Пореден фейк-нюз срещу СБЖ прави за смях и срам само съчинителите му

  • 26.04.2024
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

СБЖ от години е обект на клевети, лъжи и нападки от всички, на които пречи дейността на една истински независима и свободна творческо-синдиклна организация, отстояваща свободата на словото и правата на журналистите. Не сме изненадани и от поредния смехотворен фейк-нюз, разпространен днес от сайта OFFNews и обвързващ СБЖ със събитие, с което нашият Съюз няма нищо общо. В публикацията се правят и манипулативни внушения и обобщения за СБЖ.

Дописката на OFFNews обявява СБЖ „за домакин на семинар по актуални теми на дезинформационния фронт”, като забърква във фейк-коктейла си и някаква „магнетизирана вода”. Визира се събитие, обявено във Фейсбук от организатори, които нито имат нещо общо със СБЖ, нито дори споменават нашия Съюз. Но са посочили като място за провеждане на проявата си Клуб „Журналист”, разположен в сградата на СБЖ. Клубът често се ползва за събития и от външни лица по пряка договорка с управителя му. Към това обаче СБЖ като организация няма никакво отношение.

Вместо да спази задължителните за професионалната журналистика стандарти и да извърши тъй необходимата особено в днешната дезинформационна среда проверка на реалните факти, редакцията на OFFNews предлага на аудиторията пълната си с, меко казано, подвеждащи внушения дописка. И добавя за „поанта” следното особено смехотворно с оглед собствения си конфуз обобщение: „Вместо да се бори за правата на колегията и професионални стандарти, съюзът организира събития с меко казано съмнителна стойност и нулева полезност за медийната среда”.

Даже без особени факт-чекърски усилия, а само с елементарно надникване на сайта на СБЖ корифеите на професионалните стандарти от OFFNews можеха да се убедят, че СБЖ никъде не е обявявал събитието, „открито” от тях – просто защото няма нищо общо с такива прояви на външни организатори.

Но за сметка на това на най-челно място на сайта на СБЖ веднага може да се види анонс от 19 април т. г., с който Съюзът кани колегията да се включи в предстоящата на 29 април, понеделник, и организирана от самия СБЖ дискусия „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”. Това е нашето събитие, за което сме поканили вече доста авторитетни представители на журналистическата професия и на академичните среди.

Каним сега най-настоятелно и редакцията на OFFNews. Дано в пряк контакт с реалните факти екипът на този сайт съумее най-после да научи нещичко за доста широкия обхват дейности, които СБЖ разгръща от години, отстоявайки тъкмо медийната свобода, правата на журналистите и професионалните стандарти.

 

Снежана Тодорова,

председател на СБЖ

 

Акценти и позиции