„Жените в новините и спорта“ променя журналистиката в Индия

20.01.2022 /16:03 | Източник: aipsmedia.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Двудневна виртуална програма за обучение и съвети по журналистика за жени - спортни журналистки, от цяла Индия беше проведена от 17 до 18 януари 2022 г. Семинарът беше организиран от„Жените в новините и спорта“ (WINS) и се управлява от ABC International Development – с пълно финансиране от Министерството на външните работи и търговията на Австралия.

С новите медии, които бързо се превръщат в част от журналистиката по целия свят, WINS има за цел да даде възможност на спортните журналистки от печатни, телевизионни и дигитални медии да получат задълбочени познания за мобилната журналистика. Повод за срещата беше предстоящата Купа на Азия за жени на Азиатската футболна конфедерация (AFC), започваща от 20 януари 2022 г. в Индия, пише aipsmedia.com.

Спортната редакторка на NDTV Рика Рой беше ментор на двудневната сесия, на която се даваха съвети от зараждане на идеи за истории, снимане и редактиране на мобилни телефони до излъчване на спортни репортажи на различни платформи. Отговори получиха въпроси за женския спорт, бяха дадени примери как различни медии дават възможност за изява като журналистки, не само на жени играчи, но мястото им като администратори и при медийно отразяване, което има положително въздействие върху женския спорт не само в Австралия, но и по целия свят.

През втория ден на спортните журналистки беше разяснена необходимостта от написване на сценарий, предварителна продукция, заснемане, постпродукция и редактиране, включително гласове за спортни истории.

Гост беше индийската състезателка по боулинг Джулан Госвами. Джулан и нейният отбор се подготвят за Световната купа за жени, която ще се проведе в Нова Зеландия. С повече от 25 години професионален опит, Джулан говори как спортният пейзаж в Индия се е променил за няколко години за спортистките и как спортните медии могат да помогнат с положителни истории за спорта, за да насърчат жените да се занимават със спорт като кариера.

Общо 14 спортни журналистки от цяла Индия споделиха и обмениха идеи, както и опит по време на двудневната програма.

Инициативата „Жените в новините и спорта“ е програма за обучение и съвети, която предоставя на журналистки в от Азиатско-Тихоокеанския регион инструментите за изграждане на кариера в доминирания от мъжете свят на спортните медии. Тя се управлява от звеното за международно развитие на Австралийската телевизионна корпорация и се финансира от Министерството на външните работи и търговията на Австралия чрез програмата Team Up.

Сподели в
 

Коментар на сайта на Съюза на журналистите в Германия поставя въпроси около изявеното от канцлера Олаф Шолц нежелание за посещение в Украйна, ако ще е само заради обща снимка с президента Володимир Зеленски.

19.05.2022/12:05

Стана известно, че австралийските власти са наложили санкции на осем руски журналисти, както и на редица държавни служители и организации.

19.05.2022/10:38

Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските министри на културата и аудиовизията, проведено на 7 и 8 март в Анже, Франция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

19.05.2022/09:01

Йозеф Йофе, издател на германския вестник „Цайт“, напуска скоропостижно поста си преди изтичането на договора му догодина. Това е следствие на съмнителния му контакт с банка „Варбург“, пише Хендрик Цьорнер в сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de.

18.05.2022/13:49

От 18 до 21 май руското Министерство на отбраната организира "прес-обиколка", с която планира да покаже на световни медии, включително и български, разрушените райони на Мариупол. По този повод Украинското разузнаване „предупреждава за плановете на агресора“ да направи съучастници журналистите и „им напомня за наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница на Украйна“.

17.05.2022/22:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки