Начало
 
 

Искра Ценкова представя новата си книга за София в СБЖ на 30 ноември

23.11.2021 /17:58 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Искра Ценкова

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

„В книгата разказвам за къщите на хора, които са живели сами – духовни самотници в своето време. Мнозина от тях – зачеркнати приживе като имена заради обратите на историята. В събраните между страниците истории къщите са знаци на географската и историческата карта на града, но не съм подминала и любопитното за тях. Така например от книгата може да се научи, че домът на Мара Белчева се запалва от складирания в него барут в първата половина на миналия век и сградата без малко да изгори до основи,” обясни аавторката Искра Ценкова пред сайта на СБЖ.

„Забравените самотници“ e третата книга от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига“, написана от журналистката Искра Ценкова. Както и в първите си две книги („Спомени зад оградата“ и „Между кръста и петолъчката“), авторката ни повежда из улиците на стара София, спира се пред портите на известни българи – политици, общественици, артисти, като одухотворява домовете им с трогателните им истории.

Това вълнуващо пътешествие из безвъзвратно отминалата действителност разбулва и част от тайните на бързо променящия се столичен град. От тях ще научите: Кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов? Какво крие в мрачната си софийска квартира поетът Теодор Траянов? Защо швейцарският архитект Хайнрих Майер се заканва да съди академиците ни? Къде гасне в самота и мизерия обвинения във формализъм художник Кирил Цонев? Защо дъщерята на червения вожд Вълко Червенков разговаря с родителите си само на руски? Къде е сътворена музиката на най-хубавите български филми? Как Мара Белчева става жертва на измама на строителен предприемач?

Домът и животът на всеки от героите на тази книга е малко късче от пъстрата историческа мозайка на столицата, която авторката неуморно подрежда.

Искра Ценкова е журналистка с дългогодишна практика във вестниците „Труд“, „Сега“, „Новинар“, сп. „Тема“ и др. Носителка е на много журналистически награди, сред тях и наградата на Съюза на издателите „Черноризец Храбър“ за репортаж (2011), национален победител в Конкурса на ЕС в областта на здравеопазването (2010).

Премиерата на „Забравените самотници” ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ на 30 ноември от 19 ч. Книгата ще бъде представена от проф. Вили Лилков.

Предлагаме увода на книгата, предоставен от авторката Искра Ценкова:

 

Из маршрутите на времето и града

В тази книга няма булевардни четива, няма сензационни разкрития, но историите, които разказва, със сигурност ще ви докоснат. В още едно нещо съм сигурна – отгласите за част от героите й няма да са еднопосочни. Става дума за провалили се политически лидери, за противоречиви исторически личности, отричании ненавижданиднес. Но за тези, които са ги познавали отблизо и имат какво да разкажат, това са хора за пример, народни водачи, към които историята е била несправедлива и тепърва ще се изказва.

Между кориците на тази книга са събрани фрагменти от живата на едромащабни личности, политически мъже, фигури от литературната ни история, от културните ни реалности, хора с различни политически позиции, а сред тях и т. нар. „бивши хора“, квалифицирани от структурите на Държавна сигурност като класов враг.

Тук са и момичетата, расли в тежките години на Втората световна и времето след голямата Революция, но успели да пробият с яркия си талант бодливите идеологически прегради на тоталитарните години. След това дочакали демокрацията, но и обидите, въпреки неоспоримите им заслуги. А накрая тръгнали си от тоя свят без аплодисменти, духовно самотни, незаслужено забравени…

Да, героите на тази книга са хора с различни адреси не само на картата на столичния град, но и на диаграмата на историческото време. Какво ги обединява ли? Докато обмислях заглавието на книгата, думата „самота“ изскачаше от всяка следваща история. Тази убийствена самота на ъгъла на две разминаващи се епохи! Животът на границата,особено времевата, никога не е бил лесен – заради различната ти школовка, заради несходните идеали, на които вярно си служил и си отдал живота си, а идващите след теб са зачертали… Част от героите в тази книга са обречени на забрава още приживе, заслужената справедливост идва едва в края на живота им или посмъртно. Самоизолирали се, изтикани от коловоза на своето време, още приживе те са хора от миналото, осъдени на забрава.

И накрая: Защо все пак трябваше да се появи тази книга в трудните пандемични времена? Може би, защото историите й са събирани дума по дума, от врата на врата, изтръскани са от много лични дневници и мемоари, изговорени са пред мен от съвременници и близки на тези, чиито истории сме разказали. Извадени са внимателно от вехтите ръкописи на тежките архивни фондове, а думичките им понякога са дълго зазирани, буква по буква, заради нечетливите почерци. Но като изтупаш от праха една вълнуваща история и се потопиш до шията в нея, накрая си казваш: Ами, струвало си е! А и както казва литеротурният критик Борис Делчев: „Историята ще се пише по дневници – не по ежедневници”.

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки