Петър Волгин: Пеевски каза и Програмният съвет на БНР спря интервюто с посланик Митрофанова

  • 16.12.2023
  • Фейсбук
Петър Волгин

Водещият на съботното издание на предаването "Политически НЕкоректно" по програма "Хоризонт" на БНР Петър Волгин съобщи на своя профил във Фейсбук, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на анонсираното предварително интервю с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова за предаването.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?" - това написа Петър Волгин в своя Фейсбук.

Както и сайтът на СБЖ съобщи, разгласеният предварително анонс за излъчване днес в "Политически НЕкоректно" на записано интервю с посланика на Русия Елеонора Митрофанова първо предизвика гневна реакция на посолството на Украйна, а след това и остра позиция от ръководителя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който нарече интервюто "груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България". Пеевски също така заяви: "Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир."

Днес на свое заседание рано сутринта Програмният съвет на БНР с 16 гласа "за" и 2 "въздържал се" е постновил интервюто да бъде спряно.

Волгин започна встъпителния си коментар в днешното издание на "Политически НЕкоректно" със същата тема, оповестявйки именно това решение. Той разви също така темата за културата, способността или неспособността да се приема плурализма и множествеността на гледните точки, включвайки и казуса с варварството при нарязването на фигурите на Паметника на Съветската армия. "Забраняващите свободното говорене не могат да бъдат наречени културни," беше категоричен Волгин. "Няма демокрация там, където се забранява да мислиш различно," добави той.

Призоввайки да не се губи надежда дори и в най-драматични ситуации, Волгин прикани слушателите да чуят прозвучалата след това в ефир известна песен на руския бард Владимир Висоцки "Еще не вечер".

Веднага след това бе излъчен разговор на живо на Волгин с генералния директор на БНР Милен Митев по повод случая със забраненото интервю на Елеонора Митрофнова и като цяло за свободата на словото и за налагането на цензура. Беше обяснена спецификата в дейността на Програмния съвет на БНР, който е натоварен със спазване на стандартите и с регулациите в БНР. Според Митев решението на съвета е взето след изслушване на записа с интервюто и след преценка, че то не съответства на стандартите.

Волгин на свой ред разви тезата, че Програмният съвет е взел решението за спиране на интервюто под натиск от Пеевски. Журналистът разказа, че късно снощи около 22.30 ч. му се е обадила колежка от съвета, която го уведомила, че органът се събира по спешност в 8 часа сутринта днес, за да вземе решение по интервюто. Водещият на "Политически НЕкоректно" изрази убеденост, че за взетото решение спрямо интервюто е приложена цензура.

Той обясни, че интервюто с посланик Митрофанова е отдавна заявено, обсъдено и не е срещнало възражения по цялата верига в програмната схема на БНР, включително и в Програмния съвет. Освен това записът с интервюто е бил достъпен по тази верига още от вчера по обед. Никакви негативни реакции не е имало от вътрешните структури в БНР, докато не се е появила острата позиция на Делян Пеевски. Затова Волгин неколкократно наблегна, че според него решението за забрана на интервюто е наложено в късна доба в петък под натиска но Пеевски, заради което е и свикано по спешност и заседанието на Програмния съвет рано сутринта в събота.

Милен Митев изрази мненито си, че при такива ситуации винаги ще има доволни и недоволни от такове решение - част от хората ще го смятат за правилно, друга част ще го възприема като цензура. Генералният директор на БНР настоя, че Националното радио остава трибуна на медийната свобода, плурализма и демократичността. "БНР е една от медиите, в които свободата е голяма ценност, която защитаваме. В БНР има свобода на словото и предаването "Политически НЕкоректно" е едно от най-ярките доказателства за това," изтъкна Митев.

Волгин категорично се съгласи с това. Той увери, че и в сегашното издание на предаването е бил спазен принципъът на плурализма, като е имало и интервю с изразяващата алтернативна гледна точка Елена Поптодорова - но сега то също няма да бъде излъчено.

Също така Волгин обясни, че от неговия екип отдавна са отправили покана и към посланика на Украйна Олеся Илашчук да гостува за интервю в удобно за нея време, без да посочват в кое точно издание на предаването. Поканата не била отхвърлена, но от украинското посолство обяснили, че ще откликнат по-късно поради натоварения график на посланика. Волгин посочи, че в разпространеното вчера изявление на украинското посолство по повод интервюто на посланик Митрофанова фактите били представени невярно - излизало, че посланик Илашчук е била канена в същото предаване, което не отговаря на истината.

"Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война, в която всеки отказва да чуе мнението на другия. Това обостряне на обществения диалог до нищо добро не води", коментира още генералният директор на БНР. Митев сподели, че получава по няколко писма на ден, в които го обвиняват, че по радиото се води руска пропаганда или "че сме украинско национално радио", което по думите му "означава, че си вършим работата" - очевидно имайки предвид даването на гласност на различните гледни точки.

Предаването продължи с интервю с председателя на СЕМ Соня Момчилова, за което ще информираме по-късно.

 

 

 

 

България