Стела Асанж: Изходът на апелативното дело на Джулиан е въпрос на живот и смърт

  • 17.02.2024
  • reuters.com/abc.net.au
Стела Асанж по време на пресконференцията

Последният опит на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж да спре чрез апелативното дело на 20 и 21 февруари екстрадирането си от Великобритания в Съединените щати е въпрос на живот или смърт, заяви съпругата му Стела на пресконференция в Лондон на 15 февруари.

Екстрадицията на 52-годишния Асанж се изисква от американските власти въз основа на 18 обвинения, повдигнати от тях срещу него, припомня в информацията си Ройтерс. Те с заради оповестяването от "Уикилийкс" на огромни количества поверителни американски военни документи и дипломатически грами.

Съд във Великобритания одобри екстрадицията му през 2022 г. Адвокатите на Асанж ще се опитат да издействат отмяна на това решение на делото следващата седмица във Върховния съд на Лондон.

Говорейки на брифинг за медиите в четвъртък, Стела Асандж каза, че съпругът й няма да оцелее, ако бъде екстрадиран в САЩ. „Здравето му е подкопано, физически и психически“, каза тя. „Животът му е изложен на риск всеки ден, в който престоява в затвора. И ако бъде екстрадиран, ще умре.“

През януари 2021 г. предишна съдебна инстанция в Лондон постанови, че Асанж не трябва да бъде екстрадиран, тъй като психичното му здраве означава, че ще бъде изложен на риск от самоубийство, ако бъде държан в затвор с максимална сигурност. Върховният съд отмени това решение след обжалване от властите на САЩ, които дадоха поредица от уверения относно евентулно лечение на Асанж.

Стела Асанж посочи, че ще има и обжлване пред Европейския съд по правата на човека, ако опитът да се оспори екстрадирането на Джулин се провли на изслушването следващата седмица в Лондон.

Разкритията на "Уикилийкс" за първи път нашумяха през 2010 г., когато създадената от Асанж платформа публикува стотици хиляди секретни файлове и дипломатически грами. Голям отзвук получи и тиражирано видео с кадри как американски пилоти на хеликоптер убиват от въздуха цивилни и невъоръжени хора на земята в Ирак, сред тях и местни журналисти, работещи за Ройтерс.

Американските прокурори твърдят, че изтичането на информация е застрашило живота на техните агенти, но поддръжниците на Асанж са категорични, че той е станал жертва на разправа, защото е разкрил неправомерни действия на САЩ.

Асанж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон и остана там седем години, преди да бъде измъкнат и хвърлен в затвора през 2019 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция. Оттогава той е държан в затвора с максимална сигурност "Белмарш" в Лондон, докато се решава делото му за екстрадиция.

Попитана за двете им малки деца, Стела Асанж обясни, че те не знаят за водената съдебна битка около екстрадицията и посочи: „Джулиан и аз предпазвме децата от това“.

Междувременно австралийски медии съобщиха, че на 14 феврури парламентът в Австралия – родината на Асанж, е одобрил предложение, призоваващо Съединените щати и Обединеното кралство да прекратят преследването на основателя на "Уикилийкс" и да позволят завръщането му в неговото отечество.

Инициативата, представена от независимия депутат Андрю Уилки, получи 86 гласа "за" - включително този на премиера Антъни Албанезе, както и на лейбъристки, зелени и независими депутти, срещу 42 гласа "против".

"Днешното гласуване е най-голямата демонстрация досега, че лишаването от свобода на Асанж е несправедливо и демонстрира още веднъж широката подкрепа, която той получава в парламента. САЩ трябва да признаят тежестта на политическата подкрепа на Австралия и да се откажат от процеса за екстрадиция", заяви Уилки.

Той изтъкна, че почти не остава време за спасяване на Асанж и посочи: „Ако той бъде екстрадиран в САЩ, това би било пряка атака срещу свободата на медиите, тъй като би създало ужасяващ прецедент за всички журналисти, че те също рискуват да бъдат затворени, само защото си вършат работата“.

 

Свят