Езиков чистник: Защо говорим и пишем превзето

04.12.2010 /15:51 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди повече от век и половина бащата на българското вестникарство Иван Богоров се обръща към читателите си така: „Здравейте, милички!” Трогателно и мило и днес. Без да е фамилиарно.

Подир него с огън в думите си пишат и Ботев и Захарий Стоянов, забравеният Димитър Найденов, създал „ПОГЛЕД”, Йосиф Хербст, Петър Увалиев...
 
И ако техният стил, гръм и ромол на словото не са по силите на почти никого днес, можем поне друго: да сме точни в изказа си.
 
Защото все още има няколко поколения, за които правилният български е този, който звучи по Българското национално радио и по националната телевизия, този език, на който биват списвани вестниците.
 
Затова – за начало: как се обръщаме един към друг?
 
Напоследък – странно.Нерядко най-вече по телевизионни програми се чува примерно: „Здравей, Петър!”. Чудя се какво ли трябваше да пее Богдана Карадочева, предавайки се на тая мода, в известната си песен „Иване, Иване...”
 
Или пък водещите се обръщат към репортер, изпратен да извести за някакво събитие, с – да речем: „Йордан,...” А и той след края на включването им отвръща по същия начин. Следвайки наложени от американските телевизии тертипи на разговор...
 
Които обаче са чужди за нашия език. Друг път прозвучава: „Благодаря, госпожа Събева!” А естественото е да се рече: „Здравей, Петре!”, „Йордане,...”, „Благодаря, госпожо Събева!”
 
Докато пиша, от радиото долита още една „новост”. За пореден път висш държавен сановник отвръща на поздрава на журналиста тъй: „Здравейте на всички слушатели!” А правилното е: „Здравейте /бъдете здрави/, всички слушатели!”
 
Тук няма за какво да виним американци или други чужденци. Виновни сме си сами. С равнодушното приемане и многократно повтаряне на недомислицата, което накрая довежда до налагането й, до създаването на мнение, че така трябва да се говори,  да се отговаря...
 
Просветените филолози ще кажат – става дума за звателния падеж. По-важен дори от точното теоретично обяснение обаче е усетът, придържането към утвърдените норми, бягането надалеч от чудоземните калъпи.
 
За да става така, необходимо е най-вече да се мисли. Преди да се говори. И да се пише.Инак непремисленото все ще води подире си и зле казаното, и лошо написаното. 
 

 

Сподели в
 

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки