Колегата Хари Яръмов от Видин: БНТ прояви гъвкавост по 10 ноември

11.11.2009 /19:46 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Новината за свалянето на Тодор Живков от ръководния пост в БКП разбрах късно привечер на 10 ноември. Бяхме в напрежение с колегите от   „Работническо дело” и БНР, разказа от Видин за "Фокус" Хари Яръмов:

Чакахме да ни се обадят, каза Яръмов, дългогодишен кореспондент на БНТ от Видин. "На 10 ноември към 19 часа се обади главният редактор на отдел "Кореспонденти" Сабахатин Таксинов и ми поиска материали от Видин”. Обясних, че съм изпратил два репортажа и той ми каза, че му трябвали, за да подкрепи с картина избирането на Петър Младенов на мястото на Тодор Живков.

Така моите репортажи като картина бяха излъчени в централната новинарска емисия в 20 ч и допълниха новината за избирането на ръководния пост на Петър Младенов, който е бивш партиен ръководител от Видин, допълва Яръмов.

Хората бяха малко объркани в първите дни на промените, спомня си бившият кореспондент на БНТ. Той посочи, че когато са започнали митингите във Видин, БНТ е проявила много голяма гъвкавост.Телевизията е дала голяма свобода на кореспондентите си.

След като стана Павел Писарев за втори път генерален директор на БНТ, ни събра всички кореспонденти и ни каза, че оттук нататък ще бъдем много ухажвани и много хулени и трудно ще задоволим на всички партии изискванията.
Препоръча ни да снимаме всичко, а те ще преценяват какъв обем материал ще пускат, допълни журналистът.

Той си спомни още, че във Видин са гостували в първите месеци на промените д-р Желю Желев, Добри Джуров, Стефан Савов, Филип Димитров.

"Тогава се провеждаха митингите на площада, пред Спортната зала. Това бяха хубави времена от журналистическа гледна точка, интересни. Нямахме обаче необходимата видеотехника и материалите си ги пращах на касета по влака Видин-София",   допълва Яръмов.

Той посочи, че Павел Писарев е излязъл прав – едни са псували журналистите, други са ги хвалели.

"Малко ми е неудобно да кажа, но тогава на сините митинги имаше много комунисти и партийни секретари, които бяха в първите редици на демократите". "Тъй като градът е малък, на мен ми беше интересно – какво толкова тези хора са пострадали , та набързо станаха демократи", заяви бившият кореспондент на БНТ.

Според Яръмов еуфорията през тези дни е била много голяма, очакванията на хората – също, допълва видинското радио "Фокус".
 

Сподели в
 

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

Известният варненски общественик и журналист Неделчо Михайлов е починал на 56-годишна възраст.

22.09.2021/19:12

Навръх Деня на Независимостта на България - 22 септември - бе рожденият ден на напусналия ни през март т. г. непрежалим колега Иван Василев. Днес би навършил 89 години...

22.09.2021/18:24

В. "Сега" разказва за младите блогъри Рада и Момчил Боневи, свързвайки онова, което правят, и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов на 22 септември.

22.09.2021/08:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки