Топ пет на разследвания, свързани с технологии, за 2021 г.

19.01.2022 /19:14 | Автор : Кейтлин Томпсън | Източник: gijn.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Този подбор от най-завладяващите разследвания, свързани с технологиите за наблюдение от миналата година, е направен от журналисти в CodaStory, член на GIJN-нюзрум, НПО с нестопанска цел.

Подборът се е фокусирал върху „трайно, детайлнофокусирано, 360-градусово разказване на истории относно корените на глобални кризи", пише на сайта gijn.org.

Технологията за наблюдение прониква в нашите летища и гранични пунктове, нашите полицейски управления и дори нашите училища. Разследващите журналисти направиха всичко възможно през 2021 г. да направят пълен обзор – от дълбоко потапяне в тъмната страна на пандемичните технологии в техноутопията на Сингапур до задълбочен поглед върху това, как училищата харчат хиляди за ненадеждни „детектори за агресия“ в името на безопасността на учениците. Глобалните репортери държат „голямата техника“ отговорна за подхранването на авторитаризма в световен мащаб.

 

1. Проектът „Пегас“

Трудно е да не се оцени високо широкият обхват на шпионския софтуер „Пегас“. Инструментът, направен от израелската компания NSO Group, е открит на телефоните на десетки журналисти и активисти по целия свят.

„Пегас“ може да копира съобщения, да записва разговори и тайно да включва камерата или микрофона на телефона.

Международна група от редакции, известна като Pegasus Project, установи, че технологията е била използвана при успешното или опитно хакване на многобройни телефони, включително принадлежащи на разследващи журналисти в Азербайджан, Мексико и Индия.

Оттогава разкритията продължават да излизат. Сред набелязаните са журналисти и активисти от някои от страните с най-репресивните управления в света, включително девет активисти от Бахрейн, за които се смята, че са „придобили“ „Пегас“  през 2017 г., и фотожурналист в Унгария, който разследва луксозния начин на живот на богатите и могъщите в страната.

Последиците от международното разследване продължават. САЩ поставиха в черния списък NSO Group, а Върховният съд на Индия разпореди независимо разследване. Французите бяха първите, които потвърдиха констатациите на проекта „Пегас“ с разследване от независим правителствен орган, което в крайна сметка потвърди, че„Пегас“ е насочен към телефоните на френски журналисти.

 

2. Полицейското управление на Лос Анджелис продава камери AmazonRing

Ако някога сте подавали искане, свързано със Закона за свободата на информацията до полицейско управление за конкретен инструмент за наблюдение, ще знаете, че полицията получава много маркетингови имейли от технологични компании. Но това, което „Лос Анджелис Таймс“ разкрива, надхвърля „Здравейте, позволете ми да ви разкажа за нашия продукт!“.

Разследващият репортер Йохана Бхуиян разкрива поразителна връзка между полицаи от Лос Анджелис и представители на Ring, която произвежда камери за звънене на вратите и други технологии за домашно наблюдение.

Ring дава на служителите безплатни устройства или кодове за отстъпка, а служителите популяризират продукта сред обществеността. Имейлите показват, че Ring дарява камери за звънене на вратата, разигравани на плажно парти, организирано от полицейски участък в Западен Лос Анджелис. Ring дори помолва полицията да раздава промо кодове и флаери на влиятелни хора в общността.

Ring също е разчитала на полициятада насърчава хората да използват приложението Neighbours (англ. – съседи). Полицията е използвала платформата, за да получава достъп до кадри, без да се налага да получава заповед.

Малко след публикацията на „Лос Анжелис таймс“ полицейският департамент в града започва вътрешно разследване.

 

3. ShotSpotter е под обстрел

Според разследване на Асошиейтед прес (АП) технологията ShotSpotter за откриване и локализиране на изстрели, погрешно е пратила мъж в затвора за убийство, което не е извършил.

ShotSpotter е използвана в около 200 съдебни дела до момента, в който АП публикува разследването през август м.г. Но журналистите установяват, че това не винаги работи. ShotSpotter пропуска стрелба, която трябва да улови. Тя бърка шума от мотоциклети, извозване на боклук и дори църковни камбани с изстрели. Полицията във Фол Ривър, Масачузетс, казва на АП, че технологията работи по-малко от 50%.

Нещо повече, алгоритъмът на ShotSpotter не е отворен за контрол от никого извън компанията, защото е тяхна собственост. Така прокурори, съдии и съдебни заседатели взимат решения въз основа на тази технология, а не знаят дали е точна.

 

4. Clearview AI става глобален

Clearview AI, прословутото лицево разпознаване, има глобално приложение, според разследване на BuzzFeed News. Към февруари 2020 г. 88 правоприлагащи и свързани с правителството агенции в 24 държави използват технологията.

Федералната полиция на Бразилия използва Clearview между 501 и 1000 пъти. Същото прави и полицията в Куинсленд (Авл) и Националната агенция за престъпност в Обединеното кралство. В някои случаи, като в Търдър Бей (Кан), служителите на правоприлагащите органи са използвали технологията без знанието на своите началници.

След като разследването на BuzzFeed е публикувано през август, Clearview е глобен с 22,6 милиона долара от комисаря по поверителността на Обединеното кралство за нарушаване на Закона за защита на данните.

Това е второто революционно разследване на противоречивата компания от екипа на BuzzFeed през миналата година. През април журналистите съобщават, че разпознаването на лица от Clearview AI е тествано или използвано от повече от 1800 финансирани от данъкоплатците агенции в САЩ с малък или никакъв надзор или отчетност.

„Преди нашето разследване не е имало надзор - казва Райън Мак за разследването на неговия екип за използването на Clearview в САЩ. - Ако се налага да информираме полицейските началници, шерифите и правителствените ръководители, че техните служители или служби използват полицейски инструмент, това показва, че по същество няма надзор.“

 

5. Граничното наблюдение застрашава мигрантите

През 2021 г. се наблюдава тенденция на непрекъснато разширяване на наблюдението по границите.Старши репортер на CodaStoryЕрика Хелърщайн отива до границата между САЩ и Мексико и описва разнообразния подбор от технологии за наблюдение, които могат да водят до смъртоносни последици. Списъкът с инструменти е дълъг. Разпознаване на лица на граничните пунктове. Дронове и дирижабли наблюдават отгоре хора, пресичащи пустинята. Подземни сензори, които засичат движение. Инфрачервени камери, радарни сензори, мобилни кули за наблюдение. И всичко това принуждава мигрантите да поемат по още по-опасни маршрути.

„Тази технология ги убива - казва Сесар Ортигоса, издирващ мигранти, които са изчезнали, докато се опитват да преминат през пустинята. - Това ги тласка да намерят собствената си смърт."

Междувременно същото се случва и от другата страна на Атлантика. Както Изабел Кокерел от Coda пише, правителствата на Франция и Обединеното кралство наливат милиони в най-новите технологии уж за спасяването на живота на мигранти, опитващи се да пресекат опасния Ламанш. Но мигрантите не се спират пред камерите или дроновете. Те се борят в студените води с малки лодки. И умират по време на пътуването.

Сподели в
 

Коментар на сайта на Съюза на журналистите в Германия поставя въпроси около изявеното от канцлера Олаф Шолц нежелание за посещение в Украйна, ако ще е само заради обща снимка с президента Володимир Зеленски.

19.05.2022/12:05

Стана известно, че австралийските власти са наложили санкции на осем руски журналисти, както и на редица държавни служители и организации.

19.05.2022/10:38

Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските министри на културата и аудиовизията, проведено на 7 и 8 март в Анже, Франция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

19.05.2022/09:01

Йозеф Йофе, издател на германския вестник „Цайт“, напуска скоропостижно поста си преди изтичането на договора му догодина. Това е следствие на съмнителния му контакт с банка „Варбург“, пише Хендрик Цьорнер в сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de.

18.05.2022/13:49

От 18 до 21 май руското Министерство на отбраната организира "прес-обиколка", с която планира да покаже на световни медии, включително и български, разрушените райони на Мариупол. По този повод Украинското разузнаване „предупреждава за плановете на агресора“ да направи съучастници журналистите и „им напомня за наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница на Украйна“.

17.05.2022/22:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки