Божидар Божанов изпрати отговор на становището на СБЖ по законопроекта на ПП-ДБ

  • 15.02.2024
  • СБЖ
Божидар Божанов

Народният представител от "Да, България!" Божидар Божанов, смятан за автор на нашумелия тези дни законопроект на ПП-ДБ за изменение и допълнение към Закона за електронните съобщения, изпрати свое писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова в отговор на нейно изразено становище по повод дадения законопроект.

В становището си, публикувано на сайта на СБЖ на 13 февруари т. г. под заглавието "Оруеловският законопроект за „борба с дезинформацията” всъщност бори демокрацията и изисква отпор", Снежана Тодорова изразява широко споделени в колегията ни опасения, че предложението на ПП-ДБ е проводник на цензура, която да се прилага чрез упоменати в текста държавни органи. Също Снежана Тодорова изтъква, че проектът изисква наистина задълбочена и широка обществена дискусия. В нея ясно трябва да бъде чут гласът и на журналистическата гилдия, на професионални обединения като СБЖ, на медийни експерти, на юристи, на правозащитни организации, на цялото ни общество.

СБЖ е готов да стане и организатор на такъв дискусионен форум, в който да бъде изразен целият спектър от мнения и аргументи и по конкретния законопроект, и по постоянно присъстващата в политическата лексика тема за дезинформацията, за която дори не е изработена ясна и универсална формулировка, и по цялостното състояние на свободата на словото и правата на журналистите у нас.

Предлагаме тук пълния текст на писмото на народния представител Божидар Божанов до Снежана Тодорова:

Уважаема г-жо Тодорова,
 
Прочетох Вашето становище относно проекта за Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Със сигурност имаме съгласие, че такива промени трябва да се обсъждат широко - именно затова законопроектът първо е публикуван за обществено обсъждане на нашите сайтове, а не е директно внесен в деловодстовто на Народното събрание, както по-често се случва.
 
Искам да се обърна към Вас с молба да прегледате отново текстовете, като включите и юристи в процеса, тъй като нито едно от изказаните от Вас притеснения (които иначе са напълно валидни в общ план), не намира основа в предложените текстове.
 
На 1-во място, текстът на параграф 7 е вече съществуващият текст от Закона за хазарта - с неговото преместване в Закона за електронните съобщения единствено уреждаме реда за извършване на блокирането на интернет адреси - в случая на Закона за хазарта, при опериране на онлайн казина без издаден лиценз. 
 
Но със законопроекта не се предвижда право на никой държавен орган - нито на МЕУ, нито на КРС, нито на който и да било друг, да блокира съдържание, още по-малко новинарско такова. Разпоредбата за блокиране се отнася единствено за "предвидените в закон случаи", а предвиденото в законопроекта е блокиране само на рекламни мрежи при системни нарушения на Закона за електронната търговия - рекламните мрежи на са доставчици на медийни услуги и в тях не се споделят мнения и новини, а са просто платформи за разпространение на реклами. Втората хипотеза е действащата такава в Закона за хазарта.
 
Моля също така да обърнете внимание, че законопроектът не предвижда ДАНС да следи публикации в социалните мрежи. Правомощията на ДАНС са единствено да санцкионират социалните мрежи ако не предоставят отчет за дейността по идентифицирани на "тролски ферми" (групи от координирано-действащи неистински потребителски профили).
 
Нека да проведем едно разумно обсъждане на предложените текстове, оставяйки настрана политическите и геополитическите пристрастия и антипатии.
 
С уважание,
Божидар Божанов
 
 
България