Начало
 
 

Когато неспирното дърдорене „покрива” събитието

02.05.2015 /21:22 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В събота цялата ни страна отбеляза едно от най-важните събития в нашата история – 1150 години от покръстването, от влизането на българина във вярата Христова.

С нетърпение очаквах директното предаване на БНТ от Голямата базилика в Плиска, защото предаванията на телевизията майка, посветени на религиозната тематика, са единствените може би, които се опитват да поддържат у нас вярата и надеждата, че трябва да намерим пътя към храма, защото така ще сме по-силни духом. Мислех си, че като ще се предава Божествената света литургия, водена от патриарха, на която гостуват представители на висшия клир на много чуждестранни конфесии, само дискретно зад кадър ще върви коментар за това, какво се случва, но не би… БНТ ни изненада с две в едно – Горан Благоев и неговото предаване „Вяра и общество” и за фон - случващото се в Плиска. Както винаги негови гости бяха обичайните заподозрени, които неведнъж са му гостували и които заедно с водещия като че ли имаха задачата да заглушат патриарха. Може и да греша, но си мисля, че точно такъв сценарий за излъчването на този толкова голям празник на българската вяра, който да гледат в домовете си онези, които не са могли да отидат в Плиска, е повече от скандален кич. Нима Горан Благоев, който наистина е корифеят в гилдията ни по проблемите на православието и другите религиозни конфесии, не успя да вдене, че това принизява празника, или може би това е целта(?) Толкова ли е закъсал с рейтинга, че тържествената служба от Плиска да бъде едва ли не фон на неговото дърдорене в студиото?

Тук ми се ще да припомня, че водещият на „Вяра и общество” си пада бъбривец, което неведнъж е доказвал от екрана по време на директно излъчване на различни събития, на които е коментатор. Случвало се е той напоително да разказва на зрителите различни епизоди от историята или религията, като по този начин да не даде възможност на зрителите да станат съпричастни към службите, които се излъчват? Спомням си дори как преди две години на 3 март в момента, когато дадоха минута мълчание за загиналите в Освободителната война и всички на площада пред парламента коленичиха и замлъкнаха, Горан продължи да разказва… какви са маршовете на нашата войска.

Но да се върнем на тържествата за годишнината от покръстването на българите. Всичко, което беше изговорено в студиото му, можеше да бъде излъчено в друг ден, защото 1150 г. христова вяра не се чества само един ден?! Нима Горан Благоев не можеше да подготви предаване на същата тази тема и да покани същите тези персони в „История.бг”? Защо трябваше да се поднася на зрителите един компот?

Знам, че не откривам топлата вода, но къде са продуцентите на предаването да се ударят по главата и да се сетят, че по този начин се смачква една хубава идея, която много зрители на БНТ очакваха с нетърпение.

Но нали знаете, че в Светото писание е написано: „По делата им ще ги познаете.”

Не по говоренето. Което при Горан често избива в неудържима логорея…!

Сподели в
 

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020/07:38

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019/12:57

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 115 гости

Бързи връзки