Ухае на избори, мале-ле, да заредим хелий за балоните

25.11.2010 /12:10 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За изборите, балоните, цирка, властта и още...- в материала на колегата Йордан Георгиев от Силистра.

Отново ухае на избори, в най-крайния вариант „3 в 1”, което за някого може да бъде...(не)очаквано добра комбинация. ВЛАСТТА, като право и възможност за управление на поданиците на всяка страна, засега не се търкаля по паважа. И съответно не чака да се наведе да я вземе от прашасалата земя с размаха на славянски войвода поредният ЖУПАН, надянал току-що изтъканата му конопена риза,. За да се направи на поредния ГЛАВАТАР, чиято лелеяна мечта винаги е била да бъде водач на дружина. Друг е въпросът, дали има идея как да доведе народа до нова ХИПНОЗА, за да го вкара в изкуствено предизвикано сънно състояние или отново, благодарение на бездарието си, да го остави в ръцете на ИНСОМНИЯТА. Така ще продължи всенародното безразсъдно безсъние, продължаващо вече 20 години. Може и да го направи, ако е намерил страницата с точния етюд – рецепта в политическата ЧИТАНКА, своеобразния сборник с текстове за четене от ученици – лаици в обществените науки. В противен случай ще трябва да импровизира с няколко подбрани ТРЕЛИ, взети назаем от птичите песнопения, за да докара на слушане думите с мелодична украса от повтарящи се съседни тонове, с които да омае народа. Резервният вариант е да ползва готова за експониране в публичното пространство лесно смилаема от слуха РУЛАДА, изградена от бърз виртуозен пасаж от хитова песен, подходящ за ритъм на марша към изборната урна. Където бюлетината трепери в очакване да получи заветния X, който ще изстреля в управата свежи кохорти от зажаднели за власт новопокръстени политици.

Дано поредната битка на политическия ринг бъде истинско ДЕРБИ, за да се получи състезание между елитни противници. Или поне да се превърне в зрелищен ДУЕЛ, който винаги е бил спор между двама души с уговорени предварително между тях строги правила: и двамата шпажират с оръжие от един и същи вид, и са поставени при равни начала, доколкото това е възможно. Защото на хората им писна от мачове на една врата и от безидейно разкарване на топката единствено в центъра на терена. Както и от скучни МОНОЛОЗИ, изсушени от продължителните речи на герои от архаични драматични произведения, споделящи в полутонове мислите си един на друг. Или говорещи специално на публиката, но само това, което тя иска да чуе, за да не напусне с възмущение залата за общоградски мероприятия. Обикновено, когато политикът се изяви като ДИНОЗАВЪР, запазил най-характерните черти на всяко праисторическо влечуго, тогава събеседникът му автоматично наостря дългите си уши на ЗАЕК, готов във всеки момент да се превърне във ВЪЛК – ЕДИНАК, за да се съхрани във времето и пространството. Тогава нещастният ФИКУС, като дежурно за всяка стая декоративно растение с широки и дебели листа, ще остане единствен безстрастен слушател и консуматор на ИДИОМИТЕ. Т.е. на буквално станалите непреведими за хората фрази, забъркани от евтини емоции в безвкусна словесна ПОПАРА, чието единствено място за трайно паркиране е бунището за СКРАП.

Отдавна по света политиката не е за КАЛФИ, тръгнали да се учат в движение на ЗАНАЯТ, тъй като е занимание за хора с поминък, доказали се в професията си, които от пръв поглед разпознават РАЗКОВНИЧЕТО, известно като магическото цвете, носещо успех и щастие. При това, предлагайки го на публиката с кадифения глас на ДИКТОР, комуто е достатъчно да изрече членоразделно само ДИФТОНГ от две съседни гласни, изговорени в една сричка, вместо да рецитира СКОРОПОГОВОРКА, трудно учленявана при бързото й произнасяне, все едно излизаща от РАКОВИНАТА на предварителния замисъл. Както е известно, понякога черупката от рак, подобно на човешката вяра, е толкова яка, че дори АБРАЗИВ не може лесно да я разбие, макар да е изработен от много твърд материал, подходящ за обработка на метали.

Какво е на практика властта: гладка затворена крива във вид на ЕЛИПСА, а може би е ЛАБИРИНТ, с други думи – наземна структура, през която може да се ходи от входа към центъра и обратно, за да се извършват в нея групови ритуали и медитация..., или СПИРАЛА във формата на изящен пръстен? За някои може да е и голямо удоволствие, защото само чрез нея достигат истинската НАСЛАДА от живота. За други вероятно е естествен КАПРИЗ, за да реализират най-лесно поредната си прищявка. За трети ще се окаже, че е ТРЕГЕР за сигурна опора на покрива на своето тщестлавие.

Де факто властта е стегнат, но гладък като шагренова кожа СТРУПЕЙ, прикриващ умело сухата рана на вечния стремеж към надмощие над хорските страсти, нужди и очаквания от живота. Него само ПРАВДАТА може да го разруши без проблеми, защото са еднояйчни близнаци със справедливостта. Когато и тя е безпомощна, на ход е ДИНАМИТЪТ, силното избухливо вещество, което никой не може да спре, дори и фитилът, мокър от сълзите на безсилните да променят съдбата си. Защото има силата на ЦИКЛОН, чийто ураган помита всичко живо пред себе си.

Какво значение имат в един момент АРГУМЕНТЪТ със своя неустоим довод; АТЕСТАТЪТ с безпристранната си преценка; СЪВЕТЪТ, зареден с напътстващо поучение и особено ГАРАНТЪТ, поръчал погрома? При това в страна, граничеща с ОРИЕНТА, на която малко неща са й чужди, характерни за митичната Азия. Мечтаният от всички ни РАЙ като градина, създадена от Бог, е все така далеко, а никой не е виждал АДА, като негов антипод, за да се убеди с очите си, че там изтърпяват вечното си наказание падналите ангели и душите на умрелите грешници. Както се казва, „Азия повече е културна концепция, обединяваща различни региони и хора, отколкото еднородно цяло”, опреличимо на нещо друго. Не стигат няколко български държави там, някъде край Памир, и една тук, на Балканите, защото духът на прабългарите все още не може да намери своя мир, и постоянно воюва със...себе си, вирейки гордо знамето си от косми на конска опашка.

Какво му трябва на човека, станал обект на ухажване в условия на избори? Дали му стига ненатрапчивото ухажване от страна на неназован по име ЮПИ, млад и амбициозен специалист, тръгнал да превзема света с нежния глас на ОКАРИНА, АРФА, КАВАЛ или ТЪПАН, без значение материалът на инструмента му глинен, дървен, струнен или кожен е, щом звучи завладяващо и разбиращо за околните? Не е ли по-важно неговият божествен АРОМАТ с приятния си благоуханен дъх да стига безпрепятствено до сетивата на всеки човек и да замества болезнената УПОЙКА, за да се получат най-сетне „избори без анестезия”? И още, важно е ПРОТУБЕРАНСИТЕ, като огромни огнени езици, излизащи от сърцето на слънцето, да плъзнат възторжени из предизборната равнина, за да достигнат до гората, населена от хорски надежди за по-добър живот. Чудесно би било да се спуснат от ТРИБУНА, най-високото място за произнасяне на речи. За всеки случай с дублиран плонж от АМВОНА, респекстиращата малка църковна площадка, откъдето се произнасят поучителни слова пред вярващите. При необходимост може да се ползва като за отскок от батут и високата черковна масичка за книги, наричана от отците – черноризци с поетичното определение АНАЛОЙ.

При това положение трябва да си безгръбначен КОРАЛ в морската бездна, или да си заплеснат в ОТСЕКА на изолирана част от кораб или подводница, за да си далеко от АНТЕННОТО устройство за излъчване и приемане на вълни, и така да порпуснеш „бала с маски”, в какъвто неповторим МАСКАРАД се превръща всяка предизборна кампания по нашите географски ширини. Участниците в нея раздават за „бог да прости” произведената от тях ДРОГА във вид на парцали от чужди мисли, за да прикъткат водачите на стадата, наричани още „таргет групи или целеви аудитории”. За тях едни от манипулаторите са подготвили специален превоз – например единични „ял”-ове и „каяци”, защото са обикновени и безшумни гребни лодки и плавателни съдове, разчитащи на човешката тяга. Те лесно заобикалят ШАМАНДУРИТЕ, измислени като устройства за маркировка във водни басейни. По-опитните играчи имат и други възможности: разполагат с далечни сватове на древните ГАЛЕРИ, военни кораби с весла и 2-3 триъгълни прави мачти. Други се кипрят в бързоходни ГЕМИИ, романтични малки кораби с платна, останали неподвластни на времето. Разполагащите с мощни СПОНСОРИ, дарители на едри лепти („малки дарове за благотворителни цели”), гарантират разходка и с повече от мощна лодка, какъвто е съвременният ЛАЙНЕР, най-модерният пътнически кораб, предназначен за превоз на хора от едно пристанище до друго по редовни морски трансконтинентални маршрути. Така хората от най-висшата КАСТА, подобно на всяка първенстваща обществена прослойка, ще имат шанса да избегнат смъртоносната ПРИМКА на славното прабългарско ласо АРКАН.

И така ще оживеят, за да станат непосредствени участници в забавлението, наречено ЦИРК, осигурено в изборния ден от пътуващата група от изпълнители – акробати, клоуни, фокусници, жонгльори и дресирани животни, дефилиращи върху кръгла пясъчна арена под купола на огромна палатка.

Разбира се, на финала тържествено излиза, възкачен на гребена на вълната, най-популярният в момента политик с тапия за гениален ДЕМАГОГ, за да изиграе ролята на МАГЬОСНИКА. Той с изкусно вълшебство скрива топката от погледа на зажаднелия за зрелища зрител, преситен от празни обещания, подхвърлени като ТАРХАНА. Всъщност, изсушено на дребно тесто, подобно на ПРОСФОРА, използвана обикновено при тайнството Евхаристия („Светото причастие, установено лично от Исус Христос по време на Тайната вечеря”), а част от нея раздавана на вярващите, нарязана на малки парчета – нафора. И после се качва на раменете на своя верен САТЕЛИТ, в който е припознал за момента бъдещия си партньор за обща консумация на властта, за да надене на главата си калпак от АСТРАГАН, произведен от ценната кожа на каракулски агнета, и да напусне с фалшиво достойнство полесражението. Спечелено с осанката на красивата водна птица ЛЕБЕД и с коварството на горската самодива ДРИАДА, единствена знаеща пътя до градината, засадена с цветята на блаженството. Където, подобно на волни пеперуди, свободно летят разноцветни БАЛОНИ. Глътка вечен хелий и те отлитат там, където спокойно пасат заблудените овчици, пардон, електоралните единици, очакващи ги с разширени от напрежение зеници, за да се заиграят тях, защото...са най-обичаните надуваеми, евтини и неразглобяеми детски играчки.

 

Сподели в
 

Радио Nova news отбелязва своя рожден ден на 22 септември. Радиото стартира на 22 септември 2016 г. като съвместен проект на най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България.

22.09.2019/09:07

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки