Начало
 
 

Публикации на колеги

Българските медии и българските журналисти не са и не могат да бъдат мерени и оценявани като хомогенна маса. На медийната сцена у нас има 3 ясно обособени групи, които се придържат към различни професионални стандарти.


Публикувана: 18.02.2014 | Автор: Петко Георгиев | Източник: Сега

„Голямото зло е, че стотици хиляди, ако не и милиони българи, живеят в един медиен свят от криви огледала”,каза в предаването „120 минути” журналистът Александър Андреев от „Дойче веле":


Публикувана: 17.02.2014 | Автор: Александър Андреев | Източник: btvnews.bg

Има сериали, които никога няма да забравим. Те са телевизионните продукции, които сме гледали милион пъти на малкия екран, но искаме отново и отново да се насладим на любимите си моменти и актьори там.


Публикувана: 17.02.2014 | Източник: Земя

Не, нямаме намерение да се занимаваме с мястото на турските телевизионни сериали в родните ТВ канали след фурора на "Перла" и "Листопад", а и след победоносното шествие у нас на неоосманистката сага "Великолепният век".


Публикувана: 17.02.2014 | Източник: Дума

Трудно се ориентираме в многообразието от телевизионни филмови образи. На помощ идват рекламните карета във вестниците. Богата е жанровата палитра: криминални екшъни, трилъри, филми на ужасите, екшън фантастика.


Публикувана: 16.02.2014 | Източник: Дума

От доклад на "Репортери без граници" стана ясно, че България е страната с най-малко медийна свобода в ЕС. За съжаление изводите на "Репортери без граници" за България не оставят особено място за коментаторски маневри.


Публикувана: 14.02.2014 | Източник: Дойче веле

Няма нужда някой телевизионен водещ да става политик "на живо", за да започнем да го наричаме бивш журналист. Как така бивш? А бил ли е настоящ? И защо някои бъркат журналистиката с маскарад?


Публикувана: 11.02.2014 | Източник: Дойче веле

Всеки един човек, който е завършил журналистика или просто работи в тази област, много добре знае златното правило в нашия бранш: „Добрата новина е лошата новина“.


Публикувана: 10.02.2014 | Автор: Диляна Кочева | Източник: Земя

Телефонът тревожно звъни. Аз съм пред гишето на "Топлофикация" и таман да питам защо декемврийската ми сметка е трицифрена... В тоя момент чувам леко пресипнал, плътен женски глас с английски акцент.


Публикувана: 09.02.2014 | Източник: Сега

Някога в сп. "Егоист" правех обществени експерименти, за да разкажа за срещите си с живота, свободата и падащата от небето демокрация. Почудата от битието, с гарнитура от морално и човешко падение и все по-рядко величие.


Публикувана: 08.02.2014 | Източник: Стандарт

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки