Начало
 
 

Напусна ни доайенът на българската журналистика Кирил Янев

10.01.2022 /00:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Киирил Янев (1926-2022)

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

За мнозина Кирил Янев беше учител в занаята, обичан колега и приятел, както и много уважаван изследовател, носител на човешки добродетели. Беше и прословуто известен с честността и професионалната си етика. Непримирим към онези, които търсеха единствено само славата и облагата в журналистиката.

Завидна беше неговата енергия и работоспособност. Винаги съм се възхищавала на неуморността на Кирил Янев да търси и разработва нови и неизвестни теми. Не един или два пъти съм правила с него интервюта. Заедно с покойният ми съпруг Иван Василев често сме били в неговия дом на раздумка или да ни разкаже за това, което работи в момента, или за поредната излязла негова нова книга.

Да си призная, за мен Кирил Янев, един от най-известните български журналисти и един от създателите на в. „Поглед”, винаги ще се остане terra incognita. И това е така, защото той бе непресъхващ извор на новини, открития, а неговите книги още с появата си на пазара вдигаха огромен шум.

Над 70 лета посвети журналистът на професията и не преставаше да пише. За дългите години отдаденост на журналистиката Кирил Янев успя да създаде един от най-богатите лични архиви. Този архив заемаше почти целия му дом. Стените там са в шкафове, пълни с архиви, подредени с аптекарска точност.

Но това не е всичко. Няколко работни места имаше Кирчо в дома си и около тях, освен пръснати негови книги, бяха натрупани папки с новите му разкрития, снимки, архивни материали - по земята, по столове, че дори и на кревата. Чакаха реда си, за да могат новите книги на автора да ни разкажат за неизвестни събития и имена от историята, за български поети или някой чужд герой, за срещите му със световноизвестни личности.

Кирил Янев никога не изневери на максимата „да мислим и усъвършенстваме нашата професия, като шанс на истината“. И това той го доказваше на практика. До последно работеше с хъс и енергия. И беше непресъхващ извор на новини и открития.

В едно от няколкото интервюта, които съм правила с Кирил Янев за сайта на СБЖ, той ми каза: „Сред медиите на първо място слагам вестникарството. Точно за него моят задочен наставник Йосиф Хербст казва: „Вестникарството вече се признава за наука, макар че всъщност то е изкуство”. Точно така. Но кажете, как се съчетава наука с изкуство?“ А Кирил наистина правеше от вестникарството не само наука и изкуство, а и школа за другите.

Кирил Янев е роден на 7 януари 1926 г. в Ахтопол в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Бил е журналист във вестниците „Кооперативно село", „Отечествен фронт", зам.-главен редактор на „Труд”, един от създателите, а по-късно главен редактор на култовото списание „Отечество". Кирил Янев е един от създателите на в. „Поглед" - легендарното седмично издание на Съюза на българските журналисти. Работил е и в Комитета за телевизия и радио. Автор е на много художествено-документални книги като „Операция Пойнт Бленк – цел България”, „Голямото журналистическо жертвоприношение”, „Фюрерът умря в 3,30 часа". Написал е стотици журналистически и публицистични материали в медиите, сценарист е на много документални филми по БНТ.

Кирил Янев пое към вечността на 8 януари т. г., точно ден след като навърши 96 години...

Опелото и прощаването с големия български журналист Кирил Янев ще бъде на 13 януари 2022 г., четвъртък, от 15,30 часа в храма „Св. Седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!

Съюзът на българските журналисти и сайтът към него поднасяме нашите най-топли съболезнования към семейството и близките на Кирил Янев!  

Снимки на Иван Василев

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки