Европейските министри на културата обсъдиха бъдещето на медиите

19.05.2022 /09:01 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: БТА

Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските министри на културата и аудиовизията, проведено на 7 и 8 март в Анже, Франция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В рамките на двудневното събитие се проведоха дискусии за укрепването на европейския културен модел, посветени на следните теми: „Бъдещето на медиите в Европа и засилване на културното многообразие в Интернет“ и „Нови европейски предизвикателства за политиките по опазването и подсилването на наследството“. Министрите потвърдиха амбицията за предприемане на действия на европейско ниво за укрепване на европейските политики за подкрепа на бъдещето на медиите и разнообразието от онлайн културно съдържание, от една страна, и за насърчаване на наследството, от друга. Министрите обсъдиха своята визия за бъдещето на медиите в Европа и средствата за повишаване на културното многообразие онлайн, както и новите политически предизвикателства за опазване и популяризиране на културното наследство.

В изказването си по темата за „Бъдещето на медиите в Европа и засилване на културното многообразие в Интернет“, България подчерта важността на поставената тема за дискусия както за България, така и на европейско ниво, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Подкрепата на свободните и независими медии и зачитането на свободата на изразяване ще имат важно въздействие върху културното многообразие и демокрацията в новите реалности.

В настоящия контекст, характеризиран с редица предизвикателства, ролята на надеждните медии и качествената журналистика е по-важна от всякога, посочват от правителството. 

Държавите членки следва да осигурят условия за създаване на среда, която позволява на медиите да изпълняват мисията си да информират обществеността; осигурява безопасност на журналистите; поддържаща надеждни медии, с качествено съдържание, произведено според журналистическите стандарти, както и редакторска отговорност и жизнеспособен икономически модел, чрез който да се осигурява устойчиво финансиране. По линия на бъдещи законодателни намеси, вниманието би могло да се насочи върху подобряване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, засилването на управлението на публичните медии, включително и мерки за предотвратяване на политизирането на медиите и мерки, свързани с финансирането на медиите в подкрепа на плурализма и многообразието.

Изказването по темата за „Нови европейски предизвикателства за политиките по опазването и подсилването на наследството“ беше насочено към подкрепата за подсилването на инструментите за борба с трафика на културни ценности/стоки; засилването на сътрудничеството между всички заинтересовани страни както на европейско, така и на международни ниво; разширяването на прилагането на цифрови и иновативни технологии в полза на тези цели. Беше подчертано, че държавите-членки на ЕС и другите европейски държави трябва да работят в тясно сътрудничество за справяне с незаконния трафик и търговия с културни предмети, които са незаконно изнесени от техните страни на произход, както и за предотвратяване на действия, които могат да застрашат културното наследство. 

 

 

м.л.

Сподели в
 

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция блокира сайтовете на "Дойче веле" и на американското радио "Гласът на Америка", съобщи ДПА.

01.07.2022/11:17

Антонио де ла Крус, който е работил за вестник "Еспресо", често е разобличавал предполагаеми корупционни действия на политици в публикациите си в социалните мрежи. Той е 12-ият убит репортер в Мексико от началото на тази година.

01.07.2022/09:22

Известната германска журналистическа награда се поделя между репортера на сп. „Шпигел” Кристоф Ройтер и телевизия „Ост-Вест”.

01.07.2022/08:35

В Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад за състоянието на медиите в страната.

30.06.2022/18:55

Майката на двете деца на разобличителя от „Уикилийкс” Стела Морис, която се омъжи за него на 24 март т. г. в лондонския затвор „Белмарш”, разказа за състоянието му в интервю за подкаста „Базата”, воден от бившия испански вицепремиер и бивш лидер на партията „Подемос” Пабло Иглесиас в испанската медия „Публико”.

30.06.2022/13:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки