Начало
 
 

В Одеса е арестуван украинският журналист Юрий Ткачов

20.03.2022 /15:39 | Източник: focus.ua/Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юрий Ткачов

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов, задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна, остава в предварителния арест.

„Дойдоха за мен. Приятно ми беше да пообщуваме”. Така известнят украински журналист, живеещ в Одеса, Юрий Ткачов се сбогува набързо с читателите си, когато на 19 март служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) нахълтват в дома му, правят обиск и отвеждат Юрий, конфискувайки компютрите му и телефона му. За това съобщава украинското издание focus.ua, както и редица други медии.

Часове наред не се знае къде е Ткачов. Жена му Оксана няма връзка с него. Чак вечерта украинската правозащитничка Оксана Челишева съобщава, че по нейна информация при журналиста, който е в предварителния арест, е допуснат адвокат.

Роденият през 1983 г. Юрий Ткачов е завършил физика и икономика, главен редактор е на независимото онлайн издание „Таймер”, а също така води няколко Телеграм-канала. Една от последните му публикации е за наличието на мини в Черно море, застрашаващи корабоплаването.

Вкаран е в печално известния списък на „проруски” лица, изготвен от националистическата организация „Миротворец”, където срещу него са отправени обвинентия, че извършва „покушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Следилите публикациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.

Скоро след ареста му в Телеграм се появи съобщение от името на Юрий Ткачов, че е добре и предстои да открие нови канали в тази социална мрежа.

Веднага обаче последва опровержение от жена му и негови приятели, които увериха, че това и други съобщения от негово име са фалшиви, като припомниха, че компютрите и телефона му са в СБУ.

Това бе потвърдено и от правозащитничката Оксана Челишева, която пише в своя Фейсбук профил следното:

„Важно! Всички твърдения, че Юрий Ткачов е отворил нов канал в Телеграм след уж освобождаването си от СБУ са лъжа.  Успях да се свържа с жената на Юрий – Оксана. Тя каза, че Юрий е на разпит в СБУ, а тя няма възможност да влиза в интернет ресурсите на мъжа си, защото всички негови компютри са в ръцете на СБУ. Не пускат адвокат при Юрий. (По-късно е бил допуснат, както уточни самата Челишева – б. пр.). Окзана каза, че много им е неубходимо внимание към случя.

По думите ѝ, когато Юрий отворил вратата на квартирата, той не е оказал никаква съпротив. Въпреки това служителите на СБУ го издърпали на стълбището и го накарали да легне по очи. Поискали и Оксана да излезе от каратирата. Към нея не е било приложено насилие.

Оксана твърди, че през отворената входна врата на апартамента тя е видяла как един от сътрудниците на СБУ влязъл в банята и останал там няколко минути. И именно в банята след някокло минути СБУ „открива” граната и тротилова брикета, каза Оксана. След като онзи човек излязъл от банята, Юрий и Оксана били върнати обратно в апартамента, където започнал обиск. Накарали Юрий да се съблече. Позволили му да се облече, едва преди да го отведат. Оксана каза, че те молят за максимално внимание по случая с Юрий.”

Првозащитничката Челишева съобщава в своя Фейсбук и за други арести в Одеса, извършени на 19 март. Това става в навечерието на обявеното рано призори днес решение на президента Володимир Зеленски и на Съвета за национална сигурност на Украйна да бъдат забранени 11 опозиционни украински партии – всичките обвинени, че са проруски.

Става дума за следните партии: „Опозиционна платформа – За живота”, „Партята на Шарий”, „Наши”, „Опозиционен блок”, „Лява опозиция”, Съюз на левите сили”, „Държава”, „Прогресивна социалистическа паритя на Украйна”, „Социалистическа партия на Украйна”, партия „Социалисти”, „Блокът на Владимир Салдо”.

На министерството на правосъдитео е разпоредено незабавно „да предприеме по установения ред изчерпателни мерки за забрана на дейността на посочените партии”.

 

Сподели в
 

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

19.06.2022/20:31

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

09.06.2022/20:07

По повод 2 юни - 146-годишнината от гибелта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, публикуваме неговия фейлетон "O, tempora! O, mores!", излязъл за първи път в бр. 1 на в. „Будилник“ (1 май 1873 г.) като програмната статия на Ботевия сатиричен вестник.

02.06.2022/08:22

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки