Начало
 
 

Аз съм Найден Вълчев, Наско!

19.04.2022 /20:09 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

Към подвизите на новия  министър „Аз съм Наско” ще отнесем непременно и новия случай.

Директорът на издателство „Захарий Стоянов”,  член-кореспондентът, писателят Иван  Гранитски потърси помощта на Министерството на културата за издаването на литературен сборник с лириката на поета Найден Вълчев във връзка с неговата предстояща 95-годишнина  през юни тази година .

Нормално е да бъде потърсена такава подкрепа от направлението „Помощ за книгата” към министерството. Нормално  е тя да се отнася за творец от ранга на Найден  Вълчев. Но не  е нормално да бъде отказана такава  помощ в размер на 2000 лева. Мотивите за отказа  на тези, от които зависи решението на подобна молба, са, че не  знаели, че има  и такъв поет в България. Те  не са чували за Найден  Вълчев...

Но те  вероятно не знаят и че издателството, което ще издаде подобна  книга, носи името на Захарий Стоянов  автор  на „Записки  по Българските  въстания”. Мжоже би според тях и такъв писател у нас няма? Починал много преди да са били  родени. А и бъдещият юбиляр Вълчев също е роден някъде в памтивка, още преди да са били родени и техните  родители...

Съюзът на българските писатели има член-столетник – Виктор Барух. А друг – Анжел Вагенщайн, ще навърши столетие през октомври тази година. Ако и  за тях някой поиска  подкрепа, може  би  ще получи подобен отказ... Нещо, което е твърде  типично за екипа на Министерството на културата и техния игрив лидер Атанас Атанасов, който с лека ръка не подписа веднага и оспори даже заповедите за новите театрални директори. С лека ръка също така освободи председателя на Съюза на писателите Боян Ангелов като член на фонд „Култура” и не включи нито един представител на творчески съюз в Управителния  съвет на Фонда.

Бих  добавил: „А аз съм Найден Вълчев, драги  Наско"... Ако не знаете друго, поне  сте  чували песента „Една българска роза”. Аз съм и автор на песента от филма „На всеки  километър” - „Нас не  ще ни  уплаши врага...”, нито онзи, който не знае имената на български  писатели...

И ще ви  запомним не  само  с гаври като тази с Владимир Димитров-Майстора, със селфито  от прозореца на министерството, но и с подобни фалове като гореописания.

  

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки