не откривам топлата вода, но къде са продуцентите на предаването да се ударят по главата и да се сетят, че по този начин се смачква една хубава идея, която много зрители на БНТ очакваха с нетърпение.

Но нали знаете, че в Светото писание е написано: „По делата им ще ги познаете.”

Не по говоренето. Което при Горан често избива в неудържима логорея…!

Сподели в
 

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

Бившият генерален консул на Руската федерация във Варна и почетен гражданин на морската ни столица Анатолий Шчелкунов е известен не само като дипломат, но и като писател, чиито книги се ползват с голям интерес. Той е член на Съюза на писателите на Русия и на неправителствената организация Съюз на приятелите на България. Специално за сайта на СБЖ Анатолий Викторович сподели свои размисли относно българо-руските отношения в контекста на едно от последните събития, свързани с делото на равноапостолните братя Кирил и Методий - посветената на това дело изложба в РКИЦ, разбунила патриотичните духове у нас и зад пределите на страната ни.

07.06.2020/19:44

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки