Начало
 
 

На тържествена церемония СБЖ раздаде журналистическите награди

11.12.2014 /16:09 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Навечерието на Коледа и Нова година е време не само за равносметки, но и за награди. СБЖ също връчи своите годишни отличия, като тази година поводът беше 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Салон „Журналист” се оказа тесен да побере представителите на медиите от София и провинцията, а домакини на празника бяха и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова и шефът на комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ и член на Управителния съвет на съюза Любомир Пеевски, който освен главния двигател на събитието беше и водещ на церемонията.

Известен с елегантния си изказ, Любомир Пеевски се обърна към присъстващите, поздравявайки ги със сърдечното: „Добър ден, хубави дами и любопитни господа!”, което силно напомни на градския софийски дух, който може би нищо не е в състояние да затрие през годините. Той припомни, че тази година е специална за българската журналистика, защото е юбилейна и преминава под знака на двете кръгли годишнини.

Пеевски не пропусна да отбележи, че българските журналисти винаги са били съпричастни към случващото се у нас и са били радетели за българската духовност и църква. „Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга.

Още преди Освобождението една трета от българските вестници и списания са излизали в Истанбул и са взели участие в борбата за църковна независимост” – каза той и по този повод СБЖ награждава с почетна грамота и плакет Светия синод, а почетна грамота и висшето отличие на съюза „Златно перо” се дава на патриарха на България и Софийски митрополит Неофит. Но не само духовният клир бе отличен със специални отличия по повод празника.

„Златното перо” и почетна грамота бяха присъдени и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която беше патрон на тържествата по повод юбилея на журналистиката у нас. Г-жа Бокова е и член на СБЖ и вероятно затова беше така съпричастна към събитията и отправи топли слова по адрес на българските журналисти. А общинските съвети на Нова Загора, Враца и Разград също бяха отличени за това, че не останаха безразлични към юбилея и се включиха активно в неговото отбелязване.

За разлика от миналата година, когато не беше присъдена голямата награда за цялостен принос към българската журналистика „Йосиф Хербст”, то сега тя намери своя собственик и това е острото и талантливо перо на Велислава Дърева, която според Снежана Тодорова не се нуждае от представяне, защото е от малцината, отдали живота си на журналистиката и държаща на своето достойнство. Велислава е човек, който не би направил компромиси, за да създаде коалиция дори със самата себе си – каза Тодорова.

Тя не пропусна също да отбележи, че топ журналистката е била сред най-активните по време на честванията на юбилея. Самата Дърева пък видимо развълнувана сподели, че Йосиф Хербст е този, който я е направил журналист и припомни една лична история с млада своя колежка, която, виждайки снимката на големия български журналист на бюрото на Велислава, я попитала кой е този готин пич, а когато чула отговора, пренебрежително отсякла да не я занимава с глупости.

„За мен това е една метафора за днешната българска журналистика – приключи Велислава своето благодарствено слово, - която замени истината с интригата.” Тя не пропусна да спомене и още двама души, извисили се сред пишещите, без които също не би била журналист и това са Стефан Продев и проф. Филип Панайотов. Доайенът на българската журналистика и учител на много журналисти проф. Филип Панайотов също получи почетен плакет. Според него извън залата, където се намираме, се слушат какви ли не ругатни по адрес на българската журналистика, но тя няма да бъде черна дупка, защото има достойни колеги, а и не бива да страдаме от комплекси.

Мнозина от наградените приемаха отличията си с особено вълнение, защото това е признание от колега за колега, което много рядко се среща в този толкова напрегнат живот. За своите репортажи от горещите точки на света бе отличена и фурията на bTV Десислава Ризова, а БНТ бе сред електронните медии, обрали награди в няколко категории. По повод 55-годишния юбилей на националната медия тя бе отличена с почетна грамота и плакет, а шефката й Вяра Анкова освен грамота получи и почетната значка „Златно перо”.

„Огромна чест е за мен да получа тази награда – каза Вяра Анкова. – Но тя не е за лични качества, а за Българска телевизия и за професионалната почтеност, която отстояват хората, работещи там. Радвам се, че превърнахте журналистиката не в професия, а в кауза.” И с това обаче отличията за БНТ не свършват, защото едно от най-гледаните предавания, „История.BG”, също не си тръгна с празни ръце, получавайки плакет и грамота.

И още електронни медии бяха сред късметлиите да бъдат отличени тази година за свои предавания, които наистина са кауза. Голямо оживление настъпи, когато бе обявено, че в категорията кореспонденти в страната, предизвикали, както добави Любо Пеевски  национален взрив, отличие отиде в ръцете на екипа от „Господари на ефира”. От името на екипа Густо ми е Велков отвърна, че тази награда е най-престижната за господарите и кореспондентите на предаването, но най-голямото отличие за тях било доверието на хората.

Сред наградените бяха и членът на УС на СБЖ Георги Калагларски за книгата му „Черноморски медии”, за който е силно усещането, когато колеги забележат труда на журналист.

„За нас, хората от БТА, тази награда е ценна и е за всички бетеанци, защото работата ни е екипна – каза главният редактор на отдел „Анализи и коментари” в БТА Аглиада Маринова, която получи наградата в раздел „Информационни агенции”.

Много бяха отличените и от страната, което показва, че качествена журналистика се прави не само на жълтите павета, а и провинцията. Сред тях са Лора Стаматис – репортер от bTV, Пламен Асенов - БНР Радио Пловдив, и още други, които могат да се видят в списъка по-долу.           

И тъй като по правило СБЖ не връчва награди на свои издания, този път, по повод юбилея бе отличен сайтът на съюза с почетна грамота и „Златно перо”, неговият главен редактор Петя Колева получи и почетен плакет. Като благодари за отличието, тя подчерта, че сайтът е свободна, отворена територия за българската журналистика и всички са добре дошли със свои материали на него.

Тя не пропусна да отбележи, че екипът, който се труди новините да стигнат до всички, не е голям, но професионален и работещ предано и с любов, а най-вече системните администратори са тези, които винаги са готови да се притекат в труден момент, да осъществят нова идея, спешно да спретнат някой и друг банер, или фейсбук страница... Затова и Павлин Манов, също беше награден.

В юбилейната година не бяха забравени и предишни председатели на СБЖ, които са дали твърде много от себе си за съюза. Посмъртно отличия получиха Стефан Продев, Веселин Йосифов, Боян Трайков и проф. Владимир Топенчаров.

Ето и наградените колеги, които си заслужават да чуят по едно честито:    


ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ


СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И „ЗЛАТНО ПЕРО”


ПАТРИАРХ НЕОФИТ
 
ИРИНА БОКОВА, Генерален директор на ЮНЕСКО

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

Общинските съвети – Нова Загора, Враца, Разград

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

Българската редакция на Радио Китай за чужбина

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ

БНТ - по повод 55 години от създаването й

ГРАМОТА И ПОЧЕТНА ЗНАЧКА „ЗЛАТНОТО ПЕРО”
 

ВЯРА АНКОВА

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ 2013-2014 г

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА НАГРАДАТА "ЙОСИФ ХЕРБСТ

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: РАДИО

ПЛАМЕН АСЕНОВ , БНР, РАДИО ПЛОВДИВ
за рубриката” Великите европейци”

Плакет на СБЖ

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ : ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЕСИСЛАВА РИЗОВА - bTV

Грамота и почетна значка„Златното перо”

предаването ИСТОРИЯ.BG – БНТ

Плакет на СБЖ

предаването НИЧИЯ ЗЕМЯ -Нова телевизия Плакет на СБЖ

ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ

ОТДЕЛ „АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ” БТА
С Главен редактор АГЛИАДА МАРИНОВА
Плакет на СБЖ

ПЕЧАТ

ГАЛЯ ГОРАНОВА , в.”Сега”
Грамота и почетна значка „Златното перо”

ХРИСТО КОМАРНИЦКИ , в „Сега”
Грамота и почетна значка „Златното перо”

ФОТОЖУРНАЛИСТИКА И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН

ИВАН СТОИМЕНОВ
Грамота и почетна значка „Златното перо”

МАРИ КЪНАЛЯН
Плакет на СБЖ

КНИГА
ГЕОРГИ КАЛАГЛАРСКИ
за книгата ”Черноморските медии”
Плакет на СБЖ

КАЛИНА ЛУКОВА
за книгата „Литература и медии”
Плакет на СБЖ
 
ПЕНЧО КОВАЧЕВ
за книгите „Защо се самоубиват поетите”
и „Стихотворения „
Плакет на СБЖ

КОРЕСПОНДЕНТ НА ЦЕНТРАЛНА МЕДИА В СТРАНАТА

ЛОРА СТАМАТИС коресп.на bТВ в Бургас
Грамота и почетна значка „Златното перо”

„ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”  кореспонденти –Нова телевизия
Плакет на СБЖ

НАГРАДА ЗА РЕГИОНАЛНА МЕДИА

Радио ДОБРУДЖА , Добрич
Плакет на СБЖ

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ САЙТ

Сайта на СБЖ  - ПЕТЯ КОЛЕВА -ЦАКОВА - Главен редактор на сайта на СБЖ
Грамота и почетна значка „Златното перо”
Плакет на СБЖ


По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България

БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ

1. Розита Попова
За юбилейните списания на сп.”Черно и бяло”

2.Станислава Пекова
Гл.редактор на сп.”Черно и бяло”

3.Георги Найденов
Председател на журн.д-во „Европрес”-Пловдив

4.Розалина Евдокимова
Сайт на СБЖ

5.Петър Пъдев
Сайт на СБЖ

6.Иван Тодоров
Сайт на СБЖ

7.Александър Бозаков
Член на УС на СБЖ

8. Цанко М. Цанев –председател на журн.д-во в Нова Загора –

9.Тодор Попов –председател на журн.д-во в Самоков

10.Ангел Павлов – член на журн.д-во в Разград

11.Златка Димитрова –член на журн. дружество в Хасково

12.Евдокия Марангозова , председател на журн.д-во Враца

13.Юлиян Куюмджиев
Гл.редактор сп.”Музикални хоризонти”

14.Асен Милчев
Издателство „Безсмъртни мисли”

15.Павлин Манов - активен участник в създаването и системен администратор на сайта на СБЖ.

 

По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България
СБЖ награждава /посмъртно /


СТЕФАН ПРОДЕВ- председател на СБЖ през 1990-1991 г

ВЕСЕЛИН ЙОСИФОВ –председател на СБЖ през 1976-1986 г

БОЯН ТРАЙКОВ-председател на СБЖ през 1986-1989 г

ПРОФ.ВЛАДИМИР ТОПЕНЧАРОВ-председател на СБЖ през1955-1956 г

 

снимки: Иван Василев и СБЖ

Почетната значка на СБЖ „Златното перо”

Плакет на СБЖ

Снежана Тодорова и Любомир Пеевски

Велислава Дърева

Вяра Анкова

проф. Филип Панайотов

Десислава Ризова

Мари Къналян

Иван Стоименов

„Господарят на ефира” Густо ми е Велков

доц. Георги Калагларски

Пенчо Ковачев

Аглиада Маринова

Стефан Продев - внук

Иван Тодоров

Цанко М. Цанев

Розита Попова

Златка Михайлова

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки